Σελίδα 1 από 1

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Ιούλ. 2018, 17:06
από greekbarista
Καλησπέρα ομάδα,

ανοίγωντας αυτό το topic θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες σας σχετικά με το πόσο ρόλο παίζει σε μια εκχύλιση το μέγεθος του κόκκου που θα μπει στο μύλο προς άλεση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και αναμένω τις απαντήσεις σας.

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Ιούλ. 2018, 16:16
από coolmind
Δεν παιζει ρολο το μέγεθος του κοκκου,σε οτι εχει να κάνει με την αλεση, θα ρυθμίσεις τον μύλο σου οπως πρεπει μετα τις απαραίτητες δοκιμες.Το μέγεθος του κοκκου παιζει ρόλο ως προς την γεύση του καφε,και αυτο ομως δεν ειναι κανόνας.
Λεγεται οτι οι μεσαιοι σε μεγεθος κόκκοι ειναι αυτοί που βγαζουν την καλυτερη γεύση,χανουν οι μεγαλυτεροι και ειναι ποιο πλούσιοι οι μικροί.
Βεβαια αρκετες ποιοτητες geisha εχουν μεγάλους κοκκους και απο γεύση τα σπάνε.

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Ιούλ. 2018, 17:46
από greekbarista
Δηλαδή αλέθωντας σε ίδιο βαθμό άλεσης διαφορετικού μεγέθους κόκκους, αποκλείεται το ενδεχόμενο υπερεκχείλισης μέρους αυτών ή υποεκχείλισης αντίστοιχα ?

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Ιούλ. 2018, 18:13
από KostasBarista
Τα πιο μεγάλα σπυριά συνήθως απαιτούν και πιο ψιλή άλεση λόγω διεσταλμένων κυψελών. Βέβαια παίζει ρόλο και τι σπυριά συγκρίνεις. Να έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους σε υψόμετρα, επεξεργασίες.

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Ιούλ. 2018, 11:33
από coolmind
Τι σχεση εχει το μέγεθος,σε αυτα που αναφέρεις,ετσι και αλλιως οταν αλλαζεις καφεδες αλλαζει και η ρυθμιση του μυλου για να έρθει εκει που πρέπει.Θεωρω οτι καταπιάνεσαι με μια λεπτομέρια με την οποια δεν χρειάζεται να ασχοληθεις.

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Ιούλ. 2018, 19:43
από woodsman43
Eπειδη δεν ειμαι σιγουρος σε ποιον απαντας αλλα εαν απαντας στον προηγουμενο νομιζω οτι στην απαντηση του ειναι ξεκαθαρο το ποια ειναι η σχεση.
KostasBarista έγραψε:Τα πιο μεγάλα σπυριά συνήθως απαιτούν και πιο ψιλή άλεση λόγω διεσταλμένων κυψελών.

Οποτε επειδη ακριβως ασχολειται με αυτα εχουμε μιαν απαντηση που εγω προσωπικα δεν την ηξερα.Δεν καταλαβαινω την προτροπη σου να μην ασχολειται με λεπτομερειες ειλικρινα.
Εκτος αν δεν καταλαβα καλα τι εννοεις ή σε ποιον απαντας.

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 25 Ιούλ. 2018, 14:26
από greekbarista
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Ο διαχωρισμός με βάση το μέγεθος(τα λεγόμενα grades) γίνεται από όσο γνωρίζω σε πράσινο καφέ. Παρόλα αυτά η διόγκωση του κάθε κόκκου μετά το καβούρδισμα διαφέρει, σωστά? 'Αλλοι διογκώνονται περισσότερο άλλοι λιγότερο. Ο λόγος είναι ότι τα σπυριά έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε υγρασία? Τα σπυριά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υγρασία υπάρχει περίπτωση να διογκώνονται λιγότερο ή αυτό είναι μία απάντηση που την παίρνω καθαρά από το χρώμα του κόκκου? Με λίγα λόγια(μιλώντας για σπυριά από ίδια υψόμετρα, ίδιας επεξεργασίας) ένας διαχωρισμός με βάση το μέγεθος μπορεί να μου δώσει μία καλύτερη εκχύλιση?

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 25 Ιούλ. 2018, 19:54
από KostasBarista
Λίγο φρένο και πάμε ένα ένα γιατί σε βλέπω ότι προτρέχεις λίγο...

Πρώτα απ'όλα δε γίνεται διαχωρισμός screening κατά κανόνα σε κάθε φάρμα/σταθμό επεξεργασίας και όπου γίνεται δε πάει να πει ότι είναι αυστηρή η διαδικασία ή είναι η ίδια. Κάθε μονάδα επεξεργασίας έχει τις δικές της διαδικασίες και στο λέω γιατί τα έχω δει από κοντά. Πχ υπάρχει και διαδικασία density sorting. Ένας από τους σταθμούς που πήγα έκανε μόνο αυτό...

Στη διόγκωση όχι δε παίζει ρόλο η υγρασία. Η υγρασία παίζει ρόλο στη φρεσκάδα (μεταξύ άλλων) και στο πώς θα αντιδράσει στο καβούρδισμα. Αν βλέπεις ανομοιομορφίες μετά το καβούρδισμα είναι γιατί έτσι είναι τα σπυριά.

Γενικότερα τα ομοιόμορφα σπυριά είναι πιο "βολικά" στο πώς θα δουλευτούν. Δε θα πω ότι είναι καλύτερα, καθώς οι Αιθιοπικοί καφέδες είναι οι βασιλιάδες της ανομοιομορφίας....

Re: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΚΚΟΥ ΠΡΟ ΑΛΕΣΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Ιούλ. 2018, 15:17
από greekbarista
Σε ευχαριστώ πολύ Κώστα για το χρόνο σου.

Καλή συνέχεια εύχομαι.