Πριν απο λιγο καιρο στον επαγγελματικο χωρο της εργασιας μου ανακαλυφθηκε καπου μεσα σε μια σκοτεινη γωνια της αποθηκης ενα παλιο επαγγελματικο ψηστηρι για ελληνικο των 7 κιλων εγκαταλελειμμενο στη μοιρα του μιας και εδω και πολυ καιρο η taresso εχει προχωρησει σε πολυ πιο συγχρονο εξοπλισμο οποτε η αποθηκευση του ηταν μονοδρομος.
Μελετωντας το και προσπαθωντας να καταλαβω το σκεπτικο του κατασκευαστη του σε σχεση με το ψησιμο του ελληνικου καφε διαπιστωσα οτι ετσι οπως ηταν υλοποιημενο δεν θα μπορουσε να ψησει ποιοτικο εσπρεσσο με καμμια δυναμη.
Καταρχην η κατασκευη χρησιμοποιει ενα μοτερ για ΟΛΑ.Κρυωση-drum-κυκλοφορια ζεστου αερα.
Δεν εχει κανενα οργανοσοβαρο παρατηρησης θερμοκρασιων.Μονο ενα αναλογικο θερμομετρο αμφιβολης ακριβειας για τα καυσαερια.
Το τυμπανο περιστρεφεται με τρελλες στροφες προκειμενου να γλυτωσει τον κοκκο απο την ανομοιομορφια μιας και τα φτερα αναδευσης ειναι ακαταλληλα για σωστη αναδευση.
Ο καυστηρας του υγραεριου ετσι οπως ειναι υλοποιημενος ειναι μια πολυ καλη προταση για μια ψησταρια απο θερμοσυφωνο και ηφαιστιακες πετρες που σκεφτομαι να φτιαξω για το χωριο μου
Σαν κερασακι στην τουρτα το χρωματακι του θυμιζει σκατουλι αποχρωση με ανταυγειες απο φρεσκο περιεχομενο παιδικου babylino.
To εφερα στο εργαστηριο ,το ελυσα αμεσως και τα ακουσα απο το αφεντικο μιας και εγινε ο χωρος που....να απο τα σκορπια εργαλεια τα τσοφλια και οτι μπορει να φανταστει κανεις Σαν τον τρελλο εμοιαζα καθως ελυνα ,κοπαναγα τις κολλημενες βιδες εβριζα χαμηλοφωνως και τα απλωνα ολα στο πατωμα τραβωντας και καμμια φωτο που και που.
Υπαρχουν διαφορες φιλοσοφιες κατασκευης drum και δεν εχω σκοπο να κανω αναλυση τους αλλα να δουμε λιγο το δικο μας drum.
Αν δειτε προκειται για ενα πολυ χοντρου τοιχωματος drum με παχος τοιχωματος 8 χιλ .
Αυτο σημαινει πως για να ζεσταθει ολο αυτο το μεταλλο χρειαζεται οχι τοσο μια δυνατη φλογα αλλα μια φλογα που θα το χτυπαει κατευθειαν καθως αυτο περιστρεφεται.
Αυτο εχει τα καλα του αλλα εχει και τα πολυ κακα του.Σιγουρα ομως εχει μεγαλη θερμοχωρητικοτητα πραγμα που χρειαζεται για συνεχες και αδιακοπο ψησιμο
Εδω προκειται να επεμβουμε δραστικα για να κρατησουμε τα καλα του και να εξαλειψουμε τα κακα του.
Επισης οπως ειπα παραπανω θα χρειαστουν νεα φτερα αναδευσης και προσθηκες ικανες να ψηνουν ομοιομορφα τον κοκκο.
Αποκλειστικο μοτερ για το drum ειναι μονοδρομη επιλογη με μεταβαλλομενες στροφες.
Τουλαχιστον δυο αισθητηρες θερμοκρασιας ενας για τον κοκκο και ενας για τον αερα επιβαλονται.
Η συνδεση του με υπολογιστη ειναι must αλλα οχι κατι που με ενδιαφερει ιδιαιτερα μιας και προτιμω τον χειροκινητο ελεγχο και παρακολουθηση του ψησιματος.Ωστοσο θα υπαρχει η δυνατοτητα συνδεσης του με usb μονο για παρακολουθηση της καμπυλης.
Τελος η σημαντικοτερη βελτιωση η οποια θα δωσει την μεγαλη διαφορα στο τελικο αποτελεσμα της ομοιομορφιας του κοκκου και της ισορροπιας των γευσεων ειναι ενα καλο ...........βαψιμο
Οτι θελετε το συζηταμε ειτε προκειται για αποριες ειτε ακομα για ιδεες και προτασεις που μπορει να εχετε δει καπου.
Το εχω προχωρησει ηδη το ψηστηρι αλλα τιποτα δεν ειναι τελειωτικο και αν καποιος εχει μια ωραια ιδεα και μπορω να την εφαρμοσω τοτε θα το κανω.
To Be Continued......