Σελίδα 2 από 4

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Μαρ. 2018, 16:00
από cosini
Θα αρχίσω με 200 γραμμάρια και θα δώ πώς θα πάει .

Ενα πρόβλημα που προέκυψε είναι με τα θερμόμετρα , βάζοντας ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο 2 θερμόμετρα υπάρχει μια διαφορά στην μεταξύ τους μέτρηση της θερμοκρασίας .

Η διαφορά μεταξύ τους στα χαμηλά αρχίζει απο 40 βαθμούς (70 - 110 ), στη συνέχεια μειώνεται στούς 20 ( 130- 150 ) μετα στούς 10 (165-175 ) και φθάνοντας τους 200 βαθμούς απο εκεί και πέρα παραμένει μία σταθερή διαφορά 5 βαθμών . :think:

Τώρα μένει να δω ποιό θερμόμετρο θα ακολουθήσω .

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Μαρ. 2018, 16:11
από KostasBarista
Αυτό που δείχνει πιο ψηλή θερμοκρασία, έχει και τη πιο γρήγορη ανταπόκριση. Βέβαια σε τόσα λίγα γραμμάρια και το ένα εκατοστό διαφορά απόστασης παίζει ρόλο...

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Μαρ. 2018, 16:19
από cosini
Ευχαριστω , οποτε παω με το γρηγορο :D

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Μαρ. 2018, 00:02
από cosini
Σήμερα έγινε η δεύτερη δοκιμή στα 2 ψησίματα που είχαν προηγηθεί με RD 18/02/2018.

Αυτό που εγώ κατάλαβα ήταν μια λίγο πιο καθαρή εικόνα στην γεύση .

Ο light έβγαζε μια ελαφριά γλύκα και άφηνε μια πιο πικρή γεύση στο τελείωμα .
Ο dark έβγαζε και στην αρχή και στο τέλος μια μικρή πίκρα που όμως ήθελε την ανοχή σου για να τον πιεις .

Ο Δημήτρης είχε παρατηρήσει μια ανομοιομορφία στο ψήσιμο ,
12.jpg

κάτι που το είχα δει κι εγώ και οφείλεται κυρίως στο αργό γύρισμα του καλαθιού , (αύριο θα κάνω κάποιες μετατροπές στο ρομποτακι για αυτό το θέμα και κάποια άλλα που έχω στο μυαλό μου ) . :think:

Με την σκέψη αυτή αποφάσισα να κάνω άλλη μια δοκιμή ξεδιαλέγοντας από τον light καφέ έναν έναν με το χέρι τους light ψημένους κόκκους αφήνοντας έξω τους πιο πολύ ψημένους ώστε να συμπληρώσω τα γραμμάρια για μια εκχύλιση .

Συμπληρώνω 16 γραμμάρια , αλέθω λίγο πιο χοντρά από τον οριτζιναλ μιας και ο δικός μου είναι φρεσκαδουρα , εκχυλίζω και το αποτέλεσμα είναι ΥΠΕΡΟΧΟ :Yeah: , παντού στο φλιτζάνι υπάρχει μια έντονη δυνατή γλυκύτητα και η πίκρα έχει εξαφανιστεί εντελώς , πολύ καλό αποτέλεσμα που φάνηκε από την εκχύλιση , την ωραία κρέμα , και φυσικά την γεύση , αποτέλεσμα στο οποίο συμφώνησε και ο έτερος αυστηρός κριτής :waf: .

Μετά από αυτό και το πέρας των τροποποιήσεων θα πάω για ψήσιμο 200 γραμμαρίων και βλέπουμε … με απώτερο στόχο τα 350 .

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Μαρ. 2018, 08:29
από G.F.
Μου φαινονται παρα πολλα τα 350!

Ξανα, μεινε σε λιγοτερα, προσπάθησε να εχεις σταθερο αποτελεσμα και να οδηγεις εσυ (ακόμα και με την μυρωδια) το ψήσιμο και
οχι εκείνο!

Δεν θελω να μειώσω τον ενθουσιασμό σου το αντίθετο!

Αν ήταν τόσο ευκολο το ψησιμο ολοι PRO θα είμασταν.

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Μαρ. 2018, 13:13
από cosini
Θα προσπαθήσω στα 200 και βλέπουμε ....

Στη διάρκεια του ψησίματος ενα πολύ σημαντικό στάδιο (που γίνεται από όλους τούς επαγγελματίες) είναι η μυρωδιά που αναφέρεις , και που δυστυχώς εγώ σε αυτό (λόγω κατασκευής και λειτουργείας) δεν έχω βρεί ακόμη λύση . :think:

Προσωπικά πιστεύω οτι είναι το πιό σημαντικό , αλλιώς όπως κι εγώ τώρα πας με το μάτι κι ότι βγεί. :priest:

Εάν κατά την διάρκεια του ψησίματος ανοίξω το καπάκι πέφτει πολύ η θερμοκρασία με συνέπεια την καταστροφή όλου του ψησίματος.

Κάθε ιδέα και σκέψη δεκτή .

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Μαρ. 2018, 23:02
από cosini
Α ΜΕΡΟΣ

Στην συνέχεια της προσπάθειας ψησίματος στο σπίτι έγιναν κάποιες αλλαγές απαραίτητες στο ρομποτακι με την προσμονή καλύτερων αποτελεσμάτων.

Στα προηγούμενα ψησίματα και μετά την διαλογή των κόκκων το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό ( καλύτερο κι από το οριτζιναλ )που ενώ σκεπτόμουν με την ποσότητα που είχε απομείνει να κάνω και μια ακόμη δοκιμή στις 15 ημέρες από το ψήσιμο δεν άντεξα να περιμένω και τους κατανάλωσα ήδη :Yeah:

Επειδή έγιναν ξανά μετρήσεις θερμοκρασίας για την ιστορία να αναφέρω ότι στα 2 πρώτα ψησίματα που έγιναν με θερμόμετρο φούρνου τελικά αποδεδείχθηκε ότι το θερμόμετρο ήταν πολύ αργό με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες που έπαιρνα να είναι όλες λάθος . :banghead:

mod 032.jpg

mod 030.jpg

mod 031.jpg


Πάμε τώρα στις αλλαγές , ξεκινώντας βλέπουμε το ρομποτακι στην αρχική του κατάσταση .
mod 002.jpg

mod 003.jpg


Απαραίτητη η αλλαγή μοτέρ σε πιο γρήγορη ταχύτητα , παρά το ψάξιμο ακόμη και στα κινέζικα δεν είχαν άμεσα διαθέσιμο μοτέρ στις στροφές που ήθελα .
Τελικά βρήκα ένα 12v σε άλλο μέγεθος και σχήμα και σε περισσότερες στροφές αλλά άμεσα διαθέσιμο.
mod 008.jpg

mod 009.jpg


Μαζί με το μοτέρ προμηθεύομαι κι έναν ροοστάτη στροφών για καλύτερο έλεγχο περιστροφής .
mod 007.jpg


Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα , το μοτέρ δεν χωραει στη θέση του παλιού οπότε χρειάζεται νέα θέση πάνω στο ρομποτακι , αυτό σημαίνει και νέες τρύπες στο ήδη υπάρχων κατσαρόλι της συσκευής κάτι που δεν το θέλω.

Την θέση της κατσαρόλας παίρνει ο νταβάς που είχα αγοράσει και είναι στις ίδιες διαστάσεις ώστε να μην χαλάσω και την οριτζιναλ κατσαρόλα από το φουρνακι .
mod 012.jpg


Για αρχή τοποθετείται το μοτέρ μαζί με τον ρυθμιστή στροφών στο χερούλι ακριβώς απέναντι από το παλιό μοτέρ ( η διαδικασία αυτή ήταν η πιο δύσκολη και με παίδεψε πάρα πολύ) .
mod 045.jpg

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Μαρ. 2018, 23:06
από cosini
Β ΜΕΡΟΣ

Στη συνέχεια γίνονται οι απαραίτητες τρύπες στον νταβά για το μοτέρ , για την θερμοκρασία και τέλος για την ψύξη .

mod 024.jpg

mod 025.jpg

mod 026.jpg

mod 027.jpg


Επίσης γίνονται αλλαγές στο καλαθάκι με 2 έξτρα αναδευτήρες .
mod 010.jpg

mod 011.jpg


Στην τρύπα που υπάρχει πλέον στον νταβά θα συνδέεται το φυσερό στο τέλος του ψησίματος ώστε να γίνεται η ψύξη και επίσης μετά η αναρρόφηση των τσαφ.
Εδώ είναι το φουρνακι τελειωμένο , δοκιμασμένο , και έτοιμο για το πρώτο ψήσιμο που θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες.
mod 028.jpg

mod 040.jpg


Συνολικό κόστος των αλλαγών περίπου στα 30 ευρώ.
Επίσης κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό για το σωστό ψήσιμο είναι να μπορείς να πάρεις δείγμα κατά την διάρκεια και να το μυρίσεις και πάνω σε αυτό δεν έχω βρει καμία λύση δυστυχώς. Κάθε βοήθεια δεκτή.

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Μαρ. 2018, 06:45
από G.F.
Με το ρυθμό που πας σε βλέπω να φτιάχνεις κανονικό ψηστήρι!

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Μαρ. 2018, 18:16
από woodsman43
cosini έγραψε:Β ΜΕΡΟΣ


Επίσης κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό για το σωστό ψήσιμο είναι να μπορείς να πάρεις δείγμα κατά την διάρκεια και να το μυρίσεις και πάνω σε αυτό δεν έχω βρει καμία λύση δυστυχώς. Κάθε βοήθεια δεκτή.

Στο 0.27 απο αυτο το βιντεο μπορεις να δεις την μοναδικη λυση που υπαρχει γι αυτου του ειδους την κατασκευη.
Το εξαρτημα που χρειαζεσαι λεγεται κλεφτης.Η βαση με τις τρεις βιδες που χρησιμευει σαν οδηγος ειναι βαση απο σωληνα ντουλαπας και την βρισκεις σε υλικα επιπλοποιιας καθως και το σωληνα που χωραει ακριβως μεσα της.