Συντηρηση κοκκων εspresso

Όλοι οι καφέδες από την TAF

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 03 Μαρ. 2018, 15:50

Από την αναφορά σου στα fines Γιώργο, καταλαβαίνω ότι τα θεωρείς αρνητικό στοιχείο τα πολλά fines. Έχεις δίκιο και άδικο μαζί...

Εξαρτάται από το καβούρδισμα! Στην έρευνα τη συγκεκριμένη και δεν είναι ο μόνος που έχει βγάλει ίδια αποτελέσματα, πρόκειται για σωστά ανεπτυγμένους light roasted καφέδες! Όταν πάμε σε medium και ακόμα χειρότερα dark καβουρδίσματα, η περιπλοκότητα και η διαύγεια των γεύσεων των σπόρων πέφτει και στη θέση τους μπαίνουν τα καβουρδιστικά στοιχεία. Με λίγα λόγια πικρές νότες...
Honest coffees, drink what you were promised...
https://g.co/kgs/RojC2k
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: SanRemo Opera
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος: Mahlkonig E80GBW
2ος Μυλος: Mahlkonig EK43
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffee Developers

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 03 Μαρ. 2018, 18:55

Οι πληροφοριες που εχω εκ των εσω λενε οτι θα βγει νεος μυλος απο την mazzer που θα αλεθει τα παντα κατω απο 20 βαθμους κελσιου και θα ονομαστει Basic Instinct ..... :new_shocked:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό pollux » 04 Μαρ. 2018, 16:36

...υπάρχει μέγαλος κίδνυνος ο καφές που θα καταψυχθεί να πάρει υγρασία και να καταστραφεί !!...Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο είναι να μπεί σε "σου βίντ" ( sous vide) ό καφές πριν καταψυχθεί (είναι μιά τεχνική που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα από επαγγελματίες "σεφ") και γι´αυτό θα χρειαστεί η συσκευή "σου βίντ" . Επι πλέον η κατάψυξη να είναι βαθιά και όχι κατάψυξη οικιακού ψυγείου -5°, -6°c (+-)...
pollux
Member
 
Δημοσιεύσεις: 71
Εγγραφή: 10 Ιαν. 2017, 16:56
Ονομα: Σόλων
Τοποθεσια: Αθήνα Paris
Μηχανη: SylviaWoodsmanMod
2η μηχανη: La Pavoni Europiccol
Μυλος: tΑlΩs 63 conical
2ος Μυλος: Compak E5 od
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό nonickch » 14 Απρ. 2018, 09:17

pollux έγραψε:Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο είναι να μπεί σε "σου βίντ" ( sous vide) ό καφές πριν καταψυχθεί (είναι μιά τεχνική που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα από επαγγελματίες "σεφ") και γι´αυτό θα χρειαστεί η συσκευή "σου βίντ" . Επι πλέον η κατάψυξη να είναι βαθιά και όχι κατάψυξη οικιακού ψυγείου -5°, -6°c (+-)...


Υποθέτω ότι ενοείς vacuum sealer αντί για sous vide.
Τα απλά vacuum sealers είναι ποιο φτηνά και από tampers (30-50 ευρώ) και μόλις το δοκίμασα και πακετάρει τέλεια τον καφέ (σαν τούβλο το κάνει).
Ο @KostasBarista ανέφερε ότι η αρνητική πίεση μπορεί να συμβάλλει σε extra απώλεια αερίων από τον καφέ. Στο 1ο link για το vacuum sealer (που μόλις βρήκα εντελώς τυχαία) ο αρθρογράφος διαφοροποιεί την αρνητική πίεση (σε βαζάκια μιας και δεν είναι ελαστικά) με το απλό κενό αέρος που κάνουν οι σακούλες για vacuum packing. Φαίνεται εξίσου plausible η θεωρία του όσο και για την αρνητική πίεση.
Έχει κανείς υπ'όψην κάποια, έστω στοιχειώδη, τεστ ή μυρίζομαι ευκαιρία για έρευνα;*

*: Έχω και -21/25C freezer οπότε θα μπορούσα να κανονίσω blind testing πακέτα αρκετά έυκολα εφόσον ο καφές είναι από κάποιον πολύ reliable roaster. Μόλλον θα έπρεπε να περιοριστεί σε θεσσαλονικιούς λόγω απόστασης.
nonickch
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 01 Μαρ. 2018, 15:41
Ονομα: Γιώργος
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: NS Oscar 2
Μυλος: Fiorenzato F4E nano
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 14 Απρ. 2018, 13:20

Άλλο το vaccuum, άλλο η αρνητική πίεση λόγω κενού. Στο vaccuum δεν υπάρχει κενό αέρος που προσπαθεί να τραβήξει τα αέρια από το κόκκο. Εγκρίνω vaccuum!
Honest coffees, drink what you were promised...
https://g.co/kgs/RojC2k
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: SanRemo Opera
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος: Mahlkonig E80GBW
2ος Μυλος: Mahlkonig EK43
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffee Developers

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό pollux » 14 Απρ. 2018, 16:50

..ναι αυτό εννοώ, δηλ. vaccum...
Το sous vide (= σε κενό), λένε γενικώς την τεχνική επαγγελματικής μαγειρικής και χρησιμοποιείται πρώτα συσκευη vaccum (δηλαδή μπαίνει η τροφή σε σακουλάκι αδειάζει ο αέρας και σφραγίζει το σακουλάκι) και μετά μπαίνει στο ζεστό νερό όπου η συσκευή του 2ου "λινκ" μαγειρεύει σε συγκεκριμένη θερμοκρασία κτλ κτλ...
Vaccum λοιπόν εις διπλούν... ;)
pollux
Member
 
Δημοσιεύσεις: 71
Εγγραφή: 10 Ιαν. 2017, 16:56
Ονομα: Σόλων
Τοποθεσια: Αθήνα Paris
Μηχανη: SylviaWoodsmanMod
2η μηχανη: La Pavoni Europiccol
Μυλος: tΑlΩs 63 conical
2ος Μυλος: Compak E5 od
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό manosp » 15 Απρ. 2018, 21:13

Καλησπέρα
Έχω την εντύπωση ότι όταν λέμε ότι κάνουμε vakuum πχ. σε μία συσκευασία εννοούμε ότι κάνουμε κενό.
Το κενό δημιουργεί υποπίεση που ο συμβολισμός της είναι αρνητική πίεση σε σχέση με την ατμοσφαιρική , πίεση. Μήπως αλλάζει κάτι στην γραφή της λέξης?
Άβαταρ μέλους
manosp
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: 29 Οκτ. 2015, 18:31
Τοποθεσία: Αθήνα
Ονομα: Μανώλης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 15 Απρ. 2018, 23:16

Η τεχνική vacuum είναι σε σακουλάκι και δεν υπάρχει κενό αέρος. Υπάρχει ελάχιστος αέρας και σε πιο εξεζητημένα συσκευαστικά vacuum, αυτός ο ελάχιστος αέρας είναι με άζωτο και όχι οξυγόνο.
Honest coffees, drink what you were promised...
https://g.co/kgs/RojC2k
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: SanRemo Opera
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος: Mahlkonig E80GBW
2ος Μυλος: Mahlkonig EK43
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffee Developers

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xatziilias » 16 Απρ. 2018, 15:48

manosp έγραψε:Καλησπέρα
Έχω την εντύπωση ότι όταν λέμε ότι κάνουμε vakuum πχ. σε μία συσκευασία εννοούμε ότι κάνουμε κενό.
Το κενό δημιουργεί υποπίεση που ο συμβολισμός της είναι αρνητική πίεση σε σχέση με την ατμοσφαιρική , πίεση. Μήπως αλλάζει κάτι στην γραφή της λέξης?

Και πολυ σωστα εχεις αυτη την εντυπωση.Οταν λεμε vacuum εννοουμε κενο.
Μπορει να εχουμε μερικο κενο,δηλ. πιεση κατω της ατμοσφαιρικης, μεχρι το απολυτο κενο οπου η πιεση δεν μπορει
να μειωθει αλλο.
Άβαταρ μέλους
xatziilias
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: 22 Σεπ. 2014, 23:42
Ονομα: Ηλιας
Τοποθεσια: πειραιας
Μηχανη: Vibiemme super 2b
Μυλος: Compak E10 OD
Coffee Roaster: Huky 500 T
Αγαπημένοι Καφέδες: Ευτυχως home roasting

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 16 Απρ. 2018, 18:58

Vacuum είναι η τεχνική που αφαιρείται ο αέρας. Στις σακούλες τη θέση του αέρα τη κλείνει η ίδια η σακούλα κ δε τίθεται τέτοιο θέμα αρνητικής πίεσης.
Honest coffees, drink what you were promised...
https://g.co/kgs/RojC2k
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: SanRemo Opera
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος: Mahlkonig E80GBW
2ος Μυλος: Mahlkonig EK43
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffee Developers

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Καφέδες από TAF

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot]

cron