Σελίδα 3 από 5

Re: HUKY 500T

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Μάιος 2017, 16:51
από G.F.
Καλοριζικο.
Θα συμφωνήσω μαζι σου 100%

Re: HUKY 500T

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Μάιος 2017, 18:17
από xatziilias
Γιώργο ευχαριστούμε .Ξέρεις τίποτα για ψήσιμο με τέτοιου τύπου ψηστηρι?
Εδω εχουμε πολλες παραμετρους με πιο κυρια τον αερα.

Re: HUKY 500T

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Μάιος 2017, 20:51
από G.F.
Ορεξη να εχετε για δουλεια και πειραματισμο... και εδώ είμαστε.
Η ροή του αέρα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα δεδομένου ότι μπορεί δραστικα αφενός να αυξομειώσει τους χρόνους όσο και το επίπεδο ψησίματος του κόκου σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία.

Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί η δυνατότητα αυξομείωσης της θερμοκρασίας.

Re: HUKY 500T

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Μάιος 2017, 16:18
από woodsman43
Καλοδουλευτο και απο μενα παιδια το μωρο.Ειναι πολυ καλο εργαλειο.Επειδη ειστε εκτος απο καλα παιδια και πολυ φιλοι και δεν παρεξηγειτε γι αυτο θα κανω τον κακο της υποθεσης και θα επισημανω μερικα ατοπα που ακουσα παραπανω.
Μιλησατε για κατι καφεδαρες που προκαλουν ανατριχιλα για gene που ψηνουν στο μπαλκονι για roasters που μας δουλευουν και εκει που καποιος εχει πειστει οτι η γνωση σας στο roasting αγγιζει διαστημικα επειπεδα κανετε την τελικη ερωτηση-παρακληση για οδηγιες του πως δουλευουν αυτα τα ψηστηρια με τον αερα :killmyself:
Και ερωτω εγω.Πως γινεται να ηπιατε καφεδαρες ενω εχετε αγνοια των βασικων παραμετρων του ψησιματος;
Εγω προσωπικα εχω τετοια αγνοια που οταν το καταλαβα παρατησα τελειως το ψησιμο και απολαμβανω αυτα που ψηνουν οι επαγγελματιες κρινοντας τους με πολυ πιο αντικειμενικη ματια.
Εχω καταλαβει οτι υπαρχουν αποψεις στο roastimg και ο καθε ψηστης εχει να σου πει την δικη του ιστορια πανω στο προφιλ που φτιαχνει.
Δεν θεωρω σωστο να λεμε οτι μας δουλευουν επειδη το προφιλ καποιων δεν μας αρεσει.Μην ξεχναμε οτι απο αυτους τους roasters μαθαμε να πινουμε καφεδακια και γιναμε αυτο που γιναμε.
Προσωπικα δεν εχω πιει τιποτα απο κανεναν home roaster που να ειναι ισσοροπημενο με διακριτη παλλετα γευσεων και να περναει χαλαρα τα βασικα τεστ cuping και γευσιγωσιας.
Αντιθετα εχω πιει αρκετα σακουλακια μαζι και με τα δικα μου που πιστευα οτι αγγιζουν θεικα ορια ψησιματος :lol:
Ξερεις Ηλια την αποψη μου για τα ξυδια που δοκιμαζουμε κατα καιρους απο επαγγελματιες.Αν και δεν μας αρεσουν υπαρχουν καποιοι που τα απολαμβανουν και στο κατω κατω ο καθε επαγγελματιας εχει δικαιωμα στο να διαβαινει μονοπατια και να αφουγκραζεται τους παλμους του κοσμου που τον περιβαλει.
Σας ριχνω το γαντι και σας προσκαλω να φερετε αιθιοπια ψημμενη απο εσας που προκαλει ανατριχιλα σε ουδετρο εδαφος να κανουμε cuping και εγω θα φερω κανα δυο roasters φιλους επαγγελματιες με δικα τους οικονομικα καφεδακια να κανουμε συγκριση και να δουμε ποσα απιδια πιανει ο σακος. :coffee: Τα αποτελεσματα θα δημοσιευτουν εδω με καλυψη απο καμερα. :Yeah:
Αυτα αφου μαθετε το ψηστηρι βεβαια εννοειται.
Αυτα απο μενα και παντα με φιλικη διαθεση.

Re: HUKY 500T

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Μάιος 2017, 21:18
από G.F.
Εγω θα ειμαι ο καλος της παρεας ☺ γιατι πιστευω οτι μπορεις να παρεις πολυ καλο αποτελεσμα απο home roasting, τουλαχιστον αξιοπρεπή! Συμφωνω με τον Δημήτρη οτι δεν μπορει να συγκριθει ουτε σε επιπεδο γευσης/ισορροπιας αλλα ουτε και εξοπλισμου όμως δεδομενου οτι δεν ειμαστε επαγγελματιες και ουτε αξιωνουμε να γινουμε αλλα να κανουμε το κεφι μας.
Προσωπικα εχω δοκιμασει πολλους καφεδες απο πολλους expert... και εχω πιει πολυ ξινιλα!! Το να προσπαθει ο αλλος να με πεισει οτι η ξινιλα που με καιει στο λαιμο και δεν γευομαι καμια ισορροπια οτι ειναι καφεδαρα... Sorry αλλά δε το δεχομαι!
Μονο απο 2 roasters μου αρεσαν οι καφεδες τους πολυ ο ενας ειναι σε αυτους που αναφερθηκε ο Δημητρης..Δεν αναφερω ονοματα λογω διαφημισης.
Rocket Science σιγουρα δεν ειναι!!! Μην τρελαθουμε κιολας!
Αν το αποτελεσμα μας ικανοποιεί έστω και placebo ολα τα αλλα ειναι αμπελοφιλοσοφίες και οπως λεγεται "Assumptions Are The Mother Of All ******".

Re: HUKY 500T

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Μάιος 2017, 21:55
από KostasBarista
Το σκέφτηκα πάρα πολύ αν πρέπει να ποστάρω στο συγκεκριμένο νήμα, από τη στιγμή που άρχισε να μπαίνει στη συζήτηση και η σύγκριση με τους επαγγελματίες.

Πρώτον να πω ότι η συγκεκριμένη επιλογή μηχανήματος είναι ότι καλύτερο στη συγκεκριμένη κατηγορία. Αν ποτέ θέλετε να το πουλήσετε και δεν έχει κάποιο πρόβλημα, εδώ είμαι! Να το χαρείτε στο μέγιστο!!!

Γιώργο πυρηνική φυσική δεν είναι, αλλά τα τελευταία χρόνια που καβουρδίζω και συνεχώς συγκρίνω μεταβλητές, θα σου πω ότι έχω ανακαλύψει και μεταβλητές που επηρεάζουν το αποτέλεσμα, όπου κανένα βιβλίο, δάσκαλος καβουρδίσματος ή blog αναφέρει... Είναι αρκετά περίπλοκο το ρημάδι!

Τρίτον σχετικά με τα ξινά φλυτζάνια. Συμφωνώ και διαφωνώ... Εξαρτάται. Συμφωνώ όταν το φλυτζάνι είναι ανισόρροπο. Όταν δεν υπάρχει γλυκάδα. Δεν συμφωνώ όταν η περιπλοκότητα ενός καφέ ή η διαφορετικότητα χαρακτηρίζεται ως ξινίλα, ενώ ο καφές είναι γλυκόπιοτος! Παλιότερα έβλεπα στο άλλο φόρουμ να εκθειάζονται καφέδες με σοκολατένια προφίλ. Τώρα το έχουμε γυρίσει στη φράουλα (καλό βήμα). Δεν υπάρχουν μόνο αυτοί οι καφέδες όμως. Κ σας πάω στο τέταρτο για να καταλήξω...

Μη κρίνετε έναν roaster όταν φτιάχνετε τον καφέ λάθος! Ακούγομαι λίγο επιθετικός, αλλά κοιτάξτε γιατί το λέω. Εγώ είμαι επαγγελματίας καβουρδιστής και πολλοί home barista έχουν πάρει καφέδες μου. Δυστυχώς ο τρόπος που καβουρδίζω, θέλει μία διαφορετική προσέγγιση από τους υπόλοιπους της αγοράς. Πχ, αναλογίες του στυλ 1:1 που άλλοι καφέδες βγαίνουν μέλι κλπ, οι δικοί μου είναι ξινοί και υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος γι'αυτό. Είναι ακατάλληλο δηλαδή το ψήσιμό μου για ristretto και είναι δικιά μου απόφαση. Στο καφέ για να κερδίσεις κάτι, πρέπει να θυσιάσεις κάτι άλλο! Σε ένα άλλο νήμα εδώ, το είχα ξαναπεί. Όταν αγοράζετε καφέ, συμβουλευτείτε τον επαγγελματία πώς να τον φτιάξετε. Είναι θέμα φιλοσοφίας του πώς καβουρδίζεται ο κάθε καφές.

Πλην μίας εξαιρέσεως πολύ συγκεκριμένης και δηλωμένης, κανένας roaster δε θέλει ο καφές του να βγαίνει ξινός...

Peace & love...

Re: HUKY 500T

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Μάιος 2017, 05:36
από G.F.
Μια χαρα τα λες και δε σε βρισκω επιθετικο, αντιθετως γραφεις και ενα πολυ σωστο παραδειγμα για την αναλογια που πρεπει να ακολουθηθει για να απολαυσει τον καφε σου που με τοσο κοπο και χρονια εμπειριας εχεις στον καφε. Ομως οπως ολοι γνωρίζουμε ειναι πολυ λιγοι οι επαγγελματιες που δινουν οδηγιες ratio για τα μαγαζια δεν το συζητάω καθολου που εχουν ενα υφος σαν δογματικου χαρακτηρα.
Το θεμα του roasting ειναι σιγουρα πολυπλοκο και δυσκολο αλλα απεχει πολυ απο rocket science οπου υπεισερχονται χιλιαδες μεταβλητες!
Ειναι τελειως ατοπο να συγκρινονται ερασιτεχνες με επαγγελματιες, νομιζω ότι ειναι δεδομενο αυτο. Δοκιμασα καφε που εβγαζε φραουλα και με εκανε να σταματησω να πινω αλλους καφεδες που τοσα χρονια απολαμβανα αλλα να μου πεις αυτο ειναι και το ομορφο με το μικροβιο του καφε, να τη ψαχνουμε συνεχως.

Τελος, θα αναφερθω και στη δυσκολια ευρεσης εξαιρετικου σπυριου για εμας τους ερασιτεχνες σε αντιθεση με τους επαγγελματιες που ολοι γνωριζουμε ποσο σημαντικη παραμετρος ειναι.

Re: HUKY 500T

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Μάιος 2017, 16:21
από xatziilias
Κατ΄αρχας Δημητρη και Κωστα ευχαριστουμε για τις ευχες. Τωρα εχω να εκφρασω μια απορια.Απο που προκειπτει
οτι ενας ανθρωπος που στην ουσια ζηταει δημοσια βοηθεια σε γνωση θεωρει για τον εαυτο του οτι κανει διαστημικα ψησιματα ?
Και βεβαια εχουμε πληρη αγνοια των βασικων κανονων ψησιματος,αλλωστε δεν ειναι το επαγγελμα μας μιας και
ο Μανος ειναι επιστημονας ειναι πολιτικος μηχανικος και εγω ψυκτικος.Οποια προσπαθεια κανουμε ειναι απο αγαπη
για τον καφε ,και βεβαια με την αποκτηση του HUKY ειναι μονοδρομος το να μαθουμε,αλλιως πανε χαμενα τα χρηματα.
Συμφωνω απολυτως οτι καποιοι απο τους επαγγελματιες του χωρου τραβανε το καρο μπροστα με την πρασπαθεια τους
και την αγαπη τους για το επαγγελμα τους,και κοντα σε αυτους μαθαινουμε και εμεις ,αλλα αυτοι ειναι λιγοι.
Τωρα λεγοντας οτι μας δουλευουν δεν εννοω αυτους που πουλανε ξυδια,αυτους ας τους κρινουν οι πελατες τους.
Βεβαια δεν εχει κανενας το δικαιωμα να σου καταστρεφει τον εξοπλισμο γιατι ετσι την ειδε. Δεν θελω να επεκταθω
στο τι εννοω δουλεμα γιατι θα το χοντρινουμε πολυ και δεν εχω καμμια τετοια προθεση.
Τελος δεν υπηρχε καμμια περιπτωση ακομη και guru του ψησιματος να ημουν να μπω στη διαδικασια να συγκριθω με κανεναν
γιατι αυτο που κανω το κανω γιατι γουσταρω και δεν εχω να αποδειξω σε κανενα τιποτα,παρα μονο σε αυτους που με
πληρωνουν για τις υπηρεσιες μου.
Μια τελευταια απορια . Μηπως ειμαστε off topic

Re: HUKY 500T

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Μάιος 2017, 17:01
από mymenhir1971
Δεν ξερω αν θα βοηθησω με αυτο που θα πω αλλα θα το πω ετσι κι αλλιως!!!!Με την Τζενουλα ηπια και χειροτερα ξυδια απο τα ξυδια που πληρωνα 11-14€ αλλα και και πολυ καλυτερα καφεδακια απο αυτα που πληρωνα επισης 11-14€....

Re: HUKY 500T

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Μάιος 2017, 22:16
από woodsman43
Βρε συ Ηλια με τις φρασεις "καφεδαρες .ανατριχιλα και δουλεμα " προεκυψε αυτο που λες.Ξαναδιαβαζω αυτα που ειπες απο την αρχη και παλι βγαινει το συμπερασμα οτι ο home roaster που θα παρει ενα καλο ψησηρι θα κανει απιστετυτα ψησιματα.
Εγω με την παρεμβαση μου ηθελα να πω πως δεν ειναι ετσι γιατι οποιος το διαβαζει θα νομιζει οτι παιρνωντας ενα ψηστηρι εχει πιασει ταβανι ενω η αληθεια ειναι πιο πικρη και πιο δαπανηρη απο οσο δειχνει με τα παραπανω ποστ.
Και στο τελευταιο σου ποστ παλι δεν τα λες ξεκαθαρα.Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τι εννοεις τελικα με τη λεξη δουλεμα και σε τι ή ποιους αναφερεσαι :think:
Αληθεια φιλε δυσκολευομαι να καταλαβω τι εννοεις.Επειδη ομως ειμαστε σε φορουμ εδω και οχι σε προσωπικη κουβεντα πινοντας καφεδακι νομιζω οτι θα πρεπει να μην πεταμε αιχμες αοριστως και να μην ξερουμε που πανε οι βολες και γιατι.
Γνωμη μου ειναι αυτη καλε μου φιλε και συγνωμμη αν σταθηκα αφορμη να θιχτεις καπου. :Oops!: