Σε αυτό το ποστ θα δούμε τα διάφορα σκεύη αλλά και τα σύνεργα που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα καφέ φίλτρου με διάφορες μεθόδους.
Καφέ φίλτρου ονομάζουμε τον καφέ ο οποίος προέρχεται από επαφή ζεστού νερού με θρυματισμένους κόκκους καφέ, και φιλτράρισμα του ούτως ώστε να μην πέσουν τα κατακάθια του καφέ στο φλυτζάνι μας.
Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε σε κάθε περίπτωση είναι:
1. Μύλο για να κόψουμε τον καφέ μας (όπως και σε κάθε άλλο είδος καφέ, ο μύλος είναι απαραίτητος αν θέλουμε να πιούμε ένα φλυτζάνι με γεύσεις και αρώματα. Αν σας αρκεί ένας καφές απλά για να ξυπνήσετε τότε δεν έχετε λόγο να συνεχίσετε το διάβασμα αυτού του θέματος).
2. Μια ζυγαριά ακρίβειας 0,1 γραμμαρίου
3. Θερμόμετρο
4. Ρολόι
Τα υπόλοιπα σύνεργα που θα χρειαστούμε είναι ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής. Ας δούμε αναλυτικά τους πιο διαδεδομένους τρόπους παρασκευής, εκτός βέβαια από την μηχανή, η οποία δεν αφήνει στον barista την ευχέρεια να “παίξει” με τη γεύση του καφέ.
Η αναλογία καφέ / ζεστό νερό στον καφέ φίλτρου είναι 6γρ καφέ / 100 ml νερού χωρίς βέβαια να είναι δεσμευτικό και ο κάθε barista δημιουργεί την αναλογία που προτιμάει ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει στο φλυτζάνι του.
Hario V60.
Το hario v60 είναι ένα κεραμικό ή πλαστικό σκεύος το οποίο παίρνει χάρτινο φίλτρο μίας χρήσης. Μοιάζει σαν τρόπος παρασκευής με την μηχανή του καφέ φίλτρου. Οι μεγάλες διαφορές είναι το σχήμα του φίλτρου που είναι κωνικό με γωνία 60˚ εξού και το όνομά του σε αντίθεση με το τραπεζοειδές σχήμα της μηχανής, αλλά και στην ευχέρεια που έχει ο barista να ρυθμίσει την θερμοκρασία του νερού αλλά και την ταχύτητα ροής του νερού προς το φίλτρο με τον καφέ. Βγαίνει σε 2 μεγέθη για 1 και 2 φλυτζάνια καφέ. Εννοείται ότι με το σκεύος για 2 φλυτζάνια μπορείς να φτιάξεις και 1.
Για να φτιάξεται καφέ με το V60 θα χρειαστείτε εκτός των παραπάνω συνέργων, ένα αποστακτήρα v60, χάρτινο φίλτρο και ένα σκεύος με στενή μύτη εξόδου του νερού ούτως ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε τη ροή του νερού. Για μείωση του κόστους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο λαδιού (1/3 του κόστους χωρίς να μειώσετε τον έλεγχο) και για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γαλατιέρα θυσιάζοντας όμως σημαντικό μέρος του ελέγχου ροής.
Χρόνος Απόσταξης 2:00 – 2:30 λεπτά.
Chemex
Ο τρόπος απόσταξης μοιάζει πάρα πολύ με το V60. Οι διαφορές είναι ότι το φίλτρο είναι τετράγωνο και ο barista το διπλώνει σε κώνο. Επίσης το σκεύος είναι και η κανάτα σερβιρίσματός του καφέ. Βγαίνει σε 4 μεγέθη για 1-3, 3-6, 6-8 και 8-10 φλυτζάνια καφέ. Χρειάζεται τα ίδια σύνεργα με το V60 και το μόνο που αλλάζει είναι το σκεύος απόσταξης. Να αναφέρω ότι υπάρχουν πλέον και μεταλλικά φίλτρα για chemex πολλαπλών χρήσεων (πχτο kone) . Για να παρασκευάσετε καφέ με το chemex, θα χρειαστείτε τα ίδια σύνεργα με το V60.
Aeropress
Είναι ένα πλαστικό σκεύος, το οποίο αποτελείτε από 2 κυλίνδρους, όπου ο ένας είναι ο θάλαμος εκχύλισης, στον οποίο μπαίνουν νερό και καφές, και ο άλλος είναι το έμβολο το οποίο σπρώχνει τον καφέ να βγει έξω από το σκεύος διαμέσου ενός φίλτρου. Το φίλτρο μπορεί να είναι χάρτινο μίας χρήσης ή μεταλλικό πολλαπλών χρήσεων. Το καλό με το aeropress είναι η ποικιλία στην ένταση που μπορεί να δώσει στον καφέ. Παίζοντας με το κόψιμο του καφέ, τη θερμοκρασία, την πίεση του εμβόλου και την αναλογία καφέ / νερού μπορεί να δώσει από καφέ φίλτρου εώς και ένα καφέ με ένταση σαν της παραδοσιακής brikka που χρησιμοποιούν οι γείτονες Ιταλοί. Θεωρητικά μπορεί να φτιάξει 4 δόσεις “πυκνού” καφέ τους οποίους αραιώνεις με ζεστό νερό. Η μέθοδος όμως που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους χρήστες, αλλά και στους διεθνής διαγωνισμούς είναι να φτιάχνεται ένας καφές στο aeropress στην ένταση που προτιμάει ο κάθε barista χωρίς “αραίωση” μετά. Το aeropress δεν χρειάζεται άλλα σύνεργα πέραν από το aeropress, ένα φίλτρο και αυτά που αναφέρθηκαν στην αρχή του post. Προτεινόμενος χρόνος εκχύλισης max 2 λεπτά συμπεριλαμβανομένων των 20-30 δευτερολέπτων που χρειάζεται το έμβολο για να κατέβει.
French Press
Είναι ένα σκέυος, γυάλινο ή πλαστικό με ένα έμβολο που περιλαμβάνει μεταλλικό φίλτρο στο οποίο βάζουμε ζεστό νερό και τον καφέ, αφήνουμε για 3-4 λεπτά και μετά πατάμε το έμβολο για να οδηγηθούν τα κατακάθια στον πάτο του σκεύους. Σημαντικό ελάττωμα του σκεύους αυτού είναι το αραιό του φίλτρο το οποίο αφήνει κατακάθια στον καφέ. Επίσης το πολύ χοντρό κόψιμο (πιο χοντρό από κάθε άλλο είδος καφέ) μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε νερό σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και μεγάλο χρόνο απόσταξης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα καφέ με πιο πικρή γεύση και περισσότερη καφεϊνη. Το προτέρημα του είναι το χαμηλό κόστος κτήσης του καθώς και η απουσία αναλωσίμων που αυξάνουν το κόστος του καφέ. Όπως και με το aeropress δεν χρειάζεται άλλα σύνεργα πέραν των προαναφερομένων.
Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι παρασκευής καφέ φίλτρου όπως siphon, clever, kalita κτλ οι οποίες όμως δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσος οι παραπάνω 4.