από G.F. » 16 Ιούλ. 2014, 09:48
Λίγα λόγια...
Αγαπητέ Γιώργο, λόγω των σχόλιων σου αναφορικά με τον συγκεκριμένο καφέ (αιθιοπία έχω ψήσει πολλές φορές), θα προσπαθήσω να τον προμηθευτώ για να κάνω δοκιμές είμαι πολύ περίεργος τόσο από πλευράς ψησίματος / ομοιομορφίας όσο και γευστικά.
'Ως coffee geek (την δανείστηκα την ατάκα από τον Δημήτρη) επίτρεψε μου να κάνω κάποιες παρατηρήσεις με στόχο την καλύτερη πληροφόρηση των μελών του και σε καμία περίπτωση για να έρθω σε αντιπαράθεση...
1. Η ταχύτητα περιστροφής (και τα διάφορα site το επιβεβαιώνουν) είναι περίπου στις στροφές που αναφέρεις όμως με αρκετούς παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η θερμοκρασία, ο χρόνος επίτευξης αυτής της, της σταθερότητας, της δύναμης του ψηστηριού (btu), της ακρίβειας του θερμομέτρου κ.α. (στις λεπτομέρειες φαίνονται οι διαφορές και στη διάθεση για πειραματισμούς) το κλειστό τύμπανο που έχεις μπορεί να ψήσει σε πολύ χαμηλότερες στροφές 15++ με καλά αποτελέσματα τουλάχιστον για κάποιον που εισέρχεται στον κόσμο του home roasting με entry level εξοπλισμό.
2. Αντιλαμβάνομαι / αναγνωρίζω την προσπάθεια σου όπως και όλων μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπάει η φλόγα ή έστω να γλύφει το τύμπανο που αναφέρεις.
3. Ιδιαίτερα τα κλειστού τύπου τύμπανα χρειάζονται προθέρμανση λόγω κατασκευής τους.
Έχω πειραματιστεί / ψήσει πολλές φορές χωρίς προθέρμανση και είμαι υπέρ της προθέρμανσης!
IF I WAS YOU...
Δοκίμασε (δεν χάνεις κάτι) να προθερμάνεις το τύμπανο, μείωσε τις στροφές και αύξησε το χρόνο ψησίματος.
Για τη θερμοκρασία προσπάθησε να την διατηρείς μεταξύ 234c- 238c και όταν τελειώσει το 1ο κρακ διατήρησε την ή μείωσε την λίγο (ανάλογα το χρώμα του καφέ και της μυρωδιάς και περίμενε 1' μέχρι να φτάσεις / μπεις στο 2ο κρακ (ανάλογα τις προτιμήσεις σου). Δεν γνωρίζω από την τελευταία φορά που μιλήσαμε, αν την μετράς, με τι θερμόμετρο και που το έχεις τοποθετήσει (αισθητήρας κοντά στο τύμπανο).
Στην περίπτωση που δεν έχεις θερμόμετρο περίμενε να τελειώσει το 1ο κρακ περίμενε τουλάχιστον ένα με ενάμιση λεπτό και μετά βγάλτον (αν δεν θες να μπείς στο 2ο κρακ). Νομίζω ότι είναι ένας καλός μπούσουλας μέχρι να δεις τι γίνεται...