Συνταγή για v60

Όλα για τον καφέ φίλτρου!

Συνταγή για v60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό melenaos » 12 Μαρ. 2017, 08:57

Προσπαθώ τον τελευταίο μήνα να βελτιώσω τον καφέ φίλτρου που φτιάχνω με το v60 και ψάχνω συνταγές και μεθοδολογία βελτίωσης του αποτελέσματος.
Έχω παρατηρήσει ότι ανά καφέ χρειάζεται και κάτι διαφορετικό και ότι μερικοί καφέδες είναι πιο ανεκτικοί στις αλλαγές ενώ άλλοι δε συγχωρούν!

Η συνταγή που έχω καταλήξει είναι η παρακάτω:

Corfu Tiera

  • Δόση: 17 γμ καφές για 250 ml νερό
  • Θερμοκρασία: δύσκολο να το ορίσω αφού δεν έχω θερμόμετρο ακόμα, αφού βράσει το αφήνω να κάτσει 4-8 sec
  • Pre-infusion: ~35ml για 45 sec αν ο καφές είναι φρέσκος ή 30sec για πάνω από εβδομάδα
  • Συνολικός χρόνος: όχι παραπάνω από 3 λεπτά

Μεθοδολογία
  1. Βρέχουμε το φίλτρο
  2. Κόβουμε και ρίχνουμε τον καφέ στο v60 ισιώνοντας με το δάκτυλο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα επίπεδο στρώμα καφέ.
  3. Ρίχνουμε 35ml-40ml στον καφέ και το αφήνουμε να γίνει το pre-infusion για 35-45sec.
  4. Ρίχνουμε τα πρώτα 120ml νερό στον καφέ σχετικά γρήγορα και αφήνουμε να καθίσει το νερό περίπου 1.5 εκατοστό
  5. Ρίχνουμε 40ml για να γεμίζει μέχρι την αρχική στάθμη των 120ml και το αφήνουμε να ξανακαθήσει πάλι 1.5 εκατοστό
  6. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να ολοκληρωθούν τα 250ml
  7. Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3 λεπτά

Σημειώσεις
Όταν κόβω πιο χοντρό και η όλη διαδικασία παίρνει λιγότερη ώρα βγάζει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και σε κάποιες περιπτώσεις έντονη ξινίλα.
melenaos
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 28 Φεβ. 2017, 22:47
Ονομα: Menelaos
Τοποθεσια: Corfu
Μηχανη: v60
Μυλος: fiorenzato f4e nano
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συνταγή για v60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό melenaos » 12 Μαρ. 2017, 09:38

Μόλις έτρεξα τη συνταγή και θα πρέπει να διορθώσω το 1.5εκ που αφήνω να κάτσει το νερό σε 2 χιλιοστά!
melenaos
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 28 Φεβ. 2017, 22:47
Ονομα: Menelaos
Τοποθεσια: Corfu
Μηχανη: v60
Μυλος: fiorenzato f4e nano
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συνταγή για v60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 12 Μαρ. 2017, 09:47

Ευχαριστούμε για την συνταγή.
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συνταγή για v60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Spiderdim » 12 Μαρ. 2017, 11:40

Μια τεχνικη ειναι να ριχνεις στην μεση....και μονο στην μεση. Ετσι γινεται πιο ελαφρυς ο καφες, προσωπικα δεν μου αρεσει σαν τεχνικη γτ δεν προλαβαινει να παρει το 100% του καφε αλλα σε καποια χαρμανια τραβαει...

Και η κλασσικη τεχνικη του ρολογιου, η οποια ειναι δοκιμασμενη.


Σε ποσες ριψεις συνολικα τελειωνεις;
Spiderdim
Member
 
Δημοσιεύσεις: 69
Εγγραφή: 13 Νοέμ. 2014, 19:24
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ηρακλειο
Μηχανη: Wega concept evd 2
Μυλος: Simonelli nuova mdx
2ος Μυλος: Eurogat Grinder K3
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συνταγή για v60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό melenaos » 12 Μαρ. 2017, 13:23

Spiderdim έγραψε:Μια τεχνικη ειναι να ριχνεις στην μεση....και μονο στην μεση. Ετσι γινεται πιο ελαφρυς ο καφες, προσωπικα δεν μου αρεσει σαν τεχνικη γτ δεν προλαβαινει να παρει το 100% του καφε αλλα σε καποια χαρμανια τραβαει...

Και η κλασσικη τεχνικη του ρολογιου, η οποια ειναι δοκιμασμενη.

Αυτό με τη κυκλική ρίψη στην αρχή μου φαινόταν υπερβολή αλλά και εγώ κάτι στραβό παρατήρησα όταν από βαριεστιμάρα έριχνα μόνο στη μέση. Υποθέτω ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το ύψος από το οποίο ρίχνουμε το νερό.

Spiderdim έγραψε:Σε ποσες ριψεις συνολικα τελειωνεις;

Σε 4 μαζί με την αρχική 120αρα.

G.F. έγραψε:Ευχαριστούμε για την συνταγή.

Παρακαλώ! Πιο πολύ για μένα το έκανα, να καταγράψω τι έχω κάνει και να πάρω τις απόψεις της κοινότητας.
melenaos
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 28 Φεβ. 2017, 22:47
Ονομα: Menelaos
Τοποθεσια: Corfu
Μηχανη: v60
Μυλος: fiorenzato f4e nano
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συνταγή για v60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Spiderdim » 12 Μαρ. 2017, 13:37

Θεωρω οτι ειναι παρα πολυ συναρπαστικο! Ψαξε την τεχνικη σου το κοψιμο δοκιμασε το αποτελεσμα και θα εκπλαγεις!
Spiderdim
Member
 
Δημοσιεύσεις: 69
Εγγραφή: 13 Νοέμ. 2014, 19:24
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ηρακλειο
Μηχανη: Wega concept evd 2
Μυλος: Simonelli nuova mdx
2ος Μυλος: Eurogat Grinder K3
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συνταγή για v60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Edesso » 12 Μαρ. 2017, 14:42

:Yeah: για τη τεχνικη με τους κυκλους για να ανεβασεις και το brew time, δυο μικροδιαφορες μονο, μουσκευω με περισσοτερο νερο το καφε γυρω στα 60μλ να μουσκευτει ολος καλα και κυκλους των 60 μλ, οσων αφορα το ριξιμο του νερου συνδυασμος και κεντρο και κυκλικα οχι μονο κεντρο
espresso junkie...
Άβαταρ μέλους
Edesso
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 580
Εγγραφή: 14 Φεβ. 2014, 17:24
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Έδεσσα
Μηχανη: Espresso Baby DIY
2η μηχανη: V60/Bonavita
Μυλος: Compak K10
2ος Μυλος: porlex more steps
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: cup10 mokka

Re: Συνταγή για v60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό pavlosola » 12 Μαρ. 2017, 22:43

Χρησιμοποιείς πάρα πολύ υψηλή θερμοκρασία κατά τη γνώμη μου. 4-8 sec από το βρασμό έχεις 100 άντε 99 °C. Πρέπει
να προμηθευτείς οπωσδήποτε θερμόμετρο. Πολύ φθηνό και πολύ σημαντικό για να πειραματιστείς με διάφορες συνταγές.
pavlosola
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 23 Μάιος 2016, 10:11
Ονομα: Παύλος
Τοποθεσια: Καστοριά
Μηχανη: Μπρίκι Bialetti
Μυλος: Hario Skerton
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συνταγή για v60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό melenaos » 12 Μαρ. 2017, 23:55

Νομίζω ότι οι πρώτοι 3 βαθμοί χάνονται πολύ γρήγορα, σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο. Όλα αυτά θεωρητικά όμως, όπως σωστά αναφέρεις ότι χωρίς θερμόμετρο θα υπάρχει πάντα η αμφιβολία για τη θερμοκρασία.

Έχω παραγγείλει από την Κίνα και θα έρθει σε καμιά 20αρια μέρες. Μέχρι τότε θα κάνω τον μάντη!
melenaos
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 28 Φεβ. 2017, 22:47
Ονομα: Menelaos
Τοποθεσια: Corfu
Μηχανη: v60
Μυλος: fiorenzato f4e nano
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:


Επιστροφή στο Καφεδες και συνεργα για Φιλτρου

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη