Konga Natural - Qahwa

Όλοι οι καφέδες από Qahwa

Konga Natural - Qahwa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Loizos » 29 Ιαν. 2014, 00:59

Τις προηγούμενες μέρες δοκίμασα ένα καφέ από Αιθιοπία. Ο καφές αγοράστηκε από το qahwa στο Αιγάλεω στην τιμή των 9 ευρώ για το σακουλάκι των 250 γραμμαρίων.

Ο καφές προέρχεται από την ζώνη Konga, περιοχή yirgacheffe, Αιθιοπία. Η επεξεργασία του είναι φυσική, δηλαδή τα φρούτα στεγνώνουν στον ήλιο, σε αφρικανικά κρεβάτια, σε αντίθεση με την πλειοψηφία της περιοχής που είναι washed.

Πρώτη εντύπωση, το άρωμα. Κόκκινα φρούτα κατακλύζουν τη μύτη μόλις ανοίξεις το σακουλάκι. Τις πρώτες μέρες 3-5 μετά τη roast date άφηνε την αίσθηση του ώριμου σταφυλιού ενώ μετά την 5η μέρα και ειδικότερα σήμερα, την 6η μέρα, έντονο άρωμα φράουλας. Οι πλείστοι καφέδες από Αιθιοπία βγάζουν και μία σοκολάτα. Αυτός δεν έβγαλε καθόλου.

Δεύτερη εντύπωση, η όψη. Ανοιμοιομορφία στα μεγέθη κάτι που είναι αναμενόμενο για την περιοχή (και τη χώρα γενικότερα) αφού οι εκεί συναιτερισμοί αναμειγνύουν καφέδες από διάφορους παραγωγούς και ποικιλίες. Ως αποτέλεσμα και η μικρή ανομοιομορφία στο χρώμα του καφέ. Το ψήσιμο που επέλεξε ο roaster είναι αρκετά light κάτι που με άγχωσε για το πως θα βγει σε εσπρεσάκι ο συγκεκριμένος καφές.

konga natural beans.jpg

(sorry για την φωτό αλλά είναι από κινητό)

Ας πάμε και στην τρίτη και τελική εντύπωση. Το φλυτζάνι. Ο καφές δοκιμάστηκε με τρεις διαφορετικές μεθόδους. Aeropress, V60 και espresso. Και στις τρεις είναι εμφανής η έλλειψη σώματος του καφέ. Έδωσε μερικά γλυκά φλυτζάνια, με πολύ πλούσιο άρωμα αλλά πάντα χωρίς σώμα.

Στα φλυτζάνια φίλτρου ακολούθησα την κλασική συνταγή με 7 γρ. ανά 100 ml νερού. Ωραία και τα 2 φλυτζάνια με το aeropress να κερδίζει λίγο στο σώμα και το v60 να κερδίζει σε άρωμα.

Σαν εσπρέσο, τον δοκίμασα σε 16, 18 και 19 γραμμάρια σε χρόνους από 23 έως και 35 δευτερόλεπτα. Η εκχύλιση των 18 γραμμαρίων στα 35 δευτερόλεπτα ήταν αυτή που μου έδωσε το καλύτερο φλυτζάνι, που κατάφερε να κερδίσει λίγο σε σώμα και να κοντρολάρει την αυξημένη οξύτητα λόγω του light ψησίματος. Το φλυτζάνι ήταν καλό αλλά όχι τέλειο. Ο καφές δεν μπορεί να δώσει 50-60ml στον εσπρέσο καθώς το blonding point φτάνει νωρίτερα. Τα αρώμα και η επίγευση από κόκκινο φρούτο παραμένουν αλλά όχι τόσο όσο στον κόκκο του καφέ. Επίσης είναι πάλι εμφανής η έλλειψη σοκολάτας.

Στο video που ακολουθεί είναι μια εκχύλιση 19 γραμμαρίων στα 26 δευτερόλεπτα. Συγχωρήστε μου 1-2 πιτσιλιές. Τα μαχαίρια του anfim αλλάχτηκαν πριν 5 μέρες και ακόμα θέλουν στρώσιμο.


(ο θόρυβος στο background είναι από τον αποροφητήρα. Έφτιαχνα χορτόσουπα για την εγκυμονούσα. Παρατηρήστε όμως την απουσία θορύβου από την αντλία. Παρατηρήστε πόσο ακούγεται το "κλακ" της ηλεκτροβαλβίδας και η ροή του καφέ στο φλυτζάνι σε σχέση με την αντλία. Θα τα πούμε γι'αυτό εν καιρώ).

Εν κατακλείδι, είναι ένας καφές που τον προτιμώ σε μια απογευματινή κούπα φίλτου παρά σε εσπρέσο. Ίσως ένα ελαφρώς σκουρότερο ψήσιμο να τον έκανε καταλληλότερο για εσπρέσο αλλά να έχανε τα υπέροχα αρώματά του.
Άβαταρ μέλους
Loizos
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 108
Εγγραφή: 25 Δεκ. 2013, 21:04
Ονομα: Λοΐζος
Τοποθεσια: Αιγάλεω
Μηχανη: Rancilio Silvia mod
2η μηχανη: V60 & Aeropress
Μυλος: Anfim Best mod
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Γλυκόπιοτος και φρέσκος
{ TAGS }καφέδες, coffee heat, Konga Natural, Qahwa, espresso, καφές

Re: Konga Natural - Qahwa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 29 Ιαν. 2014, 21:11

Εεεε καλα τωρα.Τετοιες παρουσιασεις ανεβαζουν τον πηχη τοσο ψηλα που εμεις οι υπολοιποι παμε για βρουβες :lol:
9 ευρω!!!! διολου ευκαταφρονητο ποσο.Με την θερμοκρασια επαιξες κοθολου λοιζο;
Επισης θα προτιμουσα το βιντεο οριζοντιο και full screen για να κανω και τις αρνητικες παρατηρησεις μου.Τωρα ετσι οπως ειναι δεν θα κανω καμμια :lol:

Συγχαρητηρια για μια φορα ακομα για την παρουσιαση φιλε :Yeah:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Konga Natural - Qahwa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Loizos » 01 Φεβ. 2014, 01:43

Όχι με τη θερμοκρασία δεν έπαιξα. Άφησα αυτή την παράμετρο για μελλοντικές δοκιμές. Προσπαθούσα κάθε φορά να αλλάζω μία παράμετρο.

Όσο για την τιμή έχεις δίκαιο, 9 ευρώ είναι πολλά αλλά σύνηθες για καφέδες από Αφρική.

Το στενάχωρο είναι το πόσα από αυτά τα 9 ευρώ πάνε στους αγρότες. Είχα δει κάποτε ένα ντοκυμαντέρ (black gold των Mark και Nick Francis) στο οποίο περιγράφεται η ζωή των αγροτών του καφέ στην Αιθιοπία και η εκμετάλλευση τους από τις πολυεθνικές. Οι εταιρείες που αγοράζουν τους καφέδες πλουτίζουν και οι αγρότες μετά βίας βάζουν ένα φαί στο πιάτο τους και θεωρούν επιτυχία αν στείλουν ένα παιδί στο σχολείο. Αξίζει τον κόπο να το δείτε.

http://blackgoldmovie.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Gold_(2006_film)

Όσο για το κάθετο βίντεο. Αν το έκανα οριζόντιο το μόνο περισσότερο που θα έβλεπες θα ήταν η άκρη του μύλου αριστερά και η πόρτα της κουζίνας δεξιά. Όση πληροφορία χρειαζότανε για την εκχύλιση υπήρχε.
Άβαταρ μέλους
Loizos
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 108
Εγγραφή: 25 Δεκ. 2013, 21:04
Ονομα: Λοΐζος
Τοποθεσια: Αιγάλεω
Μηχανη: Rancilio Silvia mod
2η μηχανη: V60 & Aeropress
Μυλος: Anfim Best mod
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Γλυκόπιοτος και φρέσκος

Re: Konga Natural - Qahwa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 01 Φεβ. 2014, 18:06

Loizos έγραψε: Όση πληροφορία χρειαζότανε για την εκχύλιση υπήρχε.
.

Κρυβεις πληροφοριες.Κρυβεις πληροφοριες!!!!Ποτε δεν ξερεις τι μπορει να πιασει το αγρυπνο ματι ενος διαχειριστη :lol:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Konga Natural - Qahwa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Σωκρατης » 01 Φεβ. 2014, 22:21

καταρχην συγχαρητηρια φιλε η παρουσιαση πραγματικα ανεβασε το πηχη :headbang3:
παρατηρω οτι ενω περνουν 7 δευτερα απο το ανοιγμα της ηλεκτροβαλβηδας προτου εμφανιστη ο καφες που ειναι γενικα καλος χρονος για τη διαβροχη του pack :Yeah: η εκχυκιση απο την αρχη ειναι ανοιχτοχρομη και καπως γρηγορη.πιστευω οτι ισως χρειαζοταν ποιο ψιλη αλεση :think:
Άβαταρ μέλους
Σωκρατης
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 24
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 17:51
Ονομα: Σωκρατης
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Nuova simonelli
2η μηχανη: Ascaso uno prof
Μυλος: Anfim
2ος Μυλος: macap m7d
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Specialty

Re: Konga Natural - Qahwa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 01 Φεβ. 2014, 23:42

Σωστη η παρατηρηση Σωκρατη.Αν κοψει πιο ψηλα μεχρι ποσα δευτερα θα εγκρινες να σκασει μυτη το ηδυποτο και στα ποσα δευτερα θα μπορουσε να τραβηχτει η εγχυλιση για 50-55 ml;
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Konga Natural - Qahwa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Loizos » 02 Φεβ. 2014, 02:42

Αυτή η εκχύλιση γευστικά δεν έλεγε και πολλά. Όπως είπα και στο πρώτο ποστ το καλύτερο φλυτζάνι το πήρα με 1 γραμμάριο λιγότερο και 10 δευτερόλεπτα περισσότερο χρόνο στην ίδια ποσότητα (50 ml) καφέ κάτι που δείχνει και ψιλότερο κόψιμο όπως πολύ σωστά πρότεινε ο Σωκράτης. Προφανώς σε εκείνη την εκχύλιση είχα σκουρότερο χρώμα και πιο αργή ροή. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έδωσε τα έντονα χρώματα και την παχιά ροή ενός καφέ σαν του tigrato. Δεν λέω ότι ήταν χειρότερος ή καλύτερος απλά είναι 2 εντελώς διαφορετικοί καφέδες. Σαφώς περισσότερο άρωμα και πολύ λιγότερο σώμα. Συνολικά προτίμησα τον καφέ αυτό σε φίλτρου αντί σε εσπρέσσο και πιο συγκεκριμένα με aeropress (μία μέθοδος στην οποία ο tigrato με απογοήτευσε)

Να πω ότι τον συνέκρινα με τον tigrato, όχι γιατί μοιάζουν ή ότι έχουν καμία σχέση σαν καφέδες, αλλά γιατί ο tigrato είναι ένας καφές που παίζει πολύ ανάμεσα στα μέλη του φόρουμ τον τελευταίο καιρό και άρα είναι σημείο αναφοράς.

Δημήτρη όσον αφορά τη δική μου άποψη, το όριο των 30 δευτερολέπτων έχει καταργηθεί προ πολλού. Τα ωραιότερα φλυτζάνια σε πολλούς καφέδες τα έχω πιεί σε χρόνους 35-40 δευτερόλεπτα για τα 50-55 ml (πχ τον ωραίτερο tigrato τον ήπια από τα χέρια του Σωκράτη πριν 2 βδομάδες στα 39 δευτερόλεπτα).
Άβαταρ μέλους
Loizos
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 108
Εγγραφή: 25 Δεκ. 2013, 21:04
Ονομα: Λοΐζος
Τοποθεσια: Αιγάλεω
Μηχανη: Rancilio Silvia mod
2η μηχανη: V60 & Aeropress
Μυλος: Anfim Best mod
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Γλυκόπιοτος και φρέσκος

Re: Konga Natural - Qahwa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Σωκρατης » 02 Φεβ. 2014, 10:12

λοιζο σηγνωμη για την διευκρινιση γιατι δεν διαβασα σωστα οτι αυτη η εκχηληση δεν ηταν η καλητρη σου οποτε δε ειχε νοημα να την ακαλησω :banghead: !!!και παλι να αναφερω συγχαρητηρια για την παρουσιαση :Yeah: 1 καφες 3 μεθοδους :headbang3:
Άβαταρ μέλους
Σωκρατης
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 24
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 17:51
Ονομα: Σωκρατης
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Nuova simonelli
2η μηχανη: Ascaso uno prof
Μυλος: Anfim
2ος Μυλος: macap m7d
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Specialty

Re: Konga Natural - Qahwa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 02 Φεβ. 2014, 12:16

Loizos έγραψε:Δημήτρη όσον αφορά τη δική μου άποψη, το όριο των 30 δευτερολέπτων έχει καταργηθεί προ πολλού. Τα ωραιότερα φλυτζάνια σε πολλούς καφέδες τα έχω πιεί σε χρόνους 35-40 δευτερόλεπτα για τα 50-55 ml (πχ τον ωραίτερο tigrato τον ήπια από τα χέρια του Σωκράτη πριν 2 βδομάδες στα 39 δευτερόλεπτα).


Με βρισκει απολυτα συμφωνο η αποψη σου.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Konga Natural - Qahwa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konn4312 » 02 Φεβ. 2014, 19:31

Το ιδιο και εγω,εδω και καιρο παιζω μεταξυ 34 εως 38 δευτερολεπτα ,ακομα και 40 εχω φτασει αφου να φανταστητε δεν το πολυελεγα μη φαω κραξιμο :oops:
Άβαταρ μέλους
konn4312
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: 12 Δεκ. 2013, 23:17
Ονομα: Κωστας
Τοποθεσια: Κυψελη
Μηχανη: Black Evolution
2η μηχανη: euromatic ese pods
Μυλος: macap m4 stepless
2ος Μυλος: Αγιου Γεωργιου
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: απο τρακα

Επόμενο

Επιστροφή στο Καφέδες από Qahwa

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη

cron