Typica
Αυτή η ποικιλία καφέ είναι γνωστή για το επιμηκυμένο και οβάλ σχήμα του κόκκου. Στην Κεντρική Αμερική, την ονομάζουν και "Arabigo" ή "Criolo". Η ποικιλία Typica χαρακτηρίζεται για την «καθαρή» και έντονη οξύτητα της η οποία γίνεται εντονότερη όταν καλλιεργείται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Το αποτέλεσμα στο φλιτζάνι μπορεί να χαρακτηριστεί για την ελαφριά γεύση λεμονιού και την ευχάριστη νότα λουλουδιών καθώς επίσης και για την γλυκιά του επίγευση.
Bourbon
Η ποικιλία Bourbon ανακαλύφθηκε στο νησί Reunion κοντά στη Μαδαγασκάρη το οποίο αρχικά ονομαζόταν Bourbon. Το άρωμα Bourbon είναι ιδιαίτερο και χαρακτηρίζεται από μία έντονη οξύτητα παρόμοια με αυτή ενός κρασιού καθώς και από την γλυκιά του επίγευση. Οι ποικιλίες Bourbon οι οποίες καλλιεργούνται σε μεγαλύτερα υψόμετρα παρουσιάζουν και «λουλουδένια» αρωματικά χαρακτηριστικά. Οι κόκκοι καφέ Bourbon είναι μικροί σε μέγεθος και στρογγυλοί.
Caturra
Η ποικιλία Caturra ανακαλύφθηκε στην Βραζιλία. Η Caturra είναι μία μεταλλαγή της ποικιλίας Bourbon και μπορεί να παράγει καλή ποιότητα κόκκων σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Τα φύλλα είναι παρόμοια με αυτά της ποικιλίας Bourbon. Τα χαρακτηριστικά ενός καφέ της ποικιλίας Caturra είναι η ευδιάκριτη οξύτητα με αρωματικές νότες λεμονιού, ειδικά σε μεγάλα υψόμετρα. Οι κόκκοι είναι συμπαγείς και το «σκάσιμο» του κάθε κόκκου στο κέντρο του μοιάζει να είναι ενσωματωμένο στις υπόλοιπες στρώσεις του.
Catuai
Η ποικιλία Catuai είναι ένας συνδυασμός των ποικιλιών Mundo Novo και Caturra. Το πλεονέκτημα της ποικιλίας Catuai είναι οτι αντέχει σε συνθήκες όπως οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχοπτώσεις. Ο καρπός αντιστέκεται και δεν πέφτει εύκολα στο έδαφος. Η ποικιλία αυτή δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό άρωμα.
Icatu
Η ποικιλια Icatu , ειναι ενα υβριδιο(οπως παρα πολλες ποικιλιες) ..Μια διασταυρωση Coffea Canephora με Coffea Arabica , δηλαδη Robusta με Arabica και συγκεκριμενα Bourbon ...Παραγει κοκκινα και κιτρινα φρουτα και ειναι αρκετα ανθεκτικο φυτο στις ασθενειες αλλα και στις βροχοπτωσεις ...
MundoNovo
Πρόκειται για έναν συνδυασμό των ποικιλιών Typica και Bourbon. Το φυτό είναι ανθεκτικό και παρουσιάζει καλή απόδοση σε μεσαία και μεγάλα υψόμετρα. Η γεύση της ποικιλίας Mundo Novo στερείται γλυκύτητας και μπορεί να χαρακτηριστεί από την πικρή επίγευση του.
Maragogype
Το όνομα αυτής της ποικιλίας προέρχεται από μία περιοχή που φέρει το όνομα "Maragogype" στην Bahia της Βραζιλίας. Σε γενικές γραμμές, το αρωματικό προφίλ αυτών των κόκκων με το ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος χαρακτηρίζεται από μία απαλή και ραφιναρισμένα γλυκιά οξύτητα.
Pacamara
Πρόκειται για μία διασταύρωση των ποικιλιών Maragogype και Pacas.
Pacas
Η ποικιλία Pacas είναι μία διασταύρωση των ποικιλιών Caturra και Bourbon.
Catimor
Πρόκειται για μία διασταύρωση της ποικιλίας Arabica-Robusta από την περιοχή Timor και της ποικιλίας Caturra. Η ποιότητα των κόκκων Catimor είναι ξεχωριστή για την «ξινή» της οξύτητα και την τονωτική και ταυτόχρονα αλμυρή της επίγευση.
Geisha
Πρόκειται για μία ποικιλία που προέρχεται από ψηλά δέντρα με μεγάλους καρπούς. Η γευστική εμπειρία αυτής της ποικιλίας που καλλιεργείται στον Παναμά χαρακτηρίζεται από ένα λουλουδένιο άρωμα και μία συνεχή εξωτική επίγευση σε συνδυασμό με μία έντονα δροσιστική οξύτητα. Οι κόκκοι Geisha είναι καμπυλωτοί και λεπτοί.
Villa Sarchi
Ένα φυσικό υβρίδιο της ποικιλίας bourbon. Την συναντήσαμε για πρώτη φορά στην πόλη Sarchi της περιοχής West Valley στην Κόστα Ρίκα. Όταν η παραγωγή του καφέ είναι καλή, η ποικιλία αυτή έχει πολυπλοκότητα στο φλιτζάνι με άρωμα σταφυλιού, πράσινου μύλου και λαμπερές νότες.
Pache
Είναι μια μετάλλαξη της ποικιλίας Typica και συναντήθηκε για πρώτη φορά στην Γουατεμάλα. Είναι γνωστή και ως Pache Comun