Ross droplet technique και αντίο στατικός ηλεκτρισμός;

Ίσως ο σημαντικότερος "κρίκος" της αλυσίδας για την εκχύλιση του καφέ. Συζητήστε τους εδώ.

Ross droplet technique και αντίο στατικός ηλεκτρισμός;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό gsisr » 18 Φεβ. 2015, 23:23

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε επαγγελματικούς μύλους στο σπίτι μας κάνοντας single dosing κάτι για το οποίο οι συγκεκριμένοι μύλοι δεν είναι σχεδιασμένοι. Προβλήματα όπως το pop corning, η κατακράτηση αλλά και ο στατικός ηλεκτρισμός ειδικότερα στους doserless μύλους είναι γνωστά.
Ως κάτοχος ενός mazzer major doserless τον τελευταίο καιρό έχω εντοπίσει τα παραπάνω θέματα και ψάχνομαι για λύσεις. Κατέληξα μεν πως το doser είναι η καλύτερη λύση και ας είναι πιο μπελαλίδικο στο καθάρισμα αλλά και το dosing on demand έχει την δική του χάρη και σε πολλές περιπτώσεις όπως στο σύστημα της mazzer έχεις άμεση πρόσβαση στο τούνελ. Βέβαια το doserless συστημα της mazzer είναι το λιγότερο κακό αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.
Θα επικεντρωθώ στον στατικό ηλεκτρισμό που για μένα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.. Παρατήρησα πως ανάλογα το κλίμα, την εποχή, την υγρασία ακόμα και από τον έναν καφέ στον άλλο, ο στατικός ηλεκτρισμός υπάρχει είτε καθόλου είτε σε υπερβολικά ενοχλητικό βαθμό.
Τυχαίνει σε κάποιον καφέ να μην έχω καθόλου στατικό και στο τέλος ένα ομοιόμορφα κατανεμημένο καφέ στο pf και στον αμέσως επόμενο καφέ να γίνεται χαμός.
Στο προκείμενο ψάχνοντας το πρόβλημα στο ίντερνετ είδα να προτείνουν την RDT(ross droplet technique) όπου πριν αλέσεις του κόκκους σου, ρίχνεις μία με δύο σταγόνες νερό στο δοχείο που τους έχεις ζυγίσει(ένα πλαστικό ποτήρι πχ). Μου φάνηκε γελοίο παρόλα αυτά το δοκίμασα και το αποτέλεσμα είναι μηδέν στατικός ηλεκτρισμός.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο ορθόδοξη λύση είναι το βρέξιμο των κόκκων έστω και με μία ή δύο μικροσκοπικές σταγόνες νερό; ποια είναι η γνώμη σας για την παραπάνω τεχνική; Θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο μύλο η συγκεκριμένη "τεχνική";
Άβαταρ μέλους
gsisr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: 13 Σεπ. 2014, 15:55
Ονομα: Αντώνης
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Nuova Simoneli Oscar
Μυλος: Eureka Atom 75
2ος Μυλος: Compak K10
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Φρέσκοι Specialty

Re: Ross droplet technique και αντίο στατικός ηλεκτρισμός;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 19 Φεβ. 2015, 11:36

Σωστά παρατήρησες.
Ο στατικός ηλεκτρισμός με λίγα λόγια είναι η ανισοκατανομή ηλεκτρικού φορτίου και δημιουργείται από διάφορες αιτίες, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:

1.Ταχεία μεταφορά θερμοκρασίας
2. Επαφή και απομάκρυνση δυο υλικών

Στη δική μας περίπτωση το φαινόμενο παρατηρείται στους μύλους μας και ιδιαίτερα σε μύλους χειροκίνητους όπως και στον HG One (δεν αποτελεί εξαίρεση) και συμβάλλουν σημαντικά οι τοπικές καιρικές συνθήκες. Μέρες με υγρασία παρατηρείται λιγότερο στατικός.
http://hg-one.com/static-and-what-to-expect/
http://www.home-barista.com/grinders/ro ... 24051.html

Αντί για νερό (σταγόνες) έχει άριστη εφαρμογή το spay (κάτι που με έχει βολέψει).
http://www.home-barista.com/grinders/ro ... 51-90.html

Και ένα video με την εφαρμογή του.
https://www.youtube.com/watch?v=0flu0NZW_eI

Έχω δοκιμάσει αρκετούς τρόπους προκειμένου να εξαλείψω/βελτιώσω το φαινόμενο (γείωση,μαγνήτες κ.α.). Τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση με βρίσκει απόλυτο fun η μέθοδος του rdt. Κατανοώ όμως ότι αυτή η πρακτική για τους σοβαρούς κατασκευαστές θα είναι αστεία (θα έχουν κάνει σοβαρό research για να το αντιμετωπίσουν/εξαλείψουν)!

Επίσης δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στα μαχαίρια (η ποσότητα είναι αμελητέα).
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Ross droplet technique και αντίο στατικός ηλεκτρισμός;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό gsisr » 19 Φεβ. 2015, 13:52

πολύ ωραία! θα το εφαρμόζω εφεξής..
οι εταιρείες σίγουρα το γνωρίζουν αλλά αφενός σε περιβάλλον μαγαζιού που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτών των μύλων δουλεύεις με γεμάτο hopper που βοηθάει και αφετέρου έχουν εφαρμόσει κάποιες λύσεις όπως το μεταλλικό έλασμα που χρησιμοποιεί η mazzer στους doserless η σίτα που χρησιμοποεί η ceado κοκ..
Άβαταρ μέλους
gsisr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: 13 Σεπ. 2014, 15:55
Ονομα: Αντώνης
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Nuova Simoneli Oscar
Μυλος: Eureka Atom 75
2ος Μυλος: Compak K10
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Φρέσκοι Specialty


Επιστροφή στο Μύλοι άλεσης καφέ

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη