Gene Cafe Brazil Santos Profile

Profil , τεχνικές και οτιδήποτε εχει να κάνει με το ψήσιμο πράσινων κόκκων καφε ...

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό blackraptor » 29 Μαρ. 2014, 23:31

Καλησπέρα το έχω κάνει αρκετές φορές είναι 6-7 λεπτά, αλλά τελικά νομίζω δεν έχει νόημα. Ο χρόνος αυτός εξαρτάται από τα volts που έχεις στην πρίζα σου. Δηλαδή το gene σου και όλα τα gene αποδίδουν 1300watt στα 230v για Ελλάδα και 220 ή 110 σε άλλες χώρες. Αν η μπρίζα σου εκείνη την ώρα ή γενικότερα είναι στα 215, στα 220 ή κάτω από 230 τα watt που πέρνεις είναι λιγότερα, άρα ο χρόνος που ζητάς αυξάνεται. Αν θέλεις να μειώσεις το χρόνο, μπορείς να βάλεις σταθεροποιητή να εχεις 230, ή να παραγγείλεις αντίσταση για 220 και να της δώσεις 230!!! Με αυτό τον τρόπο έχεις το πιο δυνατό gene. Εγώ προσωπικά ψήνω στα 1100-1200 και μετά το FC πέφτω και στα 800 για να παρατείνω το χρόνο στα 3-4 λεπτά μέχρι το τέλος.
blackraptor
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: 25 Φεβ. 2014, 10:20
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη: isomac zaffiro
Μυλος: macap m4
Coffee Roaster: gene caffe
Αγαπημένοι Καφέδες:
{ TAGS }Gene Cafe, ψηστήρι καφέ, καβουρδιστήρι καφέ, Gene Cafe Roaster,

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 30 Μαρ. 2014, 09:18

Για το λόγο αυτό σε ρώτησα. Προς ενημέρωσή σου υπάρχουν Gene τα οποία φτάνουν από 4' έως 14'.

Να γνωρίζεις όμως ότι ανεξάρτητα του heating Element το είδος του καφέ που ψήνεις έχει άμεση σχέση τόσο με την παραμονή του σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (που θέλουμε) όσο και με την παράταση του χρόνου (stretching) στα κρακ αναλόγως τι θέλουμε εμείς να αναδείξουμε απο τον καφέ.

Σχετικά link.
http://www.sweetmarias.com/library/node/2934
http://www.sweetmarias.com/library/node/2945
http://www.sweetmarias.com/library/node/4726

Ένας από τους λόγους δημιουργίας του Forum είναι η κατάθεση εμπειριών και η διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης η οποία βοηθά όλους μας!!
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 30 Μαρ. 2014, 11:09

Kαλημερα.Γιωργο χωρις να θελω να σε θιξω η να αντικρουσω αυτο που λες το οποιο καλα κανεις και το λες μιας και ειναι η αποψη σου βασισμενη στις εμπειριες και τις γνωσεις σου,αλλα πιστευω οπως και επιθυμω να γραφονται ολες οι αποψεις ειτε ειναι τεκμηριωμενες ειτε οχι.
Ειδικα οι μη τεκμηριωμενες αποψεις μπορουν να δωσουν τροφη για συζητηση και που ξερεις καμμια φορα ..μπορει να ανατρεψουν και τις τεκμηριωμενες. :lol:
Σιγουρα μπορει να μας ενοχλει οταν καποιος γραφει κατι που εμεις γνωριζουμε οτι δεν ειναι ετσι και πολυ περισσοτερο αν το γραφει με σιγουρια ειδικου αλλα το οτι εχοχλουμαστε παντα κατα την γνωμη μου πρεπει να αποτελεσει λογω αυτοερευνας και οχι λογο επαναπροσδιορισμου του σωστου.
Ενδεικτικα αναφερω οτι εχω παρουσιασει μη τεκμηριωμενη αποψη στο παρελθον και με τελειως αντιφατικα στοιχεια.
Επενεβην βεβαιως ειδικοι με τεκμηριωμενες αποψεις που αναιρουσαν τη δικη μου.
Επειτα απο κανα χρονο οι ιδιοι ειδικοι με τεκμηριωμενες αποψεις επιβεβαιωσαν το σωστο της μη τεκμηριωμενης αποψης σαν να ηταν δικη τους.
Ειμαι σιγουρος οτι δεν βλεπουν το παραδοξο του πραγματος αλλα θεωρουν οτι πατουν γερα στις τεκμηριωμενες αποψεις τους και να σου πω και κατι στην τελικη.Καλα κανουν και το πιστευουν.Απο τη στιγμη που δεν υπηρξε αυτοερευνα του εαυτου τους τη στιγμη που αντεδρασαν ειναι λογικο το αποτελεσμα.
Συγνωμμη για τη μακροσκελη παρεμβαση αλλα ηθελα οσο το δυνατον καλυτερα να ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΩ την αποψη μου :lol: :lol:
Και οπως ελεγε καποτε και η Μαρια Αλιφερη..:ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ :lol:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό blackraptor » 30 Μαρ. 2014, 11:56

Καλημέρα ομολογώ πως δεν έχω καταλάβει τι έχει γίνει, οι τεκμηριωμένες απόψεις και οι ερωτήσεις προς ενημερωσή μου.οκ συνεχίζουμε.......
G.F. έγραψε:Να γνωρίζεις όμως ότι ανεξάρτητα του heating Element το είδος τους καφέ που ψήνεις έχει άμεση σχέση τόσο με την παραμονή του σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (που θέλουμε) όσο και με την παράταση του χρόνου (stretching) στα κρακ αναλόγως τι θέλουμε εμείς να αναδείξουμε απο τον καφέ.


Φυσικά και το γνωρίζω, όπως και γνωρίζω οτι το μαμά Gene για να κάνει streching πρέπει να σβήσει την αντίσταση. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα μπορούν να περάσουν όσα λεπτά θέλεις.

G.F. έγραψε:Αναφορικά με τον Santos έχεις μεγάλη εμπειρία ? Ιδιαίτερα ο Santos αντέχει μέχρι και τους 238c (πλούσια θεματολογία με προφίλ ψησίματος για τον συγκεκριμένο καφέ που διακυμαίνονται απο 232 - 238) που και πάλι είναι υποκειμενικό.

Επίσης αυτό που υποστηρίζω εγώ είναι οτι ο ίδιος καφές στην ίδια ποσότητα, στο ίδιο μηχάνημα μπορεί να φτάσει στο FC σε διαφορετική θερμοκρασία ακόμα 8-10 βαθμούς αν το ένα ειναι σε full power και μετά σε dimmer, εννοείται οτι αλλάζει ο χρόνος. ( τεκμηριωμένα excel για όποιον τα χρειάζεται)
blackraptor
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: 25 Φεβ. 2014, 10:20
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη: isomac zaffiro
Μυλος: macap m4
Coffee Roaster: gene caffe
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 30 Μαρ. 2014, 15:37

blackraptor έγραψε:Καλημέρα ομολογώ πως δεν έχω καταλάβει τι έχει γίνει, οι τεκμηριωμένες απόψεις και οι ερωτήσεις προς ενημερωσή μου.οκ συνεχίζουμε.......
.
Προσωπικα ουτε εγω καταλαβαινω τι εννοεις.Εχει γινει κατι και δεν το εχω καταλαβει;
Η συζητηση ειναι καθαρα προς ενημερωση και διαμοιρασμο γνωσεων απο ασχετους σε ασχετους οπως ειμαι και εγω.Μονο ετσι μπορουν να συνηπαρχουν σε αυτο το φορουμ αρμονικα και δεμενα τα μελη μεταξυ τους.
Ξεκαθαριζω πως το οτι εχετε καποια λινκ στην μπανκα δεν κανει κανεναν ειδικο.Σας ακουμε και τους δυο πολυ προσεκτικα και θελουμε να μαθουμε πως δουλευει καλυτερα αυτο το ρημαδοgene που αποτελει την πιο προσιτη προταση για αυτον που θελει να ασχοληθει με το ψησιμο.
Επειδη κιολας ολοι γνωριζομαστε μεταξυ μας και ειμαστε και πολυ καλα παιδια :lol: θα σας παρακαλεσω να συνεχισετε την συζητηση γιατι κατι μου λεει πως εχετε πολλα να πειτε αλλα τα κρατατε κρυμμενα :lol:
Σχετικα με αυτο που ειπες παντως για τα volt που δεχεται η αντισταση θα ηθελα να συμπληρωσω η να διορθωσω πως αλλο ταση και αλλο ενταση.Το να εχεις 230 η 220 δεν σημαινει απαραιτητα λιγοτερη αποδοση στην αντισταση γιατι λογω πχ. κακης η καλης ηλεκτρολογικης εγκαταστασης να εχεις περισσοτερα ampere σε σπιτι με 220 απο οτι σε σπιτι με 230.Εξαλου εδω δεν μιλαμε για τελικο ενισχυτη αλλα για αντισταση.Ουτε ολες οι αντιστασεις ειναι ιδιες.Ουτε στα Ohm καν ειναι ιδιες.Ουτε τα ιδια ampere τραβανε.Για να ηταν σωστο τελειως αυτο που ειπες θα πρεπει να ειχες μετρησει με αμπεροτσιμπιδα την καταναλωση και να ηξερες το ρολο της αντιστασης.
Ομως πιστευω πως ολα αυτα εχουν πολυ μικρη σημασια για ενα σωστο ψησιμο.Πιο πολυ μετραει η επικοινωνια και ο διαμοιρασμος μεταξυ μας.
Αυτα ουφ.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό blackraptor » 30 Μαρ. 2014, 16:41

Καλησπέρα και πάλι. Καταλαβαίνω αυτό που λες για την αντίσταση,αλλά δεν γνωρίζω τόσο καλά τα ηλεκτρολογικα για να σου απαντήσω. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως στο δικό μου το Gene εχω βάλει διακόπτη που στη μία πλευρά δουλεύει full σαν να είναι μαμά και στην άλλη με dimmer. Και στις δύο περιπτώσεις περνάει το ρεύμα μέσα από ψηφιακό όργανο και μετράω volt ampere και watt. Αρα αν υποθέσουμε οτι απλά μετράω τα volts τη μία μέρα έχω 215 που σημαινει 1000watt ( στην τύχη η αντιστοιχιση ) και την αλλη μπορεί να έχω 225 που να είναι 1200. Επίσης όλα αυτά αλλάζουν και κατά την ώρα του ψησίματος. Ετσι ο χρόνος που φτάνει στο μέγιστο ή και η θερμοκρασία που ανεβαίνει/ λεπτό δεν είναι ίδια. Αρα με το μαμά το gene δεν μπορείς ποτέ να χρησιμοποιώντας το ίδιο profile να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Ολα αυτά αποδεικνύονται και με μέτρηση της θερμοκρασίας μέσα στο τύμπανο. Προς το τέλος που κατεβάζω watt η θερμοκρασία από 230 μπορεί να έχει πέσει στο 215, αλλά μέσα στο τύμπανο είναι σταθερή!!!!
blackraptor
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: 25 Φεβ. 2014, 10:20
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη: isomac zaffiro
Μυλος: macap m4
Coffee Roaster: gene caffe
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 30 Μαρ. 2014, 17:28

Τελικο συμπερσσμα λοιπον συμφωνα με τα λεγομενα σου ειναι οτι ενα προφιλ σε ενα gene για τον συγκεκριμενο καφε δεν ισχυει για ενα αλο gene.
Προτεινω λοιπον οταν δωσει ενα προφιλ ο Γιωργος να το δοκιμασεις με τον ιδιον καφε και εσυ και να μας πεις τι βγηκε.
Παντως εγω χωρις να εχω ασχοληθει καθολου με το συγκεκριμενο ψηστηρι τωρα νοιωθω πως το γνωριζω καλυτερα και αυτο λογω των περισσοτερων πληροφοριων που πηρα απο σας τους δυο σαν αμμεσοι χρηστες που ειστε :Yeah:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό blackraptor » 30 Μαρ. 2014, 17:38

woodsman43 έγραψε:Τελικο συμπερσσμα λοιπον συμφωνα με τα λεγομενα σου ειναι οτι ενα προφιλ σε ενα gene για τον συγκεκριμενο καφε δεν ισχυει για ενα αλο gene


Αυτό είναι σίγουρο, εδώ σου λέω πως τη μία μέρα η μπρίζα μου έχει 210v και την άλλη 230. Δεν νομίζω να συμβαίνει μόνο στις δικές μου μπρίζες. Φαντάσου τώρα δύο διαφορετικά μηχανήματα σε διαφορετικό χώρο, μόνο κατά τύχη θα είναι ίδια ή με σταθεροποιητή πολύ κοντά.

woodsman43 έγραψε:Προτεινω λοιπον οταν δωσει ενα προφιλ ο Γιωργος να το δοκιμασεις με τον ιδιον καφε και εσυ και να μας πεις τι βγηκε.

Ναι είπαμε να πάρουμε τον ίδιο καφέ και να δοκιμάσου, θα έχει ενδιαφέρον και σε δεύτερη φάση θα ήταν να γίνει μία δοκιμή στον ίδιο χώρο
blackraptor
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: 25 Φεβ. 2014, 10:20
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη: isomac zaffiro
Μυλος: macap m4
Coffee Roaster: gene caffe
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 30 Μαρ. 2014, 17:46

Καλησπέρα σε όλους, συγνώμη για την καθυστέρηση να απαντήσω.

Τώρα μόλις διάβασα τις απαντήσεις / τοποθετήσεις σας. Από πλευράς μου λοιπόν θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής :

1. H αναφορά περί τεκμηριωμένης γνώσης / εμπειρίας είναι απλώς ένα γενικότερο σχόλιο και οχι υπονοούμενο.

2. Πολλές φορές η πράξη έχει "υποδείξει¨ τον δρόμο στην εμπειρία!

Οι συζητήσεις και ίσως οι διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης πάνω σε ένα θέμα δεν αποτελούν κατά ανάγκη αντιπαράθεση και επίδειξη γνώσεων.

Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε εδώ είμαστε μια μεγάλη και καλή παρέα απαρτιζόμενη από πολύ καλούς φίλους παλιούς και νέους οι οποίοι έχουμε μια μεγάλη αγάπη για τον καφέ και με πολύ μεράκι απολαμβάνουμε καθημερινά το ταξίδι μας.

Συνεπώς κανένα θέμα, καμία αντιπαράθεση. Απλά καμία φορά ο γραπτός λόγος γίνεται λίγο άχαρος. :mad:

Προτείνω το επόμενο θέμα προς παρουσίαση /ανάπτυξη να είναι "Δοκιμή Gene vs Gene mod" το οποίο θα το κάνουμε με τη συνοδεία bbq και καλού σπιτικού κρασιού γιατί τώρα τελευταία όλο μπηχτές ακούω.. :2funny: :2funny:
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 30 Μαρ. 2014, 19:24

:mrgreen: :respect:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικές Roasting

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη

cron