Σελίδα 1 από 4

Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Μαρ. 2014, 16:18
από G.F.
Πολλά τα προφίλ και οι συνδυασμοί αυτών για όσους έχουν Gene (Μελλοντικά θα παρουσιαστούν αρκετά προφίλ ψησίματος με συγκεκριμένους καφέδες).

Υπάρχουν καφέδες όπου "δείχνουν" ότι στο 1ο κρακ πρέπει να σταματήσουμε διότι μέχρι το 2ο κρακ απλά θα μαυρίσουν τελείως και θα είναι κακή η γεύση τους. Για αυτό το λόγο η προθέρμανση βοηθά να πετύχουμε γρηγορότερο ψήσιμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καφές Sumatra (ψήνεται και αποκτά πολύ γρήγορα (8 λεπτά αρχή του 1ου κρακ) σκούρο χρώμα.

Τον τελευταίο καιρό έχω καταλήξει για τους καφέδες που μου αρέσουν περισσότερο στο παρακάτω προφίλ.

1. Προθέρμανση θαλάμου μέχρι τους 240c-250c
2. Τοποθέτηση καφέ και ρύθμιση θερμοκρασίας στους 234c μέχρι το 1ο κρακ
3. Ανοίγμα καπακιού και ανεβάσμα θερμοκρασίας με κύριο μέλημα μας η θερμοκρασία στο θάλαμο που ειναι ο καφές να μην πέσει κάτω από 230c
4. Διακοπή (εκεί που χρειάζεται) λίγο πριν 2ο κρακ (3 λεπτά στο 1ο κρακ με το που σταματήσει να ακούγεται) ή μόλις το πιάσει το 2ο κρακ (σύνολο ψησίματος 11- 12 λεπτά)

Άμεση απομάκρυνση του καφέ (με τη γνωστή διαδικασία) προκειμένου να κρυώσει έξω από την Gene.

Έχω την αίσθηση με αυτό το προφίλ ο καφές είναι περισσότερο γλυκός. Ειδικά με brazil καφέδες ταιριάζει απόλυτα !!

TIP ;)

Όταν πειραματίζεστε με έναν καφέ που μαθαίνεται και προκειμένου να καταλήξετε κάπου.. ψήστε αρκετό καφέ από τον ίδιο για να έχετε το πλεονέκτημα της σύγκρισης δηλ μην ψήνεται 250γρ και μετά άλλα 250γρ από άλλον διαφορετικό καφέ θα μπερδευτείτε.

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Μαρ. 2014, 19:18
από woodsman43
Πολυ ωραια φιλε Γιωργο.Ηθελα να ρωτησω για την θερμοκρασια που αναφερεις μιας και δεν εχω εμπειρια με το gene.Η θερμοκρασια αυτη που λες ειναι του ζεστου αερα μεσα στο τυμπανο η του κοκκου;Υπαρχει αισθητηρας που ερχεται σε επαφη με τον κοκκο;
Με ποιο τροπο βλεπει την θερμοκρασια το μηχανημα;

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Μαρ. 2014, 22:10
από G.F.
Καλησπέρα Δημήτρη, αν θυμάμαι καλά το gene έχει 2 αισθητήρες θερμοκρασίας τόσο στην είσοδο του θερμού αέρα στο τύμπανο όσο και στην έξοδο από αυτό.
Γενικά είναι πολύ τίμιο roaster για τα χρηματά του με σχετικά καλό control θερμοκρασίας, θα το ήθελα με πολύ καλύτερο control αλλά σε αυτή την κατηγορία τιμής δεν μπορώ να έχω ανάλογες απαιτήσεις.

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Μαρ. 2014, 09:35
από G.F.
Παραθέτω ένα link σχετικό με την παραπάνω τοποθέτησή μου.
http://coffeetime.wikidot.com/inside-a-gene-cafe

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Μαρ. 2014, 09:41
από woodsman43
:Yeah: :Yeah:

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Μαρ. 2014, 13:01
από ArroW
Πολυ χρησιμες πληροφοριες που σιγουρα θα μας χρειαστουν στο μελλον..:)

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Μαρ. 2014, 16:24
από blackraptor
Καλησπέρα το άνοιγμα του καπακιού που λες στο τρία πιστεύω δεν έχει κάποια χρησιμότητα. Επίσης σε τόσο υψηλή θερμοκρασία (230) δεν έχω δοκιμάσει καφέ που να χρειάζεται 3 λεπτά. Αυτό το πετυχαίνεις μόνο με ρύθμιση της αντίστασης.

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Μαρ. 2014, 17:46
από G.F.
Εξαρτάται που ψήνεις (εντος ή εκτος) συνεπώς έχει σημασία ιδιαίτερα αν θες να διατηρήσεις την θερμοκρασία γύρω στους 230 και εχεις αναγκαστικά την αντίσταση ανοικτή αλλα δεν θες να ανέβει περισσότερο η θερμοκρασία. Ουσιαστικά το καπάκι το ανοίγεις προκειμένου ένα μέρος της θερμοκρασίας να διαχέεται στο χώρο με συνέπεια να την κρατάς σταθερή εκεί πο θες.

Αναφορικά με τον Santos έχεις μεγάλη εμπειρία ? Ιδιαίτερα ο Santos αντέχει μέχρι και τους 238c (πλούσια θεματολογία με προφίλ ψησίματος για τον συγκεκριμένο καφέ που διακυμαίνονται απο 232 - 238) που και πάλι είναι υποκειμενικό.

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Μαρ. 2014, 18:15
από blackraptor
Επειδη εχω βαλει dimmer που ρυθμιζει την αντισταση δεν χρειαζεται να ανοιγω το καπακι για να την κραταω σταθερη που ετσι κι αλλοιως το θεωρω λαθος. Προσωπικα εχω φτιαξει κουτι και το κλεινω μεσα χειμωνα-καλοκαιρι
οι καφεδες που εχω δουλεψει ειναι αυτοι
http://ocoffee.com.br/produto/1/blends/ ... _0111.html

Ο onix ειχε fc στους 238 βαθμους αλλα και παλι χωρις dimmer τα 3 λεπτα ειναι πολλα, σε εμενα γινεται καρβουνο

Re: Gene Cafe Brazil Santos Profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 29 Μαρ. 2014, 14:27
από G.F.
Θα είχε ενδιαφέρον να μετρήσεις τον χρόνο που απαιτεί η Gene σου (εννοείται χωρίς καφέ) προκειμένου να φτάσει την μέγιστη θερμοκρασία. (250c)

Λόγω ότι έχουν παρατηρηθεί διακυμάνσεις στη συμπεριφορά του heating element είμαι περίεργος να μάθω το χρόνο της.