Yellow Bourbon απο Alpha profile

Profil , τεχνικές και οτιδήποτε εχει να κάνει με το ψήσιμο πράσινων κόκκων καφε ...

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό zoubas74 » 09 Ιουν. 2015, 09:07

Έχοντας ψησει από τον συγκεκριμένο καφέ όπου μας προμηθεψε ο φίλος μας ο blackraptor και τον ευχαριστούμε γι αυτό έχω να καταθέσω τα εξής
Ψηνωντας πάντα με τον τρόπο που έχουν αναφέρει τα παιδιά όπου έχουν το gene δηλ. προθέρμανση στους 250 και ρίχνοντας στους 238 πριν το πρώτο κρακ εξοδο περίπου στα 11-12 λεπτά.
Τις περισσότερες φορές πίνω καλούς καφέδες και δεν κάνω πειραματισμους γτ ο χρόνος μου είναι λίγος όταν πήρα τον καφέ ήρθα σε επικοινωνία με τον blackraptor και μου είπε να ψήσω για 5 λεπτά στους 150 να στεγνώσει ο καφές και το ψησημο τραβηξε στα 16-17 λεπτά τον τράβηξα παραπάνω και παραψηθηκε!
Αποτέλεσμα ήπια τους δύο πρώτους με 18 γρ και μου τίναξε την πυτιριδα!!! Με 16 γρ σε φρεντο είναι οκ
σε εσπρεσσο πάλι 16 γρ 25-27 δευτ. 25-30 γρ καλό σώμα αλλά υπερισχύει η πίκρα!
Έψησα και άλλες δύο ψησιες με τον παλιό τρόπο χωρίς στέγνωμα στους 150 και κατάφερα να τον φέρω στο ίδιο χρώμα!

Ίδιο αποτέλεσμα γευστικά!
Εχθές έψησα πάλι και ξεκίνησα από τους 100 βαθμούς φουλ μέχρι τα 9 λεπτά (καθώς το πρώτο κρακ είναι στα 10.30 λεπτά)κατέβασμα στους 242 και έξοδο στα 12 30 λεπτά στα πρώτα 5 λεπτά είχα 220 βαθμούς

θα τον δοκιμάσω και θα σας πω τα αποτελέσματα έκανα ακόμη μια με τον ίδιο τρόπο ξεκινώντας πάλι από τους 100 στα πρώτα 5 είχα 233 βαθμούς μιας και το εργαλείο είχε ζεσταθεί πρώτο κρακ στα 10 έξοδο στα 12 στα 8.3 έριξα την θερμοκρασία.

Για μένα είναι δύσκολος καφές γτ ενώ έχεις φτάσει στο πρώτο κρακ βλέπεις ότι έχει κόκκους πιο πολύ αρπαγμενους άλλους ψημενους από έξω και δεν παίρνεις την απόφαση να τον βγάλεις!κατα πάσα πιθανότητα οφείλεται στην υγρασία του καφέ απ ότι μου είπε ένας καφεκοπτης της πόλης μας επίσης το κρακ είναι ανεπαισθητο! στηνω αυτί!
Αυτά παιδιά οποίος έχει κάτι να προσθέσει για τον συγκεκριμένο καφέ να το κάνει θα το βρούμε το προφίλ του που θα πάει.
20150608_185128-1024x768.jpg
Με 5 λεπτά στους 150 έξοδος 17 λεπτά
20150608_185038-1024x768.jpg
Χωρίς στέγνωμα
20150608_181431-1024x768.jpg
20150608_184741-1024x768.jpg
zoubas74
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 148
Εγγραφή: 05 Φεβ. 2014, 20:02
Ονομα: Μίμης
Τοποθεσια: Αλεξ/πολη
Μηχανη: Synesso mvp
2η μηχανη: La marzocco linea
Μυλος: Mythos 1-Anfim
Coffee Roaster: gene cafe
Αγαπημένοι Καφέδες: Redd

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 09 Ιουν. 2015, 10:27

Το ότι το κρακ δεν είναι ισχυρό και το ότι έχεις έντονη αντίθεση στο χρώμα των κοκκων(έστω μέχρι κάποιο σημείο) ,σημαίνει χαμηλή θερμοκρασία


Ανέβασε θερμοκρασία από την αρχή έτσι ώστε να ανέβει η καμπύλη θερμοκρασία/χρόνου
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό zoubas74 » 09 Ιουν. 2015, 18:51

Την επομενη φορα θα ψησω με τον παραδοσιακο τροπο αλλα νομιζω την ανομοιομοφια των κοκκων δςν νομιζω να την βελτιωσω
Ιδωμεν!
zoubas74
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 148
Εγγραφή: 05 Φεβ. 2014, 20:02
Ονομα: Μίμης
Τοποθεσια: Αλεξ/πολη
Μηχανη: Synesso mvp
2η μηχανη: La marzocco linea
Μυλος: Mythos 1-Anfim
Coffee Roaster: gene cafe
Αγαπημένοι Καφέδες: Redd

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 09 Ιουν. 2015, 19:15

Έτσι έλεγα και εγώ για κάποιους Αιθιοπικους αλλά τελικά ήταν η κακή τεχνική μου
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό nmix » 09 Ιουν. 2015, 22:47

Σε ετέρα προσπάθεια, 1ο κράκ σε 6,5 min. Βγάλσιμο σε 9 min.Το πήγα σε πιο light roast από τις προηγούμενες προσπάθειες. Στο διήμερο τον δοκίμασα. Παρόλο που δεν είναι ακόμα ώριμος και ο μύλος χρειάζεται ρύθμιση λεπτότερης άλεσης (διπλός με 20gr, 50ml σε 20sec) και είχα ελάχιστη οξύτητα, έντονο σώμα αλλά χωρίς ίχνος πίκρας . Για την ομοιομορφία παραθέτω εικόνα.
IMG_20150609_222040.jpg
nmix
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: 15 Μαρ. 2015, 04:07
Τοποθεσία: Athens
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Isomac Zaffiro PID
2η μηχανη: RANCILIO Nancy Mod
Μυλος: EUREKA Zenith 65E
2ος Μυλος: ANFIM Caimano
Coffee Roaster: BBQ-Hand Made Drum
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 09 Ιουν. 2015, 23:21

Φαινοντια λιγα λαδια πανω στον κοκκο η κανω λαθος κ με ξεγελαει η φωτο??
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 866
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:55
Ονομα: Arrow - Νικος
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Lelit Bianca PL162T
Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster: GeneCafe Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Single Origin Fresh Roasted

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό zoubas74 » 10 Ιουν. 2015, 06:23

Καλημέρα!διακρίνω λίγα λάδια κι εγώ! Είναι πολύ εύκολο να σου ξεφύγει μιας και προσπαθείς να φέρεις σε ομοιομορφία τους κοκκους!
Πρέπει απλά να κοιτάς τον χρόνο σου και την πάροδο του χρόνου μετά το πρώτο κρακ.
Ήπια χθες σε εσπρεσσο την μία ψησια και σαφώς ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα μέτριο σώμα λίγη παραπάνω οξύτητα απ ότι θα ήθελα.
Τώρα θα πάρω την άλλη στο μαγαζί να δοκιμάσω στην concept πήρα και vst basket!
Ποιος με πιάνει!θα γίνει χαμός πάει το σακουλι! Χαχαχαχαχ
zoubas74
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 148
Εγγραφή: 05 Φεβ. 2014, 20:02
Ονομα: Μίμης
Τοποθεσια: Αλεξ/πολη
Μηχανη: Synesso mvp
2η μηχανη: La marzocco linea
Μυλος: Mythos 1-Anfim
Coffee Roaster: gene cafe
Αγαπημένοι Καφέδες: Redd

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 10 Ιουν. 2015, 09:55

Πόσα γραμμάρια βάζεις μέσα στο τύμπανο;
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό zoubas74 » 10 Ιουν. 2015, 16:47

220gr λόγο του ότι είναι με φυσική επεξεργασία αλλιώς σε άλλους 250
Ο σαντος πχ βγαίνει πολύ καλός για τα γούστα μου και σε χρώμα ομοιομορφία και σε γεύση άρωμα κτλ.
zoubas74
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 148
Εγγραφή: 05 Φεβ. 2014, 20:02
Ονομα: Μίμης
Τοποθεσια: Αλεξ/πολη
Μηχανη: Synesso mvp
2η μηχανη: La marzocco linea
Μυλος: Mythos 1-Anfim
Coffee Roaster: gene cafe
Αγαπημένοι Καφέδες: Redd

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 10 Ιουν. 2015, 19:11

Γνώμη μου είναι να μένεις σταθερός στο batch και συγκεκριμένα στα 220 που είπες, μάξιμουμ

Εγώ έβαζα πχ 200
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικές Roasting

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot], Google [Bot]

cron