Σελίδα 8 από 8

Re: Οδηγός φίλτρων νερού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 31 Οκτ. 2019, 16:38
από cosini
G.F. έγραψε:Πέρα από το νερό και ένα μικρό φίλτρο άνθρακα (προαιρετικά) που τοποθετείται εκεί που στάζει το νερό δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο και ο κόσμος πίνει εμφιαλωμένα νερά ακόμα...


Δλδ είναι απ΄ευθείας πόσιμο η χρειάζεται κάποιον εμπλουτισμό ?
Επίσης σαν ποιό μικρό φίλτρο άνθρακα θα μπορούσε να τοποθετειθεί ?

Re: Οδηγός φίλτρων νερού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 01 Νοέμ. 2019, 23:20
από G.F.
Πολύ σωστά, απευθείας.
Τα μικρά φίλτρα άνθρακα μπορείς να τα βρεις μέσω ebay, amazon, etc
https://www.megahome-distillers.co.uk/c ... -distiller

Re: Οδηγός φίλτρων νερού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ. 2019, 09:57
από jf12
Αγόρασα την προηγούμενη βδομάδα ένα distiller από το ebay https://www.ebay.com/itm/254058040934. Κόστισε 73.5 με γυάλινο δοχείο νερού , αλλά υπάρχει και φθηνότερη έκδοση με πλαστικό δοχείο νερού.
Είναι εύκολο στην χρήση και στο καθάρισμα. Δεν χρησιμοποίησα το φίλτρο άνθρακα γιατί το νερό που χρησιμοποιώ είναι ήδη φιλτραρισμένο. Μετά από 3.5-4 ώρες είχα 4 λίτρα αποσταγμένου νερού.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησα την συνταγή «Barista Hustle Water Recipe” από την σελίδα https://baristahustle.com/blog/diy-water-recipes-redux/ . Συνοπτικά προσθέτεις θειικό μαγνήσιο και διττανθρακική σόδα μέσα στο αποσταγμένο νερό.
Σε σύγκριση με το OCS2 και το εμφιαλωμένο νερό θεόνη που συνήθως χρησιμοποιώ , το αποτέλεσμα ήταν θετικό.
Οπτικά, η εκχύλιση φάνηκε να είναι πιο παχύρευστη και υπήρξε και σημαντική διαφορά στην πυκνότητα της κρέμας.
Γευστικά τώρα , θα έλεγα ότι υπήρξε μια ελαφριά μείωση της οξύτητας.
Περιμένω να μου έρθει ένα εξάρτημα για την decent που υποτίθεται οτι βελτιώνει σημαντικά τις εκχυλίσεις , οπότε θα κάνω πάλι δοκιμές μόλις το παραλάβω.
Οι δοκιμές έγιναν με Dambi Uddo. Ο συγκεκριμένος καφές ήταν ο καλύτερος από Αιθιοπία που έχω πιει τα τελευταία χρόνια. Τον δοκίμασα μάλιστα από δυο roasters. Από Barn σε espresso και Square Mile σε φίλτρου. Και οι δυο φανταστικοί για μένα που κυνηγάω καφέδες που βγάζουν φράουλα.

Υπάρχουν 3-4 διαφορετικές συνταγές νερού και δεν ξέρω ακόμα αν κάποια ταιριάζει καλύτερα για espresso. Θα πρέπει να κάνω και κάποια δοκιμή με cupping , όπου είναι πολύ πιο εύκολο να βγάλεις συμπεράσματα.
Τέλος μου έχει περισσέψει και ένα φακελάκι 3rd wave water από το cupping που είχε πρόσφατα οργανώσει το square mile. Οπότε σύντομα θα κάνω μια δοκιμή μεταξύ OCS2 , Barista Hustle και 3rd Wave Water.

Re: Οδηγός φίλτρων νερού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Νοέμ. 2019, 12:34
από G.F.
Μπορείς να προσθέσεις και διτανθρακικό κάλιο για να δεις ποιο σου αρέσει περισσότερο στη γεύση Φώτη.
Εμένα μου αυξήθηκε η οξύτητα, τι είναι η γεύση στον καθένα τελικά...

Το φίλτρο δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιείς αν δουλεύεις το απεσταγμένο απλά το PH να προσέξεις λόγω ότι μειώνεται στο 5.5. και δεν είναι ότι καλύτερο για τις μηχανές μας.

Όταν χρησιμοποιούσα lever με ανοικτό boiler (ss) και έβλεπα λίγες επικαθίσεις έβαζα απεσταγμένο νερό και τις εξαφάνιζε...

Προτείνω πάντως καλό distiller (μια φορά αγοράζεις και μένει).

Παλαιότερα τρέχαμε για μηχανές, μύλους μετά φίλτρα και τέλος στο βασικότερο... Το νερό όπου με δικές μας συνταγές έχουμε πολύ καλύτερη ποιότητα και σίγουρα ασφαλέστερη για την υγεία μας .Τώρα τρέχουμε να φτιάχνουμε νερό βάση του καφέ που έχουμε για να παίρνουμε τα βέλτιστα.

Αναρωτιέμαι ποιό θα είναι το επόμενο στάδιο για εμάς που είμαστε απλοί χρήστες εξοπλισμού και όχι κατασκευαστές.
Μήπως να βρώ ένα άλλο χόμπυ με λιγότερες παραμέτρους? (πατήσα και τα 50) :tooth:

Re: Οδηγός φίλτρων νερού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Νοέμ. 2019, 14:44
από antonis26
Εαν θυμαμαι καλα, κατα την παραδοση οι κινεζοι θεωρουν οτι το καλυτερο νερο για να φτιαξεις τσαι ειναι αυτο που προερχεται απο ορεινα ρεματα οπου κυλανε αργα και αναμεσα απο διαφορα πετρωματα και ποτε δεν ξαναβραζουν το νερο. Οποιος ενδιαφερεται περι νερου, μπορει να δοκιμασει να κανει καφε ή τσαι και καθε φορα να αλλαζει το ειδος του νερου. Καποιες φορες το αποτελεσμα ειχε τεραστια διαφορα.

Αρκετοι κατασκευαστες και roasters, προτεινουν φιλτραρισμενο νερο ή αντιστοφη όσμωση εαν δεν ειμαστε σιγουροι για την ποιοτητα και σκληροτητα του νερου απο το δίκτυο. Προσωπικα χρησιμοποιώ όσμωση + εμπλουτισμό και έχω αρκετα σταθερη ποιότητα νερου. Εχω δοκιμασει και διαφορα εμφιαλωμένα νερα αλλα διαφερουν αρκετα, καποια ειναι αρκετα σκληρα, καποια αρκετα φτωχα και δεν βγαζουν καθολου καλα αποτελέσματα. Εχω ακριβώς την ιδια οσμωση + εμπλουτισμό σε διαφορετες περιοχες και παροχη δικτύου και βεβαια υπαρχει διαφορα, με καλυτερα αποτελεσματα σε αυτην που εχει καλυτερο νερο δικτύου. Θελει βεβαια καθε καποιους μηνες αλλαγη φίλτρων κτλπ αλλα θεωρώ οτι συμφέρει κ βολεύει.

Το νερο της αθηνας που για καποιους θεωρείτε καλο, για εμενα δεν κανει για καφέ, θελει σιγουρα δουλεια.