Απορίες

Πως γίνεται , τι νερό βάζουμε , και όποια πληροφορία έχουμε για την βελτίωση των εκχυλίσεών μας και των γνώσεών μας!

Απορίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό DemetrisEldyk » 18 Μάιος 2014, 21:43

Αγαπητοί φίλοι και λάτρεις του καφέ, καλησπέρα από την Κύπρο και καλώς σας βρήκα σε αυτό το υπέροχο φόρουμ. Ιδιαίτερους χαιρετισμούς στον διαχειριστή του. Αύριο θα λάβω με μεγάλη ανυπομονησία την λελίτ διπλού μπόιλερ και τον μύλο Κ3 της Κόμπακ. Σαν πρώτη απορία ήθελα να ρωτήσω εάν όταν θα αλέθω καφέ για χάρτινο φίλτρο χρειάζεται να διαφοροποιώ την ρύθμιση του μύλου σε πιο χοντρό επειδή για τον εσπρέσσο, η άλεση είναι πιο λεπτή. Δεύτερον, από την εμπειρία σας, τι είναι καλύτερο να συμβουλευτεί κάποιος για να ξεκινήσει, το εγχειρίδειο της μηχανής ή τα βίντεο στο ίντερνετ? Τρίτον, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει άμεσα για να κάνει ή να αποφύγει στο άμεσο ξεκίνημα, ιδιαίτερα στην χρήση του μύλου όπου δεν υπάρχει προηγούμενη πείρα σε αντίθεση με την εσπρέσσο μηχανή όπου υπάρχει μια μικρή προηγούμενη πείρα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Δημήτρης :)
Άβαταρ μέλους
DemetrisEldyk
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 28 Απρ. 2014, 16:12
Τοποθεσία: Λεμεσός, Κύπρος
Ονομα: Δημήτρης Χέρας
Τοποθεσια: Λεμεσός Κύπρος
Μηχανη: Lelit DB
Μυλος: Κ3
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Doppio Macchiato
{ TAGS }Compak K3, μύλος άλεσης καφέ, Lelit Double boiler, εσπρεσσιέρα, εσπρέσσο φόρουμ,

Re: Απορίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 18 Μάιος 2014, 23:09

DemetrisEldyk έγραψε:Σαν πρώτη απορία ήθελα να ρωτήσω εάν όταν θα αλέθω καφέ για χάρτινο φίλτρο χρειάζεται να διαφοροποιώ την ρύθμιση του μύλου σε πιο χοντρό επειδή για τον εσπρέσσο, η άλεση είναι πιο λεπτή.

Σωστά,γενικα το καφέ για brew (φίλτρου) τον αλέθουμε 2-3 κλικ πιο χοντρά, βέβαια εξαρτάται από την μέθοδο παρασκευής του πχ με Hario V60 ή με Aeropress και λοιπά.

DemetrisEldyk έγραψε:Δεύτερον, από την εμπειρία σας, τι είναι καλύτερο να συμβουλευτεί κάποιος για να ξεκινήσει, το εγχειρίδειο της μηχανής ή τα βίντεο στο ίντερνετ?

Το εγχειρίδιο της μηχανής μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο ως προς την συντήρηση και χρήση της, βέβαια το εγχειρίδιο είναι γραμμένο για τον μέσο, αρχάριο χειριστή της συσκευής. Μέσω του ίντερνετ και του φόρουμ αυτού, μπορείς να βρείς πιο ειδικευμένες απαντήσεις.
DemetrisEldyk έγραψε:Τρίτον, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει άμεσα για να κάνει ή να αποφύγει στο άμεσο ξεκίνημα, ιδιαίτερα στην χρήση του μύλου όπου δεν υπάρχει προηγούμενη πείρα σε αντίθεση με την εσπρέσσο μηχανή όπου υπάρχει μια μικρή προηγούμενη πείρα.

Ο μύλος χρειάζεται να γνωρίζεις πως απαιτεί μια χ ποσότητα καφέ μέχρι να "στρωθούν" τα μαχαίρια όντας ολοκαίνουρια. Τουτέστιν στα πρώτα του κοψίματα το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι σταθερό.
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Απορίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό DemetrisEldyk » 18 Μάιος 2014, 23:41

Ευχαριστώ πραγματικά για την άμεση απάντηση!!
Άβαταρ μέλους
DemetrisEldyk
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 28 Απρ. 2014, 16:12
Τοποθεσία: Λεμεσός, Κύπρος
Ονομα: Δημήτρης Χέρας
Τοποθεσια: Λεμεσός Κύπρος
Μηχανη: Lelit DB
Μυλος: Κ3
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Doppio Macchiato

Re: Απορίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 19 Μάιος 2014, 00:44

Ειμαστε Σφαιρα εδω... :2funny:
Googlis να αλλαξεις το nick σου σε Flash ... :Yeah: ,
Οτι χρειαστεις εδω ειμαστε για πεταιτερω βοηθεια...
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 866
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:55
Ονομα: Arrow - Νικος
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Lelit Bianca PL162T
Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster: GeneCafe Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Single Origin Fresh Roasted

Re: Απορίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό dim_cafe » 02 Οκτ. 2014, 21:28

καλησπέρα φίλοι μου, χαζεύοντας στο νετ έπεσα επάνω σε αυτό το βίντεο και μου γεννήθηκαν απορίες.
http://www.youtube.com/watch?v=CfImKrV4-QE
ο τύπος έχει dual boiler μηχανή με pid και όταν κάνει εκχύλιση στον καφέ απο 93 βαθμούς η θερμοκρασία πέφτει στους 74.20 βαθμούς κάτω...!!!
για ποιό λόγο έχει το pid και ποιά θερμοκρασιακή σταθερότητα έχουν οι dual boiler μηχανες. μήπως κάνει κατι λάθος στη ρύθμιση, η μηχανή είναι λίγο μάπα ή έτσι γίνεται παντού εγώ έιμαι λάθος. ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
dim_cafe
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 111
Εγγραφή: 22 Απρ. 2014, 13:47
Ονομα: Dimitris
Τοποθεσια: Attiki
Μηχανη: Bezzera Unica PID
Μυλος: ascaso i-steel
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Απορίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 02 Οκτ. 2014, 22:37

dim_cafe έγραψε: για ποιό λόγο έχει το pid και ποιά θερμοκρασιακή σταθερότητα έχουν οι dual boiler μηχανες. η μηχανή είναι λίγο μάπα ή έτσι γίνεται ....

Καλησπερα συνενοματε.Καταρχην να σου πω ,αν επιτρεπεις ,οτι θεωρω μεγαλο λαθος να γενικευεις την θερμοκρασιακη σταθεροτητα των dual boiler μηχανων με pid λογω ενος βιντεο που ανεβασε καποιος στο ιντερνετ για μια συγκεκριμενη μηχανη.Αλοιμονο αν ειναι μαπα ολες οι dual boiler μηχανες επειδη επεσε η ενδειξη του pid μιας μηχανης στο you tube αρκετα πιο κατω απο αυτο που θεωρουμε σωστη ενδειξη εμεις μεσα στην αγνοια μας.
Αν και δεν εχω επαφη με την συγκεκριμενη μηχανη(και δεν το εχω αναγκη κιολας απο τη θεση που βλεπω τα πραγματα πια) αυτο που μπορω να σου πω ειναι οτι η ενδειξη που ειδες ειναι τελειως πλασματικη και αυτο γιατι εκει που ειναι τοποθετημενος ο αισθητηρας θερμοκρασιας του pid ερχεται σε επαφη πρωτος με το κρυο εισερχομενο νερο μεσα στο μποιλερ.Αυτο ειναι καλο επειδη ενεργοποιειται αμεσως η αντισταση καθολη την διαρκεια της εγχυλισης για να εχουμε εξω οσο το δυνατον σταθερη θερμοκρασια μιας και δεν εχουμε να κανουμε και με κανα θηριωδες μποιλερ.Αν παρατηρησες ,η μηχανη μετα την εγχυλιση εκανε ενα μεγαλο overshoot των 10 βαθμων περιπου.Φυσικο αποτελεσμα της συνεχως ενεργοποιημενης αντιστασης για να εχει εξω σταθερη θερμοκρασια η οποια μετρημενη με ενα scase θα ηταν ακριβως αυτο που θα επρεπε να ηταν.
Εντελει αυτο που ειδες ειναι η θερμοκρασια του κρυου εισερχομενου νερου καθως αυτο αρχιζει να ανακατευεται με το καυτο.
Ελπιζω να σε καλυψα φιλε μου :Yeah:


Υ.Γ.Στο pid ειναι ενεργοποιημενο το offset και η πραγματικη θερμοκρασια μεσα στο μποιλερ ειναι 10 βαθμους παραπανω.Κατα την φαση δε του overshoot και αν βγαζαμε εξω νερο αυτο θα εβγαινε ατμοποιημενο για λιγο.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Απορίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό dim_cafe » 02 Οκτ. 2014, 22:42

πολύ ωραία με κάλυψες και σε ευχαριστώ πολύ, έτσι όμως με την πλασματική όπως λες ένδειξη μπορουμε να έχουμε σωστό έλεγχο - monitoring της θερμοκρασίας του νερού ή το pid δεν είναι για αυτή τη δουλειά.
ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
dim_cafe
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 111
Εγγραφή: 22 Απρ. 2014, 13:47
Ονομα: Dimitris
Τοποθεσια: Attiki
Μηχανη: Bezzera Unica PID
Μυλος: ascaso i-steel
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Απορίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 02 Οκτ. 2014, 22:51

Εμεις δεν χρειαζεται να εχουμε τιποτα.Αυτη τη δουλεια την κανει το pid ενιοτε με συμπεριφορα που μας μπερδευει λιγο ακριβως γιατι δυσκολευομαστε να καταλαβουμε την ολοτητα της διαδικασιας λογω της αγνοιας που ανεφερα παραπανω οτι εχουμε.Κατι τετοιες αποριες με εκαναν κι εμενα να ασχοληθω περισσοτερο με το αντικειμενο ετσι ωστε να καταλαβω καλυτερα αυτα που εβλεπα και δεν μπορουσα να εξηγησω.Εδω φαινεται και ποσο μεγαλη υποθεση ειναι ενα φορουμ οχι μονο επειδη καποιος δινει την σωστη απαντηση αλλα κυριως επειδη καποιος κανει την εμπνευσμενη ερωτηση. :headbang3:
Σε ευχαριστουμε Δημητρη για την απορια σου γιατι δοθηκε ετσι η ευκαιρια να κανουμε αυτη τη μικρη αλλα σημαντικη συζητησουλα. :yourock:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Απορίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 02 Οκτ. 2014, 22:58

Τωρα καταλαβα οτι η παραπανω απαντηση ειναι κυριως φιλοσοφικη :lol:
Οχι λοιπον ετσι οπως το λες δεν μπορουμε να εχουμε monitoring ελεγχο της θερμοκρασιας σε μερικες μηχανες οπως αυτη του βιντεο αλλα γνωριζωντας τι βλεπουμε και γιατι το βλεπουμε ετσι δεν χρειαζεται να ανησυχουμε γιατι ειναι ολα υπολογισμενα απο την κατασκευαστρια εταιρια.Σαφως στη συγκεκριμενη περιπτωση ξεκινησε η εγχυλιση με σταθερη θερμοκρασια εκει που την οριζε το pid και σαφως η επομενη εγχυλιση θα ξεκινησει οταν ξανασταθεροποιηθει το pid στην αρχικη θερμοκρασια πραγμα που δειχνει οτι ξεφυγε η μηχανη απο την φαση του overshoοt και ειναι τωρα ξανα ετοιμη.Αυτα για την συγκεκριμενη μηχανη ετσι οπως την ειδαμε στο βιντεακι.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast


Επιστροφή στο Οι παράμετροι του καφέ

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Google [Bot]