Σελίδα 3 από 3

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 11 Ιουν. 2015, 09:22
από blackraptor
Καλημέρα, ο λόγος που πρότεινα το στέγνωμα είναι η ανομοιομορφία που περιγράφει και ο φίλος παραπάνω. Πλέον νομίζω πως οι 150 βαθμοί είναι λίγοι και δεν του κάνουν κάτι τα 5 λέπτα. Εγώ κάνω προθέρμανση στους 210 και το αφήνω 4 λεπτά στους 180 με είσοδο στους 173 βαθμούς ( διαφέρει κάθε φορά). Γ΄ραφω αναλυτικά και τους χρόνους με 1250 watt στην πρίζα

5,5 λεπτα 215 βαθμοί
6,5 226
7,5 233
8,5 239
9,5 242
Στους 238 βαθμούς κατεβάζω watt στα 1100, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι ορίσετε θερμοκρασία 242.
10,5 242

first crack 11 λεπτά και βγάλσιμο στα 13 . Ενα λεπτό μετά το πρώτο κρακ μειώνω τα watt στα 900, μπορείτε να κατεβάσετε προοδευτικά τη θερμοκρασία 5-6 βαθμούς.

Αυτό που έχω καταλάβει με τον συγκεκριμένο κόκκο είναι πολύ σημαντικό που θα τον βγάλεις, αλλάζουν πολλές γεύσεις στα τελευταία 2 λεπτά. Για μένα το καλύτερο είναι να τον τραβήξετε όσο μπορείτε χωρίς να έχει πίκρα από κάρβουνο. Αυτή η πίκρα φέυγει με χαμήλωμα της θερμοκρασίας από πιο πριν. Σε ορισμένες περιπτώσεις για μένα λίγο λάδι στο τέλος ή την επόμενη μέρα δεν είναι κακό.

Η καλύτερη αναλογία για μένα είναι στα 230γρ να πέρνω 194

15γρ αλεσμένο 15 γρ στο φλυτζάνι
91 βαθμοί θερμ. 40 δευτ.

Δοκιμάστε και περιμένω τις απόψεις σας

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 11 Ιουν. 2015, 18:30
από nmix
ArroW έγραψε:Φαινοντια λιγα λαδια πανω στον κοκκο η κανω λαθος κ με ξεγελαει η φωτο??


Έχει λίγα .Είναι μάλιστα και αρκετά light roast γευστικά.Η επόμενη φουρνιά δεν έχει λάδια αλλά είναι λίγο πιό ανοικτή.

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 11 Ιουν. 2015, 20:05
από Aftergr
6.5' για το πρώτο κρακ είναι πολύ γρήγορα
Δοκίμασε να ρίξεις λίγο θερμοκρασία έτσι ώστε να έρθει στο 8-8.5 και βγάλε ανάλογα

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 11 Ιουν. 2015, 23:45
από nmix
Μόλις καταναλώσω κάποια πσότητα θα το κάνω.
Το καλό ότι είναι καλή η τιμή αγοράς οπότε είναι μικρό το κακό εάν πετάξω κάποια ποσότητα στα πείραματα

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Ιουν. 2015, 14:44
από blackraptor
Δοκίμασα να ανεβάσω πίεση στη μηχανή στα 10,5 στο τυφλό και νομίζω έχω καλύτερο αποτέλεσμα, για κάντε δοκιμή.....

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 14 Ιουν. 2015, 16:58
από 1821
Ευχαριστώ και εγώ το μέλος blackraptor για τον καφέ.

Ψήνω με ψησταριά υγραερίου τύμπανο διάτρητο διαστάσεων 12 εκατοστά διάμετρος επί 18 εκατοστά μήκος.

Πρώτη δοκιμή έβαλα 350 γραμμάρια, έκανα προθέρμανση στους 300 βαθμούς, έβαλα το τύμπανο στη ψησταριά, πρώτο κράκ στα 5,5 λεπτά, θερμοκρασία σταθερά στους 275, έβγαλα τους κόκκους στα 10,30 λεπτά, είχαν ανομοιομορφία και αρκετοί ήταν καμένοι.

Δεύτερη δοκιμή, έβαλα 250 γραμμάρια, έκανα προθέρμανση στους 225 βαθμούς, το τύμπανο με τους κόκκους στη ψησταριά, πρώτο κράκ στα 5,5 πάλι λεπτά, με θερμοκρασία γύρω στους 275 βαθμούς. Τους άφησα έως τα 8,5 λεπτά, δεν είχα καμένους κόκκους και είχα σχετικά καλή ομοιομορφία.

Διαβάζω ότι ο φίλος blackraptor με το gene κάνει αρχικά ένα στέγνωμα. Ποια είναι η γνώμη αυτών που χρησιμοποιούν ψησταριά υγραερίου ;

Επίσης για να έχω λίγο πιο αργά το πρώτο κράκ θα πρέπει να αρχίζω με χαμηλότερη θερμοκρασία ;

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 14 Ιουν. 2015, 20:43
από Aftergr
Στο δικό σου setup προτείνω θερμοκρασία εκκίνησης τους 150 βαθμούς για μαλακους κόκκους και 170-180 για σκληρούς
Ρυθμισε έτσι ώστε το πρώτο κρακ να έρθει κάπου 8-8:30
Εφόσον το θερμόμετρο δείχνει σωστά, μην περάσεις τους 225 βαθμούς για ψήσιμο μέχρι city+

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 14 Ιουν. 2015, 21:51
από 1821
Ευχαριστώ πολύ. Θα δοκιμάσω αρχίζοντας από 150 βαθμούς και θα σας πω τα αποτελέσματα.

Re: Yellow Bourbon απο Alpha profile

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16 Ιουν. 2015, 22:31
από blackraptor
Καλησπερα εχουν μεινει 10κιλα αν θελεις καποιος