Προμηθεύτηκα τον εν λόγο καφέ τη μέρα της συνάντησης των μελών του φόρουμ. Από Αιθιοπία και συγκεκριμένα Yirgacheffe. Υψόμετρο 1700-2000 μέτρα και φυσική επεξεργασία (στέγνωμα στον ήλιο σε αφρικάνικα κρεβάτια, τα γνωστά μην επαναλαμβανόμαστε).
Το άρωμα του εν λόγω καφέ υπέροχο. Δεν βρήκα πουθενά το κεράσι που λέει η περιγραφή αλλά μου έδωσε έντονη αίσθηση φράουλας.
Το light ψήσιμο του με οδήγησε κατ΄ευθείαν σε υψηλές θερμοκρασίες εκχύλισης. 103,5 με 104 βαθμούς στο pid (η silvia έχει από το εργοστάσιο θερμοστάτη στους 100). Προσπάθησα να βάλω την ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να δεχτεί το καλαθάκι μου και να πετύχει μια σωστή εκχύλιση. Το έκανα αυτό για να κόψω όσο μπορώ ψιλότερα. Γιατί να το κάνω αυτό? Το light ψήσιμο αφήνει σκληρότερο τον κόκκο του καφέ κάτι που κάνει την λήψη στερεών από το νερό δυσκολότερη. Το ψιλότερο κόψιμο και η ψηλότερη θερμοκρασία του νερού είναι αυτή που θα μας δώσει τα μέγιστα από ένα ανοικτόχρωμο καφέ (δεν είναι κανόνας αλλά μια γενική αρχή). Αυτά δυστυχώς είναι που δεν έκανα με τον konga natural από qahwa και έτσι δεν πήρα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Πήρα κάποια πολύ καλά φλυτζάνια ειδικότερα τις μέρες 4-8 από την roast date. Γλυκός καφές με πλούσιο σώμα, νότες από φράουλα (στον δικό μου ουρανίσκο) και μέλι. Δεν τον δοκίμασα καθόλου με γάλα.
Στους 103,5 βαθμούς στο pid, 17,8 γραμμάρια κόκκων και εκχύλιση 30-32 δευτερολέπτων για 30 γραμμάρια ροφήματος πήρα φανταστικά φλυτζάνια.
Κόστος του καφέ 10 ευρώ / 250 γραμμάρια.
Να ζητήσω συγγνώμη για την απουσία video αλλά αυτές οι μέρες είναι λίγο ζόρικες για μένα (ετοιμασίες για την έλευση του νέου μέλους της οικογένειας). Επίσης από αύριο θα με χάσετε λιγάκι για τον ίδιο λόγο...