Heat eXchanger - Ο δασκαλος

Πως γίνεται , τι νερό βάζουμε , και όποια πληροφορία έχουμε για την βελτίωση των εκχυλίσεών μας και των γνώσεών μας!

Re: Heat eXchanger - Ο δασκαλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 07 Μάιος 2015, 16:44

Πριν πω την άποψη μου περί αν αξίζει η αγορά μιας τέτοιας μηχανής, θα πω πως το pid δεν έχει αποτέλεσμα σε μια hx
Περισσότερο ένας πρεσοστατης με μικρότερο deadband είναι, καμία σχέση με το πώς λειτουργεί σε μια single/double boiler

Τώρα για το αν αξίζει αν κάποιος ενδιαφέρεται μόνο για εσπρέσο και σπιτική χρήση, θα πρότεινα μια single boiler e61 όπως η isomac zafiro, όμως οπωσδήποτε θέλει pid

Και εγώ εσπρεσακιας είμαι και φτιάχνω καπουτσινο ελάχιστα, αλλά ο καθένας έχει τους λόγους του γιατί την πήρε

Όμως για κάποιον που κάνει νέα αγορά, λόγω τιμής, σε hx θα καταλήξει διότι η nuova simonelli Oscar είναι και καλύτερη και φθηνοτερη από την rancilio Silvia, μοναδικό αντίπαλο σε αυτή την κατηγορία τιμής

Αν βγάλουμε το παράγοντα τιμή, τότε θα πρότεινα μια zafiro με pid

Είναι θέμα γούστου και προσωπικής επιλογής
Εγώ ας πούμε θεωρώ ενδιαφέρον που μπορώ από εκχύλιση σε εκχύλιση να παίζω με διαφορετικές θερμοκρασίες, άλλος μπορεί να βαριέται και να το θεωρεί μπελά
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Heat eXchanger - Ο δασκαλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Manyjobs23 » 07 Μάιος 2015, 22:33

Καταρχήν συμφωνώ σε όλα όσα λέει ο Γιώργος εκτός απο το τελευταίο σχόλιο τού που όπως είπε και αυτός ειναι και θέμα γουστου.Ειναι όντως ευκολο να αλλάζεις θερμοκρασία απο εκχύλιση σε εκχύλιση αλλά η επανάληψημοτητα (με ακρίβεια) ειναι αδύνατη.Αλλη θερμοκρασία θα εχεις αν η μηχανη ειναι ζέστη μια ώρα και κάνεις 10δευτερα φλας μετα εκχύλιση, παύση για ενα δίλεπτο π.χ. φλας 3 δευτερα, παύση 15λεπτα φλας 10δευτερα εκχύλιση κτλ.Αν όλα αυτα πας να τα επαναλάβεις την άλλη μέρα και ο χρόνος προθέρμανσης ειναι διαφορετικός( η ακόμα και ίδιος) και τα διαστήματα μεταξύ τον εκχυλισεων επίσης τότε θα πάρεις και διαφορετικά αποτελέσματα (ειδικά αν αλλάζεις και συχνά καφέδες)Γενικά έχω καταληξη στο οτι μιας και όλοι προσπαθούμε να κρατάμε σταθερές στην ρουτίνα μας οι double boiler μηχανες (αν υπάρχει η δυνατότητα) ειναι πιο βολικές , ρυθμίζεις σε μια θερμοκρασία και εχεις το κεφάλι σου "ήσυχο" και ασχολείσαι με τα υπόλοιπα.Δεν τις θεωρώ καλύτερες στο φλυτζάνι απλά εχουν αυτή την πολυ σημαντική ευκολία.
Άβαταρ μέλους
Manyjobs23
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 120
Εγγραφή: 23 Μαρ. 2014, 20:34
Ονομα: Μανος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Izzo Alex Duetto III
Μυλος: Wega 6.8 A Konik
Coffee Roaster: Gene cafe roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Ethiopia

Re: Heat eXchanger - Ο δασκαλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό dim_cafe » 12 Μάιος 2015, 11:57

Συμφωνώ με όσα λέτε, προσωπική μου άποψη είναι οτι οι ΗΧ μηχανές είναι μια μεσοβέζικη λύση για όποιον θέλει ντε και καλά ταυτόχρονη παραγωγή αφρόγαλου με την παρασκευή καφέ χωρίς να βγάζει ποιοτικότερο καφέ απο μια μονού μπόιλερ μηχανή με pid. Ακόμη και απο μια διπλού μπόιλερ μηχανή ο καφές που θα παράξεις είναι ίδιος και γιατί όχι και καλύτερος με μια μονού μπόιλερ μηχανή.
Βλέπετε οι ναυαρχίδες του διπλού μπόιλερ rocket R58 και alex duetto 3 έχουν μπόιλερ για καφέ 0,58 λίτρα όσο μια bezzera unica ή μια quick mill μονου μπόιλερ. Η zafiro που προαναφέρθηκε έχει 0,8 λιτρα μπόιλερ για καφέ. Αν εξαιρέσουμε τον ταυτόχρονο ατμό γιατί μια διπλού μπόιλερ μηχανή να βγάζει καλύτερο καφέ απο μια μονού μπόιλερ (όμοιου κατασκευαστικού επιπέδου).
Με εκτίμηση
Δημήτρης.
Άβαταρ μέλους
dim_cafe
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 111
Εγγραφή: 22 Απρ. 2014, 13:47
Ονομα: Dimitris
Τοποθεσια: Attiki
Μηχανη: Bezzera Unica PID
Μυλος: ascaso i-steel
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Heat eXchanger - Ο δασκαλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό A Speedster Lover » 12 Μάιος 2015, 12:47

@dim_cafe Έτσι ακριβώς! Ποιος δεν μπορεί να περιμένει ενάμιση λεπτό στο σπίτι του να τελειώσει η εκχύλιση να ζεσταθεί ο ατμός και να κάνει αφρόγαλα?
Ε, αυτός που δεν μπορεί να περιμένει θα πρέπει να κάνει cool flusing και θα χάσει τη σταθερότητα και την επαναληψιμότητα της θερμοκρασίας εκκίνησης εκχύλισης. Ειδικά η Isomac Zafiro με PID απογειώνετε.
Όποιος μπορεί να περιμένει θα αποζημιωθεί. Όποιος έχει συνεχώς καλεσμένους στο σπίτι (χλωμό το βλέπω να υπάρχουν ακόμα τσιμπούσια εν μέσω μηνημονίου) σίγουρα πρέπει να πάει προς HX. Τώρα για μια φορά το χρόνο αν έχει γενέθλια ο υιός ή η κόρη μας δεν αξίζει να μπλέξεις με την ξεπερασμένη HX.
A Speedster Lover
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: 27 Μαρ. 2015, 22:03
Ονομα: Παύλος
Τοποθεσια: Πήλιο
Μηχανη: Kees Van Der Westen
Μυλος: Πάντα κωνικός
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Costa Rica Tarrazu

Re: Heat eXchanger - Ο δασκαλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 12 Μάιος 2015, 14:21

Δεν είναι ξεπερασμένη η hx, αλλιώς ξεπερασμένο θα λέγαμε και το e61
Είναι απλώς διαφορετικης φιλοσοφίας, και πιο δύσκολη,απαιτεί έλεγχο και γνώση από τον χρήστη

Πουθενά δεν είναι κανόνας επίσης ότι έχουν κατώτερο αποτέλεσμα από μια single boiler pid, που έχει εννοηθεί αυτό;

Είναι σαν να λέμε ότι ντε και καλά ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο είναι καλύτερο από ένα δικινητο μόνο και μόνο επειδή έχει κίνηση στους 4 τροχούς

Επίσης οι hx μπορούν να κάνουν εκχυλιση με το λεγόμενο hx hump, το οποίο μπορεί να είναι από μηδενικό μέχρι μεγάλο, κάνοντας έναν καφέ πιο complex ή τονιζοντας αλλά χαρακτηριστικά, πχ σε έναν καφέ όξινο/φρουτενιο, να βγαλουμε πιο σοκολατένια χαρακτηριστικα
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Heat eXchanger - Ο δασκαλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Dimitris_P » 12 Μάιος 2015, 18:18

Για πες
Dimitris_P
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 108
Εγγραφή: 15 Φεβ. 2014, 22:07
Ονομα: Δημήτρης
Τοποθεσια:
Μηχανη: ECM Barista
Μυλος: Anfim Best
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Heat eXchanger - Ο δασκαλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 12 Μάιος 2015, 19:30

Μια καμπύλη θερμοκρασίας από μια τυπική dual boiler είναι αυτή

image014.jpg


Μια hx με την κατάλληλη λειτουργία μπορεί να αποδώσει την παρακάτω καμπύλη, που μπορεί να αναδείξει τα γήινα χαρακτηριστικά ενός καφέ, ή να μειώσει σε έναν άλλο την οξυτητα που δεν θέλουμε

image012.gif


Με την κατάλληλη λειτουργία αν θέλουμε καταργούμε τελείως το hump

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι δεν υπάρχει χειρότερο και καλύτερο, κάθε καφές αποδίδει διαφορετικά
Θεωρώ θετικό να έχουμε επιλογές στην εκχυλιση
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Heat eXchanger - Ο δασκαλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 12 Μάιος 2015, 19:53

Αυτό το hump μπορούμε να το δημιουργήσουμε ανάλογα το recovery time από το τέλος του flush μέχρι την αρχή της εκχύλισης

Με εκχύλιση κατευθείαν μετά το flush έχουμε μηδενικό hump
Αν αφήσουμε κάποια δευτερόλεπτα να κάνει recovery, θα έχουμε αυτό το hump
Εγώ στην epoca αφήνω 10", κάποια prosumer e61 θα χρειαστεί 15-35, ανάλογα την μηχανή και την ρύθμιση της πίεσης του boiler
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Heat eXchanger - Ο δασκαλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 08 Ιουν. 2015, 16:35

Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω edit στο πρώτο ποστ για να διορθώσω το παρακάτω

 : Οσο περισσοτερο της % ειναι γεματο απο νερο ενα μποιλερ, τοσο πιο δυνατο ατμο θα εχει αλλα θα τελειωσει πιο γρηγορα


Ευχαριστώ το μέλος του φόρουμ που μου το διευκρίνισε,συγκεκριμενα θα πάρουμε και πιο υγρό ατμό πράγμα που δεν το θέλουμε

Ένα ακόμα παράδειγμα πώς δεν είναι σωστό ότι διαβάζουμε από το ίντερνετ
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Heat eXchanger - Ο δασκαλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό 1821 » 09 Ιουν. 2015, 18:48

Συγχαρητήρια και από εμένα για το άρθρο. Το διάβασα προσεκτικά, αλλά πρέπει να το μελετήσω.
Θέλω να κάνω μια ερώτηση ίσως σας φανεί απλοϊκη, η rancilio silvia ανήκει στην κατηγορία των HX μηχανών ή όχι ;
1821
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: 25 Μάιος 2015, 16:24
Ονομα: Διονύσης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Bezzera Unica
Μυλος: tAIΩs
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Οι παράμετροι του καφέ

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη