εκχύλιση καφέ

Πως γίνεται , τι νερό βάζουμε , και όποια πληροφορία έχουμε για την βελτίωση των εκχυλίσεών μας και των γνώσεών μας!

εκχύλιση καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό papas » 26 Απρ. 2016, 13:48

δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο σημείο, αλλά θέλω να δείτε ένα βιντεάκι να μου πείτε τη γνώμη σας...

https://www.facebook.com/StreetTriple/v ... 407588568/

αν δεν είναι το σωστό σημείο, ας το μεταφέρει κάποιος admin γιατί εγώ όσο κι αν έψαξα δε βρήκα ένα μέρος που να έχετε ανεβάσει βιντεάκια από εκχυλίσεις!

Ευχαριστώ!
Άβαταρ μέλους
papas
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 26 Απρ. 2016, 13:43
Ονομα: vagelis
Τοποθεσια: Ηράκλειο
Μηχανη: gaggia evolution
Μυλος: -
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: εκχύλιση καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 26 Απρ. 2016, 15:14

Είναι πολύ γρήγορη η εκχύλιση και μάλλον ο καφές μπαγιατικος ή μπαγιατοεμπορικος
Τα γραμμάρια λίγα για speciality αλλά όχι τόσο για εμπορικο, πιο πολύ ψοφησε γρήγορα επειδή είναι μπαγιατικος παρά από τα γραμμάρια

Πρώτα από όλα σου προτείνω να πάρεις καλό κόκκο, δεύτερον στόχευε για άνω των 35" εκχύλιση για 15-20γραμμάρια τελικού ροφηματος εφόσον μιλάμε για καλά ψημένο speciality

Επίσης αυτά περί πατηματος είναι λεπτομέρειες, εννοείται ότι χρειάζεται προσεκτική κατανομή και ίσιο πάτημα, αλλά το πόσα κιλά θα είναι, αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί(γνώμη μου), το σημαντικό είναι η αλεση και τα γραμμάρια στο καλαθάκι
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: εκχύλιση καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό papas » 26 Απρ. 2016, 16:47

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τη γνώμη σου

ο καφές μπαγιάτικος δεν είναι (ψημένος στις 22 του μήνα - 4 ημερών δηλαδή) και αλεσμένος μισή ώρα (και ούτε) πριν την εκχύλιση.

Τον έχω κόψει λίίίίγο πιο λεπτό απ' ότι συνήθως. Και όταν λέω συνήθως, η εκχύλιση με το συνήθως είναι γενικά πιο χάλια. Ακανόνιστα σημεία, από τις τρυπούλες στο καλαθάκι τσιράει το υγρό, κενά υπάρχουν, γενικά δεν είναι τόσο όμορφη.

Η μηχανή άλεσης είναι επαγγελματική (όχι της "σειράς" επαγγελματική, καλή επαγγελματική)

Αυτό που φοβάμαι είναι μη δίνει πολύ πίεση η μηχανή, γιατί βλέπω ότι μετά από λίγο βγαίνει υγρό μόνο από τα πλάγια.
Δεν έχω και πολλές γνώσεις, αλλά αυτό νομίζω :(

Γευστικά μου βγαίνει - νομίζω - λίγο καμένος.
Άβαταρ μέλους
papas
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 26 Απρ. 2016, 13:43
Ονομα: vagelis
Τοποθεσια: Ηράκλειο
Μηχανη: gaggia evolution
Μυλος: -
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: εκχύλιση καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό papas » 26 Απρ. 2016, 16:49

α, και ο καφές είναι καραspecialty. Είναι από το Crop στο Ηράκλειο - αν ξέρεις. Πανελλήνια βραβεία και έτσι :headbang3:
Άβαταρ μέλους
papas
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 26 Απρ. 2016, 13:43
Ονομα: vagelis
Τοποθεσια: Ηράκλειο
Μηχανη: gaggia evolution
Μυλος: -
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: εκχύλιση καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 26 Απρ. 2016, 16:54

Αν υποθέσουμε ότι η μηχανή δουλεύει σωστά ή περίπου σωστά, πιστεύω είναι θέμα Όχι σωστής άλεσης σε ότι αφορά τον βαθμο της, οπότε μπορεί και αυτό να με μπέρδεψε οπτικά
Επίσης να ξέρεις ότι μισή ώρα αλεσμενος ο καφές έχει χάσει τα περισσότερα, λένε για μέχρι 20 λεπτά αν και γνώμη μου είναι ότι τα χάνει πολύ πιο γρήγορα

Από ότι κατάλαβα δεν διαθετεις μύλο, αν κατάλαβα καλά, θα πρέπει να προμηθευτείς κάποιον, έστω και χειροκίνητο porlex των 50€, αλλιώς πετάς χρήματα και απόδοση δεν θα έχεις, αυτό θα σου πουν και τα υπόλοιπα μέλη
Ότι άλλη βοήθεια θες εδώ είμαστε

Edit: προφανώς έχεις channeling για αυτό και βλέπεις να τρέχει από τα πλάγια, δοκίμασε να ανακατέψεις την αλεση πριν την ρίξεις στο καλαθάκι και μετά προσεκτικη κατανομή και ίσιο πάτημα, μην σε αγχώνει η υψηλή πίεση, δεν είναι εκεί το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση παρόλο που οι χαμηλές πιέσεις συγχωρουν οπτικά
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: εκχύλιση καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό papas » 26 Απρ. 2016, 17:07

Aftergr έγραψε:Επίσης να ξέρεις ότι μισή ώρα αλεσμενος ο καφές έχει χάσει τα περισσότερα, λένε για μέχρι 20 λεπτά αν και γνώμη μου είναι ότι τα χάνει πολύ πιο γρήγορα


το 15λεπτο έχει σχέση μόνο με τη γεύση, και όχι τόσο με την εκχύλιση απ' όσο ξέρω. Ίσως κ να κάνω λάθος.

Θα δοκιμάσω άλλη μια με μεγαλύτερο καλαθάκι, και θα δούμε.

Και πάλι ευχαριστώ!
Άβαταρ μέλους
papas
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 26 Απρ. 2016, 13:43
Ονομα: vagelis
Τοποθεσια: Ηράκλειο
Μηχανη: gaggia evolution
Μυλος: -
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: εκχύλιση καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 26 Απρ. 2016, 17:25

Με τι καλαθάκι είσαι τώρα;
Δοκίμασε γύρω στα 19-19.5 γραμμάρια στο καλαθάκι της gaggia εφόσον μιλάμε για speciality, με το ανάλογο κόψιμο βέβαια
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: εκχύλιση καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό papas » 26 Απρ. 2016, 17:29

Aftergr έγραψε:Δοκίμασε γύρω στα 19-19.5 γραμμάρια


Αδερφέ, και πάλι ευχαριστώ για τις συμβουλές σου αλλά και αυτό το έχω δοκιμάσει! Πέρα από το οπτικό της εκχύλισης, που εδώ που τα λέμε δεν είναι και καλύτερο από αυτό που βλέπεις, μου βγαίνει πολύ βαρύς έτσι και δεν μπορώ να τον πιω!

Το θέμα δεν είναι μόνο να φαίνεται ωραίο, το θέμα είναι να πίνεται το καφεδάκι με ευχαρίστηση πρώτα από όλα!
Άβαταρ μέλους
papas
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 26 Απρ. 2016, 13:43
Ονομα: vagelis
Τοποθεσια: Ηράκλειο
Μηχανη: gaggia evolution
Μυλος: -
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: εκχύλιση καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 26 Απρ. 2016, 17:32

Ακριβώς, το θέμα είναι το φλιτζάνι και όχι το μάτι

Τι ακριβώς εννοείς με το βαρυς;
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: εκχύλιση καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό papas » 26 Απρ. 2016, 17:34

Εννοώ ότι η γεύση του είναι πολύ έντονη και αφήνει μια μικρή καούρα στο λάρυγγα.
Άβαταρ μέλους
papas
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 26 Απρ. 2016, 13:43
Ονομα: vagelis
Τοποθεσια: Ηράκλειο
Μηχανη: gaggia evolution
Μυλος: -
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Επόμενο

Επιστροφή στο Οι παράμετροι του καφέ

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη