από Barista » 18 Φεβ. 2014, 12:47
Για τους φίλους του espresso όπως οι περισσότεροι εδώ μέσα ο πιο εύκολος τρόπος μετάβασης στον φίλτρου είναι με το aeropress το οποίο δίνει φλιτζάνι πλούσιο σε έλαια και σώμα. Ο κάθε τρόπος απόσταξης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά συνήθως τα χάρτινα φίλτρα δίνουν πιο καθαρά και ντελικάτα φλιτζάνια, τα μεταλλικά φίλτρα δίνουν πιο πολύ σώμα, έλαια και ίσως θα έλεγα μπουκωμένες γεύσεις και αρώματα και συνήθως αρκετά fines εκτός και αν κοσκινίζεις τον καφέ ή έχεις πραγματικά κορυφαίο μύλο για φίλτρου, τα κορυφαία φλιτζάνια για μένα τα δίνουν οι μέθοδοι immersion (clever dripper) που συνδιάζουν french press με χάρτινο φίλτρο και φυσικά αυτές με τα υφασμάτινα φίλτρα (hario woodneck, syphon) οι οποίες βέβαια είναι πιο δύσκολες και πιο μπελαλίδικες (πρέπει να βράζεις το φίλτρο πριν και μετά, να το φυλάς στο ψυγείο μέσα σε νερό κτλ.).