Yellow Bourbon απο Alpha profile

Profil , τεχνικές και οτιδήποτε εχει να κάνει με το ψήσιμο πράσινων κόκκων καφε ...

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό blackraptor » 11 Ιουν. 2015, 09:22

Καλημέρα, ο λόγος που πρότεινα το στέγνωμα είναι η ανομοιομορφία που περιγράφει και ο φίλος παραπάνω. Πλέον νομίζω πως οι 150 βαθμοί είναι λίγοι και δεν του κάνουν κάτι τα 5 λέπτα. Εγώ κάνω προθέρμανση στους 210 και το αφήνω 4 λεπτά στους 180 με είσοδο στους 173 βαθμούς ( διαφέρει κάθε φορά). Γ΄ραφω αναλυτικά και τους χρόνους με 1250 watt στην πρίζα

5,5 λεπτα 215 βαθμοί
6,5 226
7,5 233
8,5 239
9,5 242
Στους 238 βαθμούς κατεβάζω watt στα 1100, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι ορίσετε θερμοκρασία 242.
10,5 242

first crack 11 λεπτά και βγάλσιμο στα 13 . Ενα λεπτό μετά το πρώτο κρακ μειώνω τα watt στα 900, μπορείτε να κατεβάσετε προοδευτικά τη θερμοκρασία 5-6 βαθμούς.

Αυτό που έχω καταλάβει με τον συγκεκριμένο κόκκο είναι πολύ σημαντικό που θα τον βγάλεις, αλλάζουν πολλές γεύσεις στα τελευταία 2 λεπτά. Για μένα το καλύτερο είναι να τον τραβήξετε όσο μπορείτε χωρίς να έχει πίκρα από κάρβουνο. Αυτή η πίκρα φέυγει με χαμήλωμα της θερμοκρασίας από πιο πριν. Σε ορισμένες περιπτώσεις για μένα λίγο λάδι στο τέλος ή την επόμενη μέρα δεν είναι κακό.

Η καλύτερη αναλογία για μένα είναι στα 230γρ να πέρνω 194

15γρ αλεσμένο 15 γρ στο φλυτζάνι
91 βαθμοί θερμ. 40 δευτ.

Δοκιμάστε και περιμένω τις απόψεις σας
blackraptor
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 119
Εγγραφή: 25 Φεβ. 2014, 10:20
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη: isomac zaffiro
Μυλος: macap m4
Coffee Roaster: gene caffe
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό nmix » 11 Ιουν. 2015, 18:30

ArroW έγραψε:Φαινοντια λιγα λαδια πανω στον κοκκο η κανω λαθος κ με ξεγελαει η φωτο??


Έχει λίγα .Είναι μάλιστα και αρκετά light roast γευστικά.Η επόμενη φουρνιά δεν έχει λάδια αλλά είναι λίγο πιό ανοικτή.
nmix
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: 15 Μαρ. 2015, 04:07
Τοποθεσία: Athens
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Isomac Zaffiro PID
2η μηχανη: RANCILIO Nancy Mod
Μυλος: EUREKA Zenith 65E
2ος Μυλος: ANFIM Caimano
Coffee Roaster: BBQ-Hand Made Drum
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 11 Ιουν. 2015, 20:05

6.5' για το πρώτο κρακ είναι πολύ γρήγορα
Δοκίμασε να ρίξεις λίγο θερμοκρασία έτσι ώστε να έρθει στο 8-8.5 και βγάλε ανάλογα
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό nmix » 11 Ιουν. 2015, 23:45

Μόλις καταναλώσω κάποια πσότητα θα το κάνω.
Το καλό ότι είναι καλή η τιμή αγοράς οπότε είναι μικρό το κακό εάν πετάξω κάποια ποσότητα στα πείραματα
nmix
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: 15 Μαρ. 2015, 04:07
Τοποθεσία: Athens
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Isomac Zaffiro PID
2η μηχανη: RANCILIO Nancy Mod
Μυλος: EUREKA Zenith 65E
2ος Μυλος: ANFIM Caimano
Coffee Roaster: BBQ-Hand Made Drum
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό blackraptor » 12 Ιουν. 2015, 14:44

Δοκίμασα να ανεβάσω πίεση στη μηχανή στα 10,5 στο τυφλό και νομίζω έχω καλύτερο αποτέλεσμα, για κάντε δοκιμή.....
blackraptor
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 119
Εγγραφή: 25 Φεβ. 2014, 10:20
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη: isomac zaffiro
Μυλος: macap m4
Coffee Roaster: gene caffe
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό 1821 » 14 Ιουν. 2015, 16:58

Ευχαριστώ και εγώ το μέλος blackraptor για τον καφέ.

Ψήνω με ψησταριά υγραερίου τύμπανο διάτρητο διαστάσεων 12 εκατοστά διάμετρος επί 18 εκατοστά μήκος.

Πρώτη δοκιμή έβαλα 350 γραμμάρια, έκανα προθέρμανση στους 300 βαθμούς, έβαλα το τύμπανο στη ψησταριά, πρώτο κράκ στα 5,5 λεπτά, θερμοκρασία σταθερά στους 275, έβγαλα τους κόκκους στα 10,30 λεπτά, είχαν ανομοιομορφία και αρκετοί ήταν καμένοι.

Δεύτερη δοκιμή, έβαλα 250 γραμμάρια, έκανα προθέρμανση στους 225 βαθμούς, το τύμπανο με τους κόκκους στη ψησταριά, πρώτο κράκ στα 5,5 πάλι λεπτά, με θερμοκρασία γύρω στους 275 βαθμούς. Τους άφησα έως τα 8,5 λεπτά, δεν είχα καμένους κόκκους και είχα σχετικά καλή ομοιομορφία.

Διαβάζω ότι ο φίλος blackraptor με το gene κάνει αρχικά ένα στέγνωμα. Ποια είναι η γνώμη αυτών που χρησιμοποιούν ψησταριά υγραερίου ;

Επίσης για να έχω λίγο πιο αργά το πρώτο κράκ θα πρέπει να αρχίζω με χαμηλότερη θερμοκρασία ;
1821
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: 25 Μάιος 2015, 16:24
Ονομα: Διονύσης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Bezzera Unica
Μυλος: tAIΩs
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 14 Ιουν. 2015, 20:43

Στο δικό σου setup προτείνω θερμοκρασία εκκίνησης τους 150 βαθμούς για μαλακους κόκκους και 170-180 για σκληρούς
Ρυθμισε έτσι ώστε το πρώτο κρακ να έρθει κάπου 8-8:30
Εφόσον το θερμόμετρο δείχνει σωστά, μην περάσεις τους 225 βαθμούς για ψήσιμο μέχρι city+
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό 1821 » 14 Ιουν. 2015, 21:51

Ευχαριστώ πολύ. Θα δοκιμάσω αρχίζοντας από 150 βαθμούς και θα σας πω τα αποτελέσματα.
1821
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: 25 Μάιος 2015, 16:24
Ονομα: Διονύσης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Bezzera Unica
Μυλος: tAIΩs
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό blackraptor » 16 Ιουν. 2015, 22:31

Καλησπερα εχουν μεινει 10κιλα αν θελεις καποιος
blackraptor
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 119
Εγγραφή: 25 Φεβ. 2014, 10:20
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη: isomac zaffiro
Μυλος: macap m4
Coffee Roaster: gene caffe
Αγαπημένοι Καφέδες:

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Τεχνικές Roasting

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot]