ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Πως γίνεται , τι νερό βάζουμε , και όποια πληροφορία έχουμε για την βελτίωση των εκχυλίσεών μας και των γνώσεών μας!

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό greekbarista » 21 Ιούλ. 2018, 17:06

Καλησπέρα ομάδα,

ανοίγωντας αυτό το topic θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες σας σχετικά με το πόσο ρόλο παίζει σε μια εκχύλιση το μέγεθος του κόκκου που θα μπει στο μύλο προς άλεση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και αναμένω τις απαντήσεις σας.
greekbarista
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 28 Ιουν. 2016, 21:19
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό coolmind » 23 Ιούλ. 2018, 16:16

Δεν παιζει ρολο το μέγεθος του κοκκου,σε οτι εχει να κάνει με την αλεση, θα ρυθμίσεις τον μύλο σου οπως πρεπει μετα τις απαραίτητες δοκιμες.Το μέγεθος του κοκκου παιζει ρόλο ως προς την γεύση του καφε,και αυτο ομως δεν ειναι κανόνας.
Λεγεται οτι οι μεσαιοι σε μεγεθος κόκκοι ειναι αυτοί που βγαζουν την καλυτερη γεύση,χανουν οι μεγαλυτεροι και ειναι ποιο πλούσιοι οι μικροί.
Βεβαια αρκετες ποιοτητες geisha εχουν μεγάλους κοκκους και απο γεύση τα σπάνε.
coolmind
Member
 
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: 03 Μαρ. 2016, 18:09
Ονομα: Νασος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Unic Stella Mini
Μυλος: Custom Made By Me
2ος Μυλος: Mazzer Mini Manual
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό greekbarista » 23 Ιούλ. 2018, 17:46

Δηλαδή αλέθωντας σε ίδιο βαθμό άλεσης διαφορετικού μεγέθους κόκκους, αποκλείεται το ενδεχόμενο υπερεκχείλισης μέρους αυτών ή υποεκχείλισης αντίστοιχα ?
greekbarista
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 28 Ιουν. 2016, 21:19
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 23 Ιούλ. 2018, 18:13

Τα πιο μεγάλα σπυριά συνήθως απαιτούν και πιο ψιλή άλεση λόγω διεσταλμένων κυψελών. Βέβαια παίζει ρόλο και τι σπυριά συγκρίνεις. Να έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους σε υψόμετρα, επεξεργασίες.
Honest coffees, drink what you were promised...
https://g.co/kgs/RojC2k
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: SanRemo Opera
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος: Mahlkonig E80GBW
2ος Μυλος: Mahlkonig EK43
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffee Developers

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό coolmind » 24 Ιούλ. 2018, 11:33

Τι σχεση εχει το μέγεθος,σε αυτα που αναφέρεις,ετσι και αλλιως οταν αλλαζεις καφεδες αλλαζει και η ρυθμιση του μυλου για να έρθει εκει που πρέπει.Θεωρω οτι καταπιάνεσαι με μια λεπτομέρια με την οποια δεν χρειάζεται να ασχοληθεις.
coolmind
Member
 
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: 03 Μαρ. 2016, 18:09
Ονομα: Νασος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Unic Stella Mini
Μυλος: Custom Made By Me
2ος Μυλος: Mazzer Mini Manual
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 24 Ιούλ. 2018, 19:43

Eπειδη δεν ειμαι σιγουρος σε ποιον απαντας αλλα εαν απαντας στον προηγουμενο νομιζω οτι στην απαντηση του ειναι ξεκαθαρο το ποια ειναι η σχεση.
KostasBarista έγραψε:Τα πιο μεγάλα σπυριά συνήθως απαιτούν και πιο ψιλή άλεση λόγω διεσταλμένων κυψελών.

Οποτε επειδη ακριβως ασχολειται με αυτα εχουμε μιαν απαντηση που εγω προσωπικα δεν την ηξερα.Δεν καταλαβαινω την προτροπη σου να μην ασχολειται με λεπτομερειες ειλικρινα.
Εκτος αν δεν καταλαβα καλα τι εννοεις ή σε ποιον απαντας.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό greekbarista » 25 Ιούλ. 2018, 14:26

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Ο διαχωρισμός με βάση το μέγεθος(τα λεγόμενα grades) γίνεται από όσο γνωρίζω σε πράσινο καφέ. Παρόλα αυτά η διόγκωση του κάθε κόκκου μετά το καβούρδισμα διαφέρει, σωστά? 'Αλλοι διογκώνονται περισσότερο άλλοι λιγότερο. Ο λόγος είναι ότι τα σπυριά έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε υγρασία? Τα σπυριά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υγρασία υπάρχει περίπτωση να διογκώνονται λιγότερο ή αυτό είναι μία απάντηση που την παίρνω καθαρά από το χρώμα του κόκκου? Με λίγα λόγια(μιλώντας για σπυριά από ίδια υψόμετρα, ίδιας επεξεργασίας) ένας διαχωρισμός με βάση το μέγεθος μπορεί να μου δώσει μία καλύτερη εκχύλιση?
greekbarista
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 28 Ιουν. 2016, 21:19
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 25 Ιούλ. 2018, 19:54

Λίγο φρένο και πάμε ένα ένα γιατί σε βλέπω ότι προτρέχεις λίγο...

Πρώτα απ'όλα δε γίνεται διαχωρισμός screening κατά κανόνα σε κάθε φάρμα/σταθμό επεξεργασίας και όπου γίνεται δε πάει να πει ότι είναι αυστηρή η διαδικασία ή είναι η ίδια. Κάθε μονάδα επεξεργασίας έχει τις δικές της διαδικασίες και στο λέω γιατί τα έχω δει από κοντά. Πχ υπάρχει και διαδικασία density sorting. Ένας από τους σταθμούς που πήγα έκανε μόνο αυτό...

Στη διόγκωση όχι δε παίζει ρόλο η υγρασία. Η υγρασία παίζει ρόλο στη φρεσκάδα (μεταξύ άλλων) και στο πώς θα αντιδράσει στο καβούρδισμα. Αν βλέπεις ανομοιομορφίες μετά το καβούρδισμα είναι γιατί έτσι είναι τα σπυριά.

Γενικότερα τα ομοιόμορφα σπυριά είναι πιο "βολικά" στο πώς θα δουλευτούν. Δε θα πω ότι είναι καλύτερα, καθώς οι Αιθιοπικοί καφέδες είναι οι βασιλιάδες της ανομοιομορφίας....
Honest coffees, drink what you were promised...
https://g.co/kgs/RojC2k
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: SanRemo Opera
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος: Mahlkonig E80GBW
2ος Μυλος: Mahlkonig EK43
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffee Developers

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό greekbarista » 27 Ιούλ. 2018, 15:17

Σε ευχαριστώ πολύ Κώστα για το χρόνο σου.

Καλή συνέχεια εύχομαι.
greekbarista
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 28 Ιουν. 2016, 21:19
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:


Επιστροφή στο Οι παράμετροι του καφέ

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Google [Bot]

cron