Santa Rita - Brazil - Kudu
Ονομασία: Santa Rita
Φάρμα: Santa Rita
Περιοχή: Βραζιλία
Ποικιλία: Mundo Novo και Catuai
Υψόμετρο καλλιέργειας: 1080 μέτρα
Μέθοδος Επεξεργασίας: Pulp Natural
Γευστικό προφίλ: Γεμάτο σώμα με ισορροπημένη οξύτητα, γλυκύτητα και έντονο άρωμα. Συνδυασμός από νότες σοκολάτας και ξηρών καρπών.
Roaster: Kudu
Τιμή: 7.8€/250gr
Βρισκόταν σε ένα ράφι με 5 ή 6 καφέδες ακόμη, όλοι φρεσκοψημένοι. Τον διάλεξα μόνο και μόνο γιατί μου έκανε εντύπωση το χρώμα της ετικέτας σε συνδυασμό με την αντίθεση που προσφέρει το μαύρο σακουλάκι του ως φόντο. Ένας άλλος λόγος ήταν η Βραζιλία, δεν την πολυεκτιμώ είναι η αλήθεια, ίσως γιατί λόγω της μορφολογίας του εδάφους της είχαν δώσει ακόμα και κατά το παρελθόν μεγαλύτερη βάση στην μεγάλη ποσότητα παραγωγής παρά στην ποιότητα. Σε αντίθεση βέβαια με άλλες χώρες που λόγω των περιορισμένων και δυσπρόσιτων εδαφών τους δίνουν μεγαλύτερη βάση στην ποιότητα, πλέον η Βραζιλία κάνει μια στροφή προς την ποιότητα και έχουμε δοκιμάσει εξαιρετικούς καφέδες τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένω ολίγον επιφυλακτικός
Ανοίγοντας το σακουλάκι, επιβεβαιώνεται το "έντονο άρωμα" που αναγράφεται στην συσκευασία του. Ήταν φρεσκότατος βέβαια (Roast Date 22/01/14) και τον είχα στα χέρια μου πριν καλά καλά προλάβει να κάνει degas (26/01/14).
Ομοιόμορφα καβουρδισμένος, mediun roast θα μπορούσα να πω, και μέγεθος κόκκων από μέτριο ως μεγάλο στο 80% του περιεχομένου του ίσως.
Γεμάτο σώμα αρκετά πλούσιο, η οξύτητά του είναι διακριτική και η γλυκύτητα το χαρακτηρίζει. Τα αρώματα σοκολάτας και ξηρών καρπών είναι κάτι περισσότερο από ευκολοδιάκριτα δίνοντας μια πιο πικάντικη νότα στο τελικό φλιτζάνι.
Η εκχύλιση που επέλεξα να ανεβάσω είναι με 17,5gr στα 29 δευτερόλεπτα 8 μέρες μετά την Roast Date. Αφενός έχει γεμάτο σώμα, αλλά και μια πιο διακριτική εμφάνιση των ξηρών καρπών. Σε περισσότερα gr το σώμα γίνεται πιο έντονο και οι ξηροί καρποί - σοκολάτα, ακόμα πιο έντονοι.
Μόλις σταματήσω τις δοκιμές ελέω φόρουμ, θα αποτελέσει μια σταθερή επιλογή
Σαφέστατα χωρεί περισσότερων δοκιμών τόσο ως προς την ποσότητα αλλά και τον χρόνο του degas μετά την Roast Date.
Θα επανέλθω μελλοντικά λοιπόν με περισσότερα και πιο κατασταλαγμένα σχόλια