Το νερό

Πως γίνεται , τι νερό βάζουμε , και όποια πληροφορία έχουμε για την βελτίωση των εκχυλίσεών μας και των γνώσεών μας!

Το νερό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 24 Φεβ. 2014, 23:39

Το νερό στις μέρες μας τείνει να γίνεται όλο και πιο πολύτιμο, πέραν τούτου στον καφέ είναι το βασικότερο συστατικό.
Έτσι εδώ θα αναλύσουμε, παρουσιάσουμε, συζητήσουμε τα πάντα γύρω από αυτό.

Ας ξεκινήσουμε από το τι περιέχει το νερό:
Κύρια ανόργανα συστατικά:
α)Κατιόντα:
Ασβέστιο, Ca2+
Μαγνήσιο Mg2+
Νάτριο, Na+
Κάλιο, K+
Σίδηρος, Fe2+
Μαγγάνιο, Mn2+
β)Ανιόντα:
Ανθρακικά, CO32- και ∆ιττανθρακικά, HCO3-
Χλωριούχα, Cl-
Θειικά, So4-
Νιτρικά, NO3-
Φωσφορικά, Po4-
Φθοριούχα, F-

Οργανικά συστατικά:

Συνθετικά απορρυπαντικά, Παρασιτοκτόνα, Πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC’s),Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΡΑΗs), Βενζόλιο, Χλωριωμένα αλκάνια, Χλωροαιθυλένια, Διαλυτικά καθαρισμού, Πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB’s), Παραπροϊόντα απολύμανσης, Ραδιενέργεια.

Μικροοργανισμοί:
Βακτηρίδια, Ιοί, Μύκητες, Άλγη (φύκη), Πρωτόζωα, Ελμίνθες, Παρασιτικοί σκώληκες

Υ.Γ Παρακαλώ μην απαντήσετε στο παρόν νήμα, το κλειδώνω, μέχρι να ολοκληρώσω την παρουσίαση και κατόπιν να ξεκινήσουμε την συζήτηση.
Άβαταρ μέλους
Googlis
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:
{ TAGS }ποιότητα νερού, χημική σύσταση νερού, συστατικά πόσιμου νερού, άλατα, σκληρότητα, αγωγημότιτα,

Re: Το νερό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 25 Φεβ. 2014, 01:38

Πάμε τώρα να δούμε σύμφωνα με την Κ.Υ.Α Υ2/2600/2001 που τροποποιήθηκε με την : Υ.Α. ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ 38295/2007 Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», σε συμμόρφωση προς την οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 3ης Νοεμβρίου 1998, πως ορίζεται το πόσιμο νερό:
Κ.Υ.Α Υ22600-2001.pdf

Υ.Α. ΔΥΓ2-Γ.Π. οικ 38295-2007.pdf
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους
Googlis
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Το νερό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 25 Φεβ. 2014, 23:18

Σειρά έχουν λοιπόν τα: Ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού
  • Σκληρότητα
  • pH
  • Ολικά διαλυμένα στέρεα
  • Θολότητα
  • Αγωγιμότητα
  • Οργανικές ουσίες (TOC - COD)
  • Οργανοληπτικός έλεγχος
  • Υπολειμματικό χλώριο

Η υγειονομική σημασία των χημικών παραμέτρων του νερού:

α) Οι οργανοληπτικές παράμετροι:
Το χρώμα, το πόσιμο νερό πρέπει να είναι διάφανο - άχρωμο, όμως αν έχει κάποια απόχρωση δεν σημαίνει απαραίτητα πως επικίνδυνο ΑΛΛΑ πρέπει να γίνει χημική ανάλυση για να διαπιστωθεί από που προέρχεται το χρώμα και αν είναι επικίνδυνο.
Θολότητα,το νερό πρέπει να είναι διαυγές - διάφανο. Αν είναι θολό τότε πρέπει να γίνει εργαστηριακή ανάλυση για να βρεθεί η αιτία.
Οσμή και γεύση,το νερό για να είναι πόσιμο πρέπει να είναι άγευστο και άοσμο. Ωστόσο ανάλογα με την προέλευσή του (πηγή) μπορεί να έχει κάποια ελαφρώς ιδιαίτερη γεύση λόγω των διαλυμένων αλάτων και αερίων που περιέχει. Ναι μεν δεν είναι σημαντικό από άποψη υγείας, όμως δεν είναι επιθυμητό να έχει γεύση - οσμή.

β) Φυσικοχημικές παράμετροι:
Θερμορκασία, επηρεάζει την γεύση του, η βέλτιστη γεύση είναι από 5 έως 15Coειδικότερα στους 9 με 10Co.
Αγωγιμότητα, εκφράζεται από έναν αριθμό που συμβολίζει τον βαθμό της δυνατότητάς του να άγει το ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυξάνεται από την παρουσία ιόντων, την ολική τους συγκέντρωση,το σθένος, την θερμοκρασία. Ενδεικτική τιμή: 2500μSec/cm στους 20Co
Χλωριούχα,είναι άλατα καλίου, νατρίου και ασβεστίου. Σε υψηλή τιμή δίνουν γλυφή γεύση στο νερό.
Ενδεικτική τιμή: 250mg/L
Ασβέστιο,προέρχεται από την διάβρωση των πετρωμάτων, μικρή συγκέντρωση ανθρακικού ασβεστίου εμποδίζει την διάβρωση των σωληνώσεων δημιουργώντας προστατευτικό επίστρωμα. Αντίθετα οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες βουλώνουν τις σωληνώσεις. Δεν προκαλεί κακό στον ανθρώπινο οργανισμό γι αυτό και δεν έχει ενδεικτική τιμή.
Μαγνήσιο,τα άλατά του από κοινού με τα άλατα ασβεστίου, αποτελούν την ολική σκληρότητα του νερού. Όταν θερμανθούν επικάθονται στους σωλήνες και του βουλώνουν. Δεν υπάρχει ενδεικτική τιμή, ωστόσο νερά με πάνω από 125mg/L έχουν διουρητικές και καθαρτικές δυνατότητες :)
Σκληρότητα, είναι το σύνολο των διαλυμένων αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου. Κατηγοριοποιείται σε ανθρακική (παροδική) και μη ανθρακική (μόνιμη). Η μεγάλες τιμές σκληρότητας δεν δημιουργούν πρόβλημα για τον ανθρώπινο οργανισμό, αντιθέτως έχει βρεθεί πως μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπρόσθετα οι μεγάλες τιμές της βοηθούν στην καλύτερη ενζυματική δράση στην αρτοποιία και ζυθοποιία. Το πολύ σκληρό νερό δεν έχει καλή γεύση και δεν κάνει καλό βράσιμο. Σε τιμές μέχρι 500mg/L CaCO3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο, ωστόσο οι καλύτερες είναι από 80 έως 150.
Άβαταρ μέλους
Googlis
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Το νερό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 02 Μαρ. 2014, 13:33

Νάτριο, τα άλατα νατρίου υπάρχουν σε όλα τα φυσικά νερά σε συγκέντρωση από 1 έως 500mg/L. Στο πόσιμο νερό δεν υπερβαίνει τα 20mg/L με εξαίρεση τις περιπτώσεις που έχει γίνει αποσκλήρυνση μέσω ιοντοανταλλαγής. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις νατρίου και ειδικότερα η αναλογία του προς τα άλλα κατιόντα είναι πιθανό να δημιουργεί προβλήματα, όπως έχουν δείξει κάποιες μελέτες. Ενδεικτική τιμή: 200mg/L
Κάλιο, οι συγκεντρώσεις του συνήθως είναι αισθητά κάτω από τα 20mg/L στο πόσιμο νερό. Ενδεικτική τιμή: 12mg/L
Διαλυμένο οξυγόνο, η περιεκτικότητά του στο νερό πρέπει να είναι 100% για να έχει ευχάριστη γεύση. Ελαττώνεται όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η αλατότητα του νερού.

γ) Παράμετροι των ανεπιθύμητων ουσιών του νερού:

Αμμωνία,σε συγκεντρώσεις άνω των 0,2mg/L δημιουργεί δυσάρεστη γεύση και οσμή στο νερό, μειώνει την δυνατότητα απολύμανσης του νερού και βοηθά στην ανάπτυξη των νιτρωδών στα συστήματα ύδρευσης.
Αμμώνιο, είναι δείκτης ρύπανσης από κοπρανώδεις ουσίες,συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 0,2mg/L δημιουργούν δυσάρεστη γεύση και οσμή στο νερό, μειώνει την δυνατότητα απολύμανσης του νερού. Ενδεικτική τιμή: 0,5mg/L
Νιτρώδη, η ύπαρξή τους στο νερό δείχνει ρύπανση. Ενδεικτική τιμή: 0,5mg/L
Νιτρικά, η ύπαρξή τους στο νερό δείχνει ρύπανση, λιπάσματα, ζωικά ή ανθρώπινα απόβλητα, απορρίμματα. Ενδεικτική τιμή: 50mg/L
Άβαταρ μέλους
Googlis
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Το νερό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 03 Μαρ. 2014, 02:11

Σίδηρος, ακόμη και μικρές συγκεντρώσεις σιδήρου δίνουν ιδιαίτερη γεύση στο νερό, βοηθά την ανάπτυξη βακτηριδίων και δημιουργεί λεκέδες στα ρούχα. Η κατανάλωση νερού με πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις σιδήρου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Ενδεικτική τιμή: 200μg/L
Μαγγάνιο, μεγάλες του συγκεντρώσεις προκαλούν δυσάρεστη γεύση στο νερό, λεκέδες στα ρούχα και βοηθά την ανάπτυξη των μικροοργανισμών έτσι αυξάνεται και η θολότητα του νερού. Ενδεικτική τιμή: 50μg/L
Χαλκός, δίνει στυπτική γεύση και δημιουργεί λεκέδες στα ρούχα. Αν το νερό παραμείνει στάσιμο για 12 ώρες εντός χάλκινων σωληνώσεων η συγκέντρωση χαλκού μπορεί να φτάσει και να υπερβεί τα 20mg/L. Ενδεικτική τιμή: 2mg/L
Ψευδάργυρος, συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 5mg/L δίνουν στυπτική γεύση και χρωματισμό στο νερό.
Φθοριούχα,σε μικρές συγκεντρώσεις έως 1mg/L το φθόριο είναι χρήσιμο καθότι εμποδίζει την ανάπτυξη τερηδόνας, σε μεγαλύτερες όμως δημιουργεί μαύρες κηλίδες στα δόντια ή και βλάβες στα οστά. Ενδεικτική τιμή: 1,5mg/L
Άβαταρ μέλους
Googlis
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Το νερό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 04 Μαρ. 2014, 14:53

Το Ξετίναξες.. το νερό.. Πολύ αξιόπιστες οι πηγές που έχεις. :respect:
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1024
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: London - Cyprus
Μηχανη: Speedster Idromatic
2η μηχανη: Arrarex Caravel
Μυλος: Woodsman - Conical
Coffee Roaster: GAS Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Semeon Abay Ethiopia Ninety...

Re: Το νερό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό COFFEEMAN » 04 Μαρ. 2014, 18:07

Τερμα το νερο απο ΕΥΔΑΠ νερο googlis τωρα :headbang3:
COFFEEMAN
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: 01 Φεβ. 2014, 22:41
Ονομα: ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Τοποθεσια: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μηχανη: Vbm_domobar jr2b mod
2η μηχανη: Gaggia classic
Μυλος: Mazzer Mini
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Xatzilias coffee roaster

Re: Το νερό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 04 Μαρ. 2014, 23:25

:tooth: :tooth:
Συγνώμη δια την καθυστέρηση, ψάχνω τα υπόλοιπα που μου λείπουν και οι πτυχιακές καθώς και οι έρευνες είναι ολίγον κουραστικές :Oops!:
Αφού ολοκληρώσω την "παρουσίαση" τότε θα δώσω μια πρόταση για το "ιδανικό" νερό δηλαδή τι και πόσο πρέπει να περιέχει.
Άβαταρ μέλους
Googlis
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Το νερό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό F.P.M » 07 Μαρ. 2014, 10:56

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιντεάκι για όσους έχουν να αφιερώσουν μια ωρίτσα για το νερό. :geek:


Caffeinate your conscience
Άβαταρ μέλους
F.P.M
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 20 Φεβ. 2014, 21:39
Ονομα: Freddy
Τοποθεσια: Kifisia
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Το νερό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 07 Μαρ. 2014, 11:48

Ευχαριστούμε.

Στην προσπάθεια Παρακολούθησης, υπάρχει ενημέρωση ότι "To Video δεν είναι διαθέσιμο" για την αντιμετώπιση, αντιγράψτε(copy) το παρακάτω link
http://www.youtube.com/watch?v=dPmcF-b-gRQ

Αφού μπείτε στο youtube και κάνετε paste το link.
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1024
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: London - Cyprus
Μηχανη: Speedster Idromatic
2η μηχανη: Arrarex Caravel
Μυλος: Woodsman - Conical
Coffee Roaster: GAS Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Semeon Abay Ethiopia Ninety...

Επόμενο

Επιστροφή στο Οι παράμετροι του καφέ

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot]