Habit - Βραζιλία, Κολομβία, Ελ Σάλβαδορ - Kudu
Ονομασία: Habit
Γευστικό προφίλ: Γεμάτο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα, αρώματα σοκολάτας με νότες από μαύρη ζάχαρη και καραμέλα. Δυνατή επίγευση ξηρών καρπών.
Roaster: Kudu
Τιμή: 6,3€/250gr
Μια ευχάριστη έκπληξη είχα μέσα στο 2013 που.....μου έγινε συνήθεια (Habit)
Πρώτη φορά τον αγόρασα τον Σεπτέμβρη του 2013, μαύρο σακουλάκι, zip, ανοίγει και κλείνει όσες φορές το επιθυμούμε, φυσικά με βαλβίδα, όμορφη ετικέτα. Δεν είχα δει ξανά κριτικές για τον Kudu, δεν ήξερα τι να περιμένω, σαφώς η συσκευασία μου έκανε καλή εντύπωση, εκ της άλλης η τιμή 6,3€ τα 250gr χαρακτηρίζεται οικονομική για ένα blend, εντάξει δεν σε αφήνει να περιμένεις και πολλά πολλά.
Φτάνω σπίτι, προθερμαίνω την μηχανή, ανοίγω το σακουλάκι.... άρωμα σοκολάτας, ευκόλως αντιληπτό, κατόπιν καραμέλα, εντάξει όχι ιδιαίτερα ευφάνταστο. Κόκκοι ομοιόμορφα ψημένοι, οι περισσότεροι πιο σκουρόχρωμο roast, και λίγοι πιο ανοιχτόχρωμο. Το μέγεθός τους κυμαινόταν από μετρίου μεγέθους, έως μεγάλοι στην πλειοψηφία τους 80%.
Πρώτη εκχύλιση με 18gr στα 28sec, ω ναι πήγε καλά απ' την πρώτη κιόλας φορά!
Ακολούθησαν διάφορες δοκιμές από τα 15gr στα 22sec μέχρι 21gr στα 32sec.
Ένας καφές που ακόμα και με λίγα γραμμάρια (14-16) βγάζει ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Πλούσιο σώμα, παχιά κρέμα, αρώματα σοκολάτας, καραμέλας, και ξηρών καρπών, συνοδεύουν κάθε φλιτζάνι του.
Παρουσιάζει εύκολα tiger stripes, διακριτική οξύτητα, τόσο σε espresso αλλά και σε fredo espresso.
Βέβαια, στα πολλά γραμμάρια, άνω των 18, και όσο ανεβάζουμε και την θερμοκρασία του, οι ξηροί καρποί γίνονται πιο έντονοι. Ένα τελευταίο που παρατήρησα, λόγω του ότι δοκίμασα αρκετά σακουλάκια του, σε ένα εξ αυτών παρατήρησα ένα ιδιαίτερα έντονο άρωμα και γεύση σοκολάτας που δεν με ενθουσίασε.
Κλείνοντας μπορώ να πω πως έμεινα υπέρ του δέοντος ικανοποιημένος, τιμή για όλα τα πορτοφόλια, καλά αποτελέσματα ακόμη και σε λίγα γραμμάρια, επίσης, κι όταν έχουν περάσει αρκετές μέρες μετά το roasting του, αυξάνοντας λίγο τα γραμμάρια, έχουμε καλό αποτέλεσμα.
Επέλεξα η εκχύλιση που θα ανεβάσω να είναι με 16gr στα 28,5sec με Roast Date 13/01/2014