Καθότι μέχρι το πρόσφατο παρελθόν έμενα στην επαρχία (Μυτιλήνη) δεν είχα την δυνατότητα να απολαμβάνω φρεσκότατο καφέ.
Αναγκαζόμουν να αγοράζω 4-5-6 σακουλάκια των 250gr που θα μου έβγαζαν περίπου 1 μήνα.
Άλλος λόγος ήταν ότι, κάποιους καφέδες τους έβρισκα σε συσκευασία μισού κιλού ή ακόμη χειρότερα, κιλού.
Έτσι αναζήτησα, να βρω έναν τρόπο να αποθηκεύω τον καφέ ώστε να έχω τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.
Η λύση ακούει στο όνομα Vacu Vin.
Αν θυμάμαι καλά το αγόρασα από το τοπικό cookshop στην τιμή των 18€.
Περιλαμβάνει μια αντλία και δύο ειδικά πώματα.
Τοποθετούσα τον καφέ σε μπουκάλι από μπύρα (καφέ), ρετσίνα (διάφανο) ή κρασιού (πράσινο), έβαζα το πώμα, αφαιρούσα τον περιττό αέρα και τον αποθήκευα για ένα διάστημα 10-25 ημερών.
Αφενός έλυνα το πρόβλημα της αποθήκευσης, αφετέρου ήταν όμορφα αισθητικά τα μπουκάλια σαν ντεκόρ στην κουζίνα
Φυσικά τα μπουκάλια πρώτα τα έπλενα καλά και τα άφηνα να στεγνώσουν - ξεμυρίσουν και ανάλογα με την ποσότητα του καφέ διάλεγα το ανάλογο μέγεθος μπουκαλιού ώστε να αφήνει τον λιγότερο δυνατό χώρο για τον αέρα. Κατόπιν έβαζα το πώμα, εφάρμοζα την αντλία, έκανα την γνωστή....κίνηση μέχρι να ακούσω το "κλίκ" που σήμαινε πως έχει αφαιρέσει τον αέρα.
Τα πώματα πωλούνται και χωριστά σε συσκευασία των 2 αν ενθυμούμαι σωστά προς 8€ (Βέβαια οι τιμές ίσως έχουν αλλάξει, μιας που έχουν περάσει 2 χρόνια)
Επίσης έκανα το εξής πείραμα, είχα πάρει 1 κιλό καφέ, 500gr τα έβαλα σε μπουκάλι με πώμα Vacu Vin και τα υπόλοιπα τα άφησα μέσα στο σακουλάκι του (είχε αντεπίστροφη βαλβίδα) το σφράγισα και το άφησα στο ντουλάπι ακριβώς δίπλα στο μπουκάλι.
Τα άνοιξα και τα δύο μετά από ενάμιση μήνα και δοκίμασα εκχυλίσεις και με τα δύο. Διαπίστωσα πως τελικά ο καφές που ήταν στο μπουκάλι με το Vacu Vin, μου έδινε καλύτερες εκχυλίσεις και είχε κρατήσει περισσότερα αρώματα απ' ότι αυτός στο σακουλάκι.