Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Ίσως ο σημαντικότερος "κρίκος" της αλυσίδας για την εκχύλιση του καφέ. Συζητήστε τους εδώ.

Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Manyjobs23 » 27 Απρ. 2015, 21:58

Αφού έχει περάσει αρκετός καιρος (5 μήνες) απο τότε που έχω στην κατοχή μου τον k10 , θα ήθελα να καταθέσω την άποψη μου για το δίλημμα κωνικων vs επιπέδων μαχαιριων.Οσο αναφορα τα επίπεδα μαχαίρια, πέρασαν απο τα χεράκια μου πρώτα o compak K3 (56mm) μετα ο mazzer super jolly (64mm) και τέλος ο mazzer major (83mm). Η μετάβαση απο K3 σε super jolly εδωςε πραγματικά μια αισθητή βελτίωση στα καφεδάκια μου και μια πιο μικρή βελτίωση ήταν και η μετέπειτα αγορα του major. Οι λόγοι που άλλαξα τον major και με έκανε να πάω σε κωνικα μαχαίρια και στον K10 ήταν βασικά δυο: πρώτον με τους mazzer τις περισσότερες φορές (και μερικές απο αυτές σε αισθητό βαθμό)είχα μια αίσθηση πικριλας και δεύτερον είμαι λάτρης των οξινων καφέδων με επιγευςη φρούτων, εσπεριδοειδων και παει λέγοντας και ο K10 έχει μια καλή φήμη σ´αυτους τους καφέδες.
Τώρα τα συμπεράσματα που έχω βγάλει μέχρι τώρα και που ελπίζω να φανούν χρήσιμα σε κάποιους εσάς ειναι τα εξής:
Με τα κωνικα του k10
1) όλοι μα όλοι η καφέδες μου πλέον έχουν μια γλυκά και μια στρογγυλάδα που τους κάνει πιο ευχαριστους ανεξάρτητος προφίλ γεύσης, χώρα προέλευσης (π.χ. Σοκολάτες, φρούτα, Αφρική, κολομβια, Βραζιλία κτλ.)
2)οι καφέδες μου έχουν μια απίστευτη συνέπεια (ακόμα και αν δεν ειναι καλοί )όσο αναφορα back to back καφεδάκια.
3)οι καφέδες όντως εχουν μια πιο ζωηρή οξύτητα σε σχέση με τα επίπεδα μαχαίρια και τονίζουν τις φρουτενιες νότες ενός καφε αλλά εκεί που εμένα μου έκανε προσωπικά θετική εντύπωση και σε συνάρτηση με την γλυκά που δίνουν τα κωνικα ειναι οτι πλέον απολαμβάνω πολυ περισσότερο τους γήινους καφέδες μιας και δεν έχω πικριλες και όλες οι σοκολάτες και τα συναφή εχουν μια πιο βελούδινη αίσθηση
4)δεν παρατήρησα καμία αξιοσημείωτη βελτίωση στην διάκριση γεύσεων σε σχέση με τα επίπεδα, αν και περίμενα το αντίθετο.
Ειναι αλήθεια πως η διάφορα που περίμενα να έχω απο τον major στον k10 περίμενα να ήταν πιο μεγάλη, αλλά ειναι σίγουρα σημαντική και για εμένα αποτέλεσε ενα βήμα παραπάνω προς στην σωστή κατεύθυνση σύμφωνα πάντα με το δικό μου μετρο και προςωπικο κριτήριο.Εν κατακλείδι αν και χωριό που φαίνεται.....δεν θα γυρνούσα σε επίπεδα μαχαίρια μιας και είμαι απολυτα ευχαριστημένος με τα κωνικα.Ολα αυτα με μια μικρή επιφύλαξη όσο αναφορα τις διάφορες που μπορεί να εχουν αλλά μοντέλα επιπέδων/κωνικων μυλων τους οποίους δεν έχω δοκιμάσει και που μπορεί να με κάνουν να αλλάξω γνώμη.....χλωμό το βλέπω αλλά... :lol:
Άβαταρ μέλους
Manyjobs23
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 120
Εγγραφή: 23 Μαρ. 2014, 20:34
Ονομα: Μανος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Izzo Alex Duetto III
Μυλος: Wega 6.8 A Konik
Coffee Roaster: Gene cafe roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Ethiopia

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 27 Απρ. 2015, 22:52

Να χαίρεσε φυσικά τον εξοπλισμό σου και τον νέο μύλο αλλά δεν νομίζω οι διαφορές που είδες να οφείλεται στο αν τα μαχαίρια είναι κωνικα ή φλατ
Τα κωνικα υποτίθεται ότι έχουν καποια προτερήματα όπως ότι δεν απαιτούν γρήγορα μοτέρ ή ότι έχουν καλύτερο βαθμο άλεσης μεταξύ αρχής και τέλος
Οι διαφορές που είδες μάλλον οφείλονται σε άλλο λόγο, αυτή είναι η γνώμη μου

Κατά τα άλλα να χαιρεσαι τα καφεδάκια σου :headbang3:
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 542
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Manyjobs23 » 27 Απρ. 2015, 23:54

Γιώργο αφουσ´ευχαριστήσω για τις ευχές σου, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν εχεις χρησιμοποιήσει μύλο σαν τον Κ10 (εννοώ με 68 κωνικα) ώστε και η (ευπρόσδεκτη εννοείται) άποψη σου να έχει και μια πρακτική αξία μιας και όσα αναφέρω εχουν βάση την προσωπική χρήση και των δυο σε οικιακό περιβάλλον απ την " αφεντια" μου με τους ίδιους καφέδες ίδια μηχανη κτλ.Αυτος ειναι και ο λόγος άλωστε που άνοιξα αυτό το θέμα, η πρακτική μου εμπειρία της οποίας τα συμπεράσματα θα είχε ενδιαφέρον να επιβεβαιωθούν η όχι απο κάποιον ο οποίος έχει δουλέψει με τους εν λόγω τύπους μυλων και έτσι να βοηθηθούν και όσοι σκέφτονται κωνικα η φλατ.
Άβαταρ μέλους
Manyjobs23
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 120
Εγγραφή: 23 Μαρ. 2014, 20:34
Ονομα: Μανος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Izzo Alex Duetto III
Μυλος: Wega 6.8 A Konik
Coffee Roaster: Gene cafe roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Ethiopia

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 28 Απρ. 2015, 00:12

Με τον συγκεκριμένο κωνικο δεν έχω δουλέψει αλλά έχω πιει στην ίδια μηχανή από διάφορους μύλους, κάθετων και οριζόντιων μαχαιριων
Πολλοί λόγοι έπαιξαν ρόλο στο να πάρω διαφορετικό αποτέλεσμα αλλά το ποιος μύλος ήταν(σημειωση: Όλοι καλοί επαγγελματικοί), δεν ήταν ένας από τους λόγους

Μπορεί πχ ο major που είχες να είχε θέμα με τα μαχαιρια, για αυτό και η τόση διαφορά,ή μπορεί στην πορεία να βελτιώθηκαν οι εκχυλισεις σου ;)
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 542
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Manyjobs23 » 28 Απρ. 2015, 01:38

Ο major που είχα δεν είχε θέμα με τα μαχαίρια του απο όσων ξέρω,αλλά άλλωστε το ίδιο γευστικό προφίλ είχα και με τον super jolly και με super jolly φίλου (επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερα) κτλ. Οι εκχυλισεις μου ειναι το ίδιο κακές,μέτριες, καλές εδώ και χρόνια οπότε δεν φταίει ούτε αυτο, σίγουρα επαναλαμβάνω οι απόψεις φίλων που εχουν δοκιμάσει διεξοδικά και έναν μεγάλο κωνικό αλλά και ενα μύλο με μεγάλα επίπεδα μαχαίρια θα μπορέσουν να μας οδηγήσουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα ;)
Άβαταρ μέλους
Manyjobs23
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 120
Εγγραφή: 23 Μαρ. 2014, 20:34
Ονομα: Μανος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Izzo Alex Duetto III
Μυλος: Wega 6.8 A Konik
Coffee Roaster: Gene cafe roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Ethiopia

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 28 Απρ. 2015, 09:13

Aftergr έγραψε:δεν νομίζω οι διαφορές που είδες να οφείλεται στο αν τα μαχαίρια είναι κωνικα ή φλατ

Γιωργο που μπορει δηλ να οφειλονται οι διαφορες εφοσον κανει συγκριση μεταξυ των δυο μυλων που ειχε τον ενα μετα τον αλλον και τις ειδε τις διαφορες σε σημειο που αποφασισε να ανοιξει θεμα γι αυτο;
Aftergr έγραψε:Τα κωνικα υποτίθεται ότι έχουν καποια προτερήματα όπως ότι δεν απαιτούν γρήγορα μοτέρ

Το ακριβως αντιθετο συμβαινει.Ολοι οι κωνικοι εχουν πολυ ισχυρο μοτερ και η διαφορα με τους φλατ ειναι οι χαμηλοτερες στροφες αλεσης.Μαλιστα απαιτειται ισχυροτερο μοτερ σε σχεση με εναν μεγαλο φλατ γιατι το ντεμαραζ στην εκινηση ειναι πολυ μεγαλο.
Aftergr έγραψε:Οι διαφορές που είδες μάλλον οφείλονται σε άλλο λόγο, αυτή είναι η γνώμη μου

:think: Δηλ. ποιο λογο;
Aftergr έγραψε:Πολλοί λόγοι έπαιξαν ρόλο στο να πάρω διαφορετικό αποτέλεσμα αλλά το ποιος μύλος ήταν(σημειωση: Όλοι καλοί επαγγελματικοί), δεν ήταν ένας από τους λόγους

Μπορεί πχ ο major που είχες να είχε θέμα με τα μαχαιρια, για αυτό και η τόση διαφορά,ή μπορεί στην πορεία να βελτιώθηκαν οι εκχυλισεις σου ;)

Γιωργο γιατι οχι να μην ειχαν και κωνικοι που δοκιμασες θεμα με τα μαχαιρια τους δηλαδη;
Συνολικα εχω διαπιστωσει πιο φλατ γευσεις με τα φλατ μαχαιρια :lol: και πιο κωνικες με τα κωνικα :lol:
Θα συμφωνησω με τον μανο που ετσι κι αλλιως ξερει οτι συμφωνω αλλα θα πω ομως πως το θεμα μου αρεσει η οχι η γευση των δυο σχολων παραμενει καθαρα υποκειμενικο .
Παντως υπαρχουν μετρησιμες διαφορες των στερεων διαλυτων μεταξυ των δυο σχολων π.χ. αναμεσα σε εναν anfim caimano super και εναν κωνικο με 68αρια μαχαιρια με περισσοτερα tds απο τον κωνικο και δυσαναλογα αποτελεσματα στη γευση.
Π.χ πιο ισοοροπημενη γευση απο τον anfim σε καποιο salvador σε σχεση με τον κωνικο και μια πιο ζωντανη αιθιοπια απο τον κωνικο σε σχεση με τον anfim.
Mιλω αοριστα γιατι θεωρω λαθος και απολυτο να μιλησω πιο συγκεκριμενα για κατι τοσο υποκειμενικο οσο ειναι η γευση.
Μοιάζω με Doctor αλλά δεν είμαι.Μοιάζω με ειδικό αλλά δεν είμαι.Γι αυτό προτεiνω:Μην με ακούτε μην με μιμήστε μην με αντιγράφετε γιατί ίσως και να κινδυνεύετε απο επικίνδυνες τάσεις εκρηκτικές πιέσεις και υψηλές θερμοκρασίες.ΑΠΛΑ.Δημιουργήστε και μοιραστείτε το μαζί μας με δική σας ευθύνη γιατι εγώ δεν έχω καμία...
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 1877
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 28 Απρ. 2015, 09:39

Αυτό εννοώ και εγώ Δημήτρη, ότι οι κωνικοι μπορούν να δουλεψουν σε αρκετά πιο χαμηλές στροφές
Είπα δεν απαιτούν γρήγορα, όχι δυνατά
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 542
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xatziilias » 28 Απρ. 2015, 15:51

Ηθελα να καταθεσω και εγω την αποψη μου, αφου για λιγες ημερες ειχα επανω στον παγκο μου τον Mazzer s j και εναν K10.Πραγματι αλεθωντας τον ιδιο καφε, την ιδια ωρα, η διαφορα στην μυρωδια του καφε ειναι σαν να προκειται για διαφορετικους καφεδες.Σαφως τα αρωματα ειναι πιο εντονα και ευδιακριτα απο τα κωνικα μαχαιρια. Επισης κατι πολυ σημαντικο που δεν ανεφερε ο Μανος ειναι η βελουδινη οψη του καφε,το clumping ειναι ανυπαρκτο με αποτελεσμα να παιρνεις πιο συνεπεις εκχυλισεις ακομη και απο το VST το οποιο οπως ολοι γνωριζουμε δεν ειναι και το πιο ευκολο καλαθακι. Θα συμφωνησω επισης στην εξαλειψη της πικρας σε καποιους καφεδες,γιατι υπαρχουν και καποιοι που βγαινουν φαρμακι και με τα κωνικα. Τωρα στο φλυτζανι με τα κωνικα, σιγουρα βρισκεις πιο εντονα αρωματα σε ολους τους καφεδες ,και ειδικα στους φρουτενιους.Οσον αφορα το σωμα δεν εχω εντοπισει κατι υπερ των μεν η των δε.Βεβαια τιθεται το θεμα αν ειναι τιμια η συγκριση μεταξυ των δυο μυλων γιατι η διαφορα στα χρηματα που κοστιζουν ειναι πολυ μεγαλη.Απο την αλλη ο Μανος τον συγκρινει με τον Major και βλεπω συμφωνουμε σε αρκετα σημεια. Σε γενικες γραμμες αυτες ειναι οι εντυπωσεις μου απο την ταυτοχρονη χρηση μυλων με κωνικα και επιπεδα μαχαιρια,και κατα την γνωμη μου, και για τα γουστα μου η πλαστιγγα γερνει υπερ των κωνικων.
Άβαταρ μέλους
xatziilias
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 22 Σεπ. 2014, 23:42
Ονομα: Ηλιας
Τοποθεσια: πειραιας
Μηχανη: Vibiemme super 2b
Μυλος: Compak E10 OD
Coffee Roaster: Huky 500 T
Αγαπημένοι Καφέδες: Ευτυχως home roasting

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 28 Απρ. 2015, 16:51

Εγώ θα πρόσθετα, των κωνικων που έχουν δυνατά αλλά αργοστροφα μοτέρ, γιατί εκεί είναι όλη η ουσία
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 542
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό mymenhir1971 » 28 Απρ. 2015, 20:48

+1 στα γραφομενα του Ηλια.Η συγκριση στη δικη μου περιπτωση εγινε μεταξυ του δικου μου K10 και τριων mazzer συναγωνιστων φιλων.
Your Friend Caffeine
Άβαταρ μέλους
mymenhir1971
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 734
Εγγραφή: 03 Φεβ. 2014, 10:53
Ονομα: Στέλιος
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Vbm/Pressure Profile
2η μηχανη: Gaggia Classic Mod
Μυλος: HG-one Motorized
Coffee Roaster: Την πηρε ο Μανος
Αγαπημένοι Καφέδες: Αφρικη κι ας ειναι και Εμπολα

Επόμενο

Επιστροφή στο Μύλοι άλεσης καφέ

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Google [Bot]

cron