Συνταγή για v60
Δημοσιεύτηκε: 12 Μαρ. 2017, 08:57
Προσπαθώ τον τελευταίο μήνα να βελτιώσω τον καφέ φίλτρου που φτιάχνω με το v60 και ψάχνω συνταγές και μεθοδολογία βελτίωσης του αποτελέσματος.
Έχω παρατηρήσει ότι ανά καφέ χρειάζεται και κάτι διαφορετικό και ότι μερικοί καφέδες είναι πιο ανεκτικοί στις αλλαγές ενώ άλλοι δε συγχωρούν!
Η συνταγή που έχω καταλήξει είναι η παρακάτω:
Corfu Tiera
Μεθοδολογία
Σημειώσεις
Όταν κόβω πιο χοντρό και η όλη διαδικασία παίρνει λιγότερη ώρα βγάζει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και σε κάποιες περιπτώσεις έντονη ξινίλα.
Έχω παρατηρήσει ότι ανά καφέ χρειάζεται και κάτι διαφορετικό και ότι μερικοί καφέδες είναι πιο ανεκτικοί στις αλλαγές ενώ άλλοι δε συγχωρούν!
Η συνταγή που έχω καταλήξει είναι η παρακάτω:
Corfu Tiera
- Δόση: 17 γμ καφές για 250 ml νερό
- Θερμοκρασία: δύσκολο να το ορίσω αφού δεν έχω θερμόμετρο ακόμα, αφού βράσει το αφήνω να κάτσει 4-8 sec
- Pre-infusion: ~35ml για 45 sec αν ο καφές είναι φρέσκος ή 30sec για πάνω από εβδομάδα
- Συνολικός χρόνος: όχι παραπάνω από 3 λεπτά
Μεθοδολογία
- Βρέχουμε το φίλτρο
- Κόβουμε και ρίχνουμε τον καφέ στο v60 ισιώνοντας με το δάκτυλο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα επίπεδο στρώμα καφέ.
- Ρίχνουμε 35ml-40ml στον καφέ και το αφήνουμε να γίνει το pre-infusion για 35-45sec.
- Ρίχνουμε τα πρώτα 120ml νερό στον καφέ σχετικά γρήγορα και αφήνουμε να καθίσει το νερό περίπου 1.5 εκατοστό
- Ρίχνουμε 40ml για να γεμίζει μέχρι την αρχική στάθμη των 120ml και το αφήνουμε να ξανακαθήσει πάλι 1.5 εκατοστό
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να ολοκληρωθούν τα 250ml
- Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3 λεπτά
Σημειώσεις
Όταν κόβω πιο χοντρό και η όλη διαδικασία παίρνει λιγότερη ώρα βγάζει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και σε κάποιες περιπτώσεις έντονη ξινίλα.