Σελίδα 4 από 4

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16 Απρ. 2018, 20:13
από xatziilias
Αν δεν υπάρχει αρνητική πίεση τότε δεν λέγεται vacuum αλλά κάτι άλλο.
Αυτο δεν είναι δική μου ερμηνεία,το λέει η θερμοδυναμικη

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 17 Απρ. 2018, 02:04
από KostasBarista
Η εμπειρία μου με τη συγκεκριμένη τεχνική είναι από εστιατόρια με ομάδες σεφ που έχω δουλέψει. Αν την αποκαλούν vacuum και επιστημονικά είναι λάθος, μου είναι αδιάφορο. Πάντως έτσι την αποκαλούν παγκοσμίως στη γαστρονομία και έτσι γίνεται...
Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, αναφέρομαι σε σακουλάκια και όχι δοχεία! Εξάλλου είναι διαφορετικό μηχάνημα και άλλη τεχνική εντελώς...

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 17 Απρ. 2018, 02:16
από KostasBarista
Και για να στο αποδείξω ότι υπάρχει ελάχιστος αέρας μέσα, αν πας σε μία προηγούμενη μου δημοσίευση εδώ, θα δεις ότι αναφέρομαι κ σε πιο εξεζητημένα συσκευαστικά vacuum, όπου συσκευάζουν αφήνοντας στη θέση του ελάχιστου ατμοσφαιρικού αέρα που θα είχε κανονικά, άζωτο! Ο λόγος είναι για να ελαχιστοποιήσουν ακόμα περισσότερο την οξείδωση που προκαλεί ακόμα και το ελάχιστο οξυγόνο αντικαθιστώντας το με το αδρανές άζωτο. Αυτό το πετυχαίνουν με εμβολισμό αζώτου στη σακούλα και μετά κανονικά αναρρόφηση όπως κάνουν και τα απλά vacuum συσκευαστικά.

Αν όντως τα vacuum συσκευαστικά απορροφούσαν όλο τον αέρα (100%) και λόγω των ελάχιστων σημείων όπου η σακούλα δε μπορούσε να κλείσει το κενό και δημιουργόταν όπως λες αρνητική πίεση (γιατί τότε θα προέκυπτε), δε θα χρειαζόταν το άζωτο στα πιο ακριβά συσκευαστικά αυτού του τύπου. Αμφιβάλλω αν θα υπήρχαν καν!

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 18 Απρ. 2018, 20:30
από manosp
Καλησπέρα

Υποθέτω ότι ο κύριος λόγος που χρησιμοποιούνται σακουλάκια και όχι κουτάκια είναι το κόστος.

Φαντάζωμε ότι είναι εξίσου εύκολο να έχεις την ίδια κατάσταση και σε ένα κουτάκι.
Η συρρίκνωση της σακούλας δείχνει το κενό και βοηθάει και στον όγκο, σε σχέση με ένα κουτάκι.

Άποψη μου σχετικά με όσους ασχολούνται με τον καφέ την κουζίνα κλπ , είναι ότι αυτή την στιγμή τα πράγματα είναι λίγο υπερτιμημένα , και δεν εννοώ οικονομικά. Από την φράση με του σεφ , της ομάδες , κλπ που αναφέρθηκε είπα την αδιάφορη άποψή μου.

Θα αναφέρω και κάτι πρόσφατο που συνάντησα (μέχρι να εμφανιστεί ο διαχειριστής και να μου πει ότι είμαι εκτός θέματος)

Είμαι με έναν υπεύθυνο καταστημάτων καφέ, και κάνουμε βόλτες στα καταστήματα προσπαθώντας για πιθανή συνεργασία.
Στης κουβέντες του μου λέει ότι τα παιδιά που σερβίρουν τα επιλέγουν με κάποιο επίπεδο , μόρφωσης αγωγής , κλπ.
Για να εργαστείς πίσω από τον πάγκο πρέπει να προσκομίσεις πτυχία , ήταν οι φράσεις του.

Πιάνοντας την κουβέντα στα μαγαζιά με τα παιδιά που εργάζονται σε αυτά είδα ότι τα πιο πολλά είτε σπούδαζαν σε πανεπιστήμιο , είτε είχαν τελειώσει τουλάχιστον κάτι σε τει κλπ.
Πίσω από τον πάγκο τα πτυχία ήταν μόνο βεβαιώσεις σεμιναρίων και πληρωμένες αρκετά ακριβά.
Δεν τα λέω με κάποιο σκοπό (κακό , υποτιμητικό ή ότι άλλο ) τα παραπάνω , αλλά απλά σαν καταγραφή, μιας μικρής πραγματικότητας.

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Απρ. 2018, 00:42
από KostasBarista
Μόλις είπες ότι το κουτάκι και το σακουλάκι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στη πίεση του εσωτερικού;

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 01 Μάιος 2018, 11:50
από spyros210
Αν δεν κάνω λάθος απ τα vacuum μηχανήματα που έχω δει ως τώρα έχεις την επιλογή να αφαιρέσεις όσο αέρα θες και φυσικά υπάρχει και η επιλογή να τον αφαιρέσεις πλήρως

Re: Συντηρηση κοκκων εspresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 01 Μάιος 2018, 14:27
από tasos1917
Να αφαιρεθεί όλος ο αέρας είναι αδύνατο,έστω και λίγος θα παραμείνει.
Να αντικατασταθεί ο υπολοιπόμενος με άζωτο ή άλλο αέριο που δεν βλάπτει τον καφέ είναι τεχνικά δυνατόν.
Η αρνητική πίεση του εσωτερικού εξαρτάται από την αντοχή της σακούλας και την δύναμη της αντλίας .
Θεωρητικά μία σακούλα μπορεί να έχει μεγαλύτερη υποπίεση από μία κονσέρβα αρκεί να αντέχει η σακούλα και να το επιθυμεί o κατασκευαστής.
Εγώ αποθηκεύω ρούχα σε σακούλες σκουπιδιών από τις οποίες αφαιρώ όσο αέρα μπορώ με την ηλεκτρική σκούπα.
Το ρούχο συστέλεται τόσο πολύ και σκληραίνει τόσο που κυριολεκτικά μπορώ να σπάσω κεφάλι με μία βαμβακερή μπλούζα.
Το να έχει η σακούλα όσο το δυνατόν μικρότερο όγκο, δηλαδή μεγαλύτερη υποπίεση, αποφέρει κέρδος στον όγκο μεταφοράς και στην ποσότητα αζώτου ή άλλου αερίου που θα χρησιμοποιηθεί για την αδρανοποίηση των κόκκων από τον αέρα.