Σε αυτό το νήμα θα προσπαθήσω να κάνουμε μια προσέγγιση στην γευσιγνωσία του καφέ, μιας που στο διπλανό (viewtopic.php?f=149&t=409) αναφερθήκαμε στον δίσκο των γεύσεων και των αρωμάτων του καφέ.
Όταν πάμε να αναλύσουμε την γεύση και τα αρώματα ενός καφέ μπορούμε να χωρίσουμε στις εξής κατηγορίες:
Α) Γεύση
Μέσω της γλώσσας μας μπορούμε να καταλάβουμε τα 4 βασικά είδη της γεύσης, αυτά είναι το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό. (Βέβαια υπάρχει και μία πέμπτη, το Umami )
Στην εικόνα που ακολουθεί μπορούμε να δούμε σε ποιες περιοχές της γλώσσας μας αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την κάθε γεύση μέσω τον γευστικών καλύκων που διαθέτη:
Β) Αρώματα
Ο καφές εκτός από τις βασικές γεύσεις, περιέχει και απελευθερώνει πολλές πτητικές ενώσεις, αυτές μας γίνονται αντιληπτές μέσω των οσφρητικών υποδοχέων που διαθέτουμε εντός της ρινικής μας κοιλότητας:
Γ) Αίσθηση αφής/υφής
Πολλές φορές θα έχετε ακούσει για το "body" ή "mouthfeel" του καφέ. Αυτό δεν είναι κάτι άλλο από την αίσθηση της αφής/υφής που μας αφήνει στο στόμα.
Δ)Τrigeminal Sensations
Όπως ζεστό και πικάντικο ή δροσερό μέντας, δηλαδή ο συνδυασμός από τα ερεθίσματα που μας προκαλεί ο καφές στον λαιμό, το στόμα την θερμοκρασία και την υφή.
Όλα αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους είτε αναδεικνύοντας το ένα το άλλο είτε καταστέλλοντας. Πχ η κιτρική οξύτητα με το άρωμα του λεμονιού ή το ανάποδο η γλυκύτητα να καταστείλει την πίκρα.
Στο τέλος άφησα την νοστιμιά, τελευταία μεν, σημαντική δε.... αλλά άκρως υποκειμενική καθώς όμως μας πληροφορεί η επιστήμη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες καλές ή κακές και τα βιώματα που έχουμε.