Σελίδα 3 από 4

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Μαρ. 2018, 15:50
από KostasBarista
Από την αναφορά σου στα fines Γιώργο, καταλαβαίνω ότι τα θεωρείς αρνητικό στοιχείο τα πολλά fines. Έχεις δίκιο και άδικο μαζί...

Εξαρτάται από το καβούρδισμα! Στην έρευνα τη συγκεκριμένη και δεν είναι ο μόνος που έχει βγάλει ίδια αποτελέσματα, πρόκειται για σωστά ανεπτυγμένους light roasted καφέδες! Όταν πάμε σε medium και ακόμα χειρότερα dark καβουρδίσματα, η περιπλοκότητα και η διαύγεια των γεύσεων των σπόρων πέφτει και στη θέση τους μπαίνουν τα καβουρδιστικά στοιχεία. Με λίγα λόγια πικρές νότες...

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Μαρ. 2018, 18:55
από woodsman43
Οι πληροφοριες που εχω εκ των εσω λενε οτι θα βγει νεος μυλος απο την mazzer που θα αλεθει τα παντα κατω απο 20 βαθμους κελσιου και θα ονομαστει Basic Instinct ..... :new_shocked:

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Μαρ. 2018, 16:36
από pollux
...υπάρχει μέγαλος κίδνυνος ο καφές που θα καταψυχθεί να πάρει υγρασία και να καταστραφεί !!...Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο είναι να μπεί σε "σου βίντ" ( sous vide) ό καφές πριν καταψυχθεί (είναι μιά τεχνική που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα από επαγγελματίες "σεφ") και γι´αυτό θα χρειαστεί η συσκευή "σου βίντ" . Επι πλέον η κατάψυξη να είναι βαθιά και όχι κατάψυξη οικιακού ψυγείου -5°, -6°c (+-)...

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 14 Απρ. 2018, 09:17
από nonickch
pollux έγραψε:Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο είναι να μπεί σε "σου βίντ" ( sous vide) ό καφές πριν καταψυχθεί (είναι μιά τεχνική που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα από επαγγελματίες "σεφ") και γι´αυτό θα χρειαστεί η συσκευή "σου βίντ" . Επι πλέον η κατάψυξη να είναι βαθιά και όχι κατάψυξη οικιακού ψυγείου -5°, -6°c (+-)...


Υποθέτω ότι ενοείς vacuum sealer αντί για sous vide.
Τα απλά vacuum sealers είναι ποιο φτηνά και από tampers (30-50 ευρώ) και μόλις το δοκίμασα και πακετάρει τέλεια τον καφέ (σαν τούβλο το κάνει).
Ο @KostasBarista ανέφερε ότι η αρνητική πίεση μπορεί να συμβάλλει σε extra απώλεια αερίων από τον καφέ. Στο 1ο link για το vacuum sealer (που μόλις βρήκα εντελώς τυχαία) ο αρθρογράφος διαφοροποιεί την αρνητική πίεση (σε βαζάκια μιας και δεν είναι ελαστικά) με το απλό κενό αέρος που κάνουν οι σακούλες για vacuum packing. Φαίνεται εξίσου plausible η θεωρία του όσο και για την αρνητική πίεση.
Έχει κανείς υπ'όψην κάποια, έστω στοιχειώδη, τεστ ή μυρίζομαι ευκαιρία για έρευνα;*

*: Έχω και -21/25C freezer οπότε θα μπορούσα να κανονίσω blind testing πακέτα αρκετά έυκολα εφόσον ο καφές είναι από κάποιον πολύ reliable roaster. Μόλλον θα έπρεπε να περιοριστεί σε θεσσαλονικιούς λόγω απόστασης.

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 14 Απρ. 2018, 13:20
από KostasBarista
Άλλο το vaccuum, άλλο η αρνητική πίεση λόγω κενού. Στο vaccuum δεν υπάρχει κενό αέρος που προσπαθεί να τραβήξει τα αέρια από το κόκκο. Εγκρίνω vaccuum!

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 14 Απρ. 2018, 16:50
από pollux
..ναι αυτό εννοώ, δηλ. vaccum...
Το sous vide (= σε κενό), λένε γενικώς την τεχνική επαγγελματικής μαγειρικής και χρησιμοποιείται πρώτα συσκευη vaccum (δηλαδή μπαίνει η τροφή σε σακουλάκι αδειάζει ο αέρας και σφραγίζει το σακουλάκι) και μετά μπαίνει στο ζεστό νερό όπου η συσκευή του 2ου "λινκ" μαγειρεύει σε συγκεκριμένη θερμοκρασία κτλ κτλ...
Vaccum λοιπόν εις διπλούν... ;)

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 15 Απρ. 2018, 21:13
από manosp
Καλησπέρα
Έχω την εντύπωση ότι όταν λέμε ότι κάνουμε vakuum πχ. σε μία συσκευασία εννοούμε ότι κάνουμε κενό.
Το κενό δημιουργεί υποπίεση που ο συμβολισμός της είναι αρνητική πίεση σε σχέση με την ατμοσφαιρική , πίεση. Μήπως αλλάζει κάτι στην γραφή της λέξης?

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 15 Απρ. 2018, 23:16
από KostasBarista
Η τεχνική vacuum είναι σε σακουλάκι και δεν υπάρχει κενό αέρος. Υπάρχει ελάχιστος αέρας και σε πιο εξεζητημένα συσκευαστικά vacuum, αυτός ο ελάχιστος αέρας είναι με άζωτο και όχι οξυγόνο.

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16 Απρ. 2018, 15:48
από xatziilias
manosp έγραψε:Καλησπέρα
Έχω την εντύπωση ότι όταν λέμε ότι κάνουμε vakuum πχ. σε μία συσκευασία εννοούμε ότι κάνουμε κενό.
Το κενό δημιουργεί υποπίεση που ο συμβολισμός της είναι αρνητική πίεση σε σχέση με την ατμοσφαιρική , πίεση. Μήπως αλλάζει κάτι στην γραφή της λέξης?

Και πολυ σωστα εχεις αυτη την εντυπωση.Οταν λεμε vacuum εννοουμε κενο.
Μπορει να εχουμε μερικο κενο,δηλ. πιεση κατω της ατμοσφαιρικης, μεχρι το απολυτο κενο οπου η πιεση δεν μπορει
να μειωθει αλλο.

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16 Απρ. 2018, 18:58
από KostasBarista
Vacuum είναι η τεχνική που αφαιρείται ο αέρας. Στις σακούλες τη θέση του αέρα τη κλείνει η ίδια η σακούλα κ δε τίθεται τέτοιο θέμα αρνητικής πίεσης.