Άρθρα για τον καφέ

Άρθρα που αφορούν τον καφέ και οτι σχετίζεται

Άρθρα για τον καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 26 Ιαν. 2014, 15:11

Έρευνα | Ο καφές ενισχύει τη μυϊκή δύναμη!

Άλλη μια έρευνα για τον καφέ ήρθε να μας θυμίσει τη θετική επίδραση που έχει στον οργανισμό μας, χαροποιώντας εμάς που δε μπορούμε χωρίς αυτόν!
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Coventry, η καφεΐνη ενισχύει τη μυϊκή δύναμη, κάτι που είναι χρήσιμο για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Μια κούπα καφέ μπορεί να δυναμώσει τους μυς τους, βοηθώντας τους να αποφεύγουν ευκολότερα για παράδειγμα τις πτώσεις. Όπως ξεκαθαρίζουν πάντως, δεν ενδυναμώνει τους μυς όταν είναι ακόμα σε ανάπτυξη, κάτι που σημαίνει πως αν οι έφηβοι πιούν 10 καφέδες δεν θα φουσκώσουν οι μυς τους. Με λίγα λόγια, όταν αναπτυχθεί πλήρως το σώμα, παρατηρείται και η συγκεκριμένη επίδραση του καφέ.

Πηγή
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Άρθρα για τον καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 26 Ιαν. 2014, 15:24

Ο καφές, αναμφισβήτητα, αποτελεί μία από τις αγαπημένες συνήθειες των περισσοτέρων από εμάς. Πίνεται από το 90% του ενήλικου πληθυσμού καθημερινά. O καφές μας κρατάει συντροφιά από το πρωί με το «καλημέρα» σας, μας δίνει ενέργεια σε περιόδους έντονης εργασίας και μας κάνει παρέα τα απογεύματα με φίλους. Άλλοι τον προτιμούμε για τη γεύση του, άλλοι για την «τόνωση» που μας δίνει, πολύ λίγοι όμως γνωρίζουμε ποιές είναι οι πραγματικές ωφέλιμες επιδράσεις του καφέ στον οργανισμό μας.
Κάποια από τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ
Βελτιώνει την πνευματική απόδοση
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, ο καφές βελτιώνει την πνευματική απόδοση καθώς η διεγερτική δράση της καφεΐνης στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα βοηθάει στο να σκεφτόμαστε και να αντιδρούμε γρηγορότερα, συμβάλλει στη μνήμη και στη βελτίωση της προσοχής και στη μείωση της ανίας. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι 200mg καφεΐνης βελτιώνουν σημαντικά την απόδοση στην οδήγηση!
Η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό, προωθώντας την απελευθέρωση της αδρεναλίνης στον οργανισμό και την καταστολή της φυσικής μυοχαλαρωτικής ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται αδενοσίνη. Το αποτέλεσμα; Λιγότερο κόπωση, αυξημένη διάθεση, αυξημένη εγρήγορση και περισσότερη ενέργεια. Δεν αποτελεί έκπληξη, οι άνθρωποι που πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, να επικεντρωθούν σε ένα έργο, εργασία ή νυχτερινή βάρδια, πίνουν καφεϊνούχα ποτά για να μείνουν σε εγρήγορση.
Έχει αντιοξειδωτική δράση
Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι αναγκαία στον οργανισμό μας, γιατί μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που ελευθερώνονται κατά την οξείδωση των τροφών και οι οποίες εμπλέκονται σε διάφορες διαδικασίες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, οι φλεγμονές, η γήρανση του δέρματος κ.τ.λ..
Σε έρευνα που έλαβε χώρα το 2005 στο Πανεπιστήμιο του Scranton βρέθηκε ότι κύρια πηγή αντιοξειδωτικών για τους Αμερικανούς είναι ο καφές καθώς δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά.
Αυξάνει την αθλητική απόδοση
Ένα με δύο φλιτζάνια καφέ αυξάνουν τη σωματική ενέργεια και βελτιώνουν την φυσική αντοχή σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμπι, σύμφωνα με έρευνες.
Ενυδατώνει…
Η ήπια διουρητική δράση του καφέ τον είχε συνδέσει εδώ και χρόνια με την αφυδάτωση. Σήμερα όμως όλες οι συστάσεις διεθνών οργανισμών αναφέρουν πως όλα τα ροφήματα με βασικό τους συστατικό το νερό, όπως το γάλα, οι χυμοί, αλλά και ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, συμβάλλουν στο να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε υγρά.
Ανεβάζει τη διάθεση
Ο καφές ανεβάζει τη διάθεση και δρα ως αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Ανέκαθεν οι άνθρωποι κατανάλωναν ροφήματα με καφεΐνη για να μειώνουν όχι μόνο τα αισθήματα μελαγχολίας αλλά και αισθήματα κατάθλιψης. Το συστατικό που ευθύνεται βρίσκεται στα μόρια της καφεΐνης, τα οποία συνδέονται με εγκεφαλικά κύτταρα, απομακρύνοντας τους νευροδιαβιβαστές, που ακολούθως απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μας χαλούν την διάθεση. Έτσι, κυριαρχούν στην κυκλοφορία μόνο οι χημικές ουσίες που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Επιπλέον, επειδή ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία δρα ως διεγερτικό στον οργανισμό, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενέργεια και την τόνωση σε άτομα που ακολουθούν διατροφή απώλειας βάρους.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Η ιδανική ποσότητα για να διατηρείστε σε εγρήγορση και να είστε συγκεντρωμένοι, να έχετε καλή διάθεσή και να αυξάνετε τη φυσική σας αντοχή είναι 250mg καφεΐνης που αντιστοιχούν σε 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Αν ασκείστε και επιθυμείτε να αυξήσετε την αθλητική σας απόδοση καταναλώνετε τον καφέ σας 20-30 λεπτά πριν την έναρξη της άσκησης. Πάνω από 5 φλιτζάνια όμως την ημέρα μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα (καρδιοπάθειες, έλκος, αύξηση αρτηριακής πίεσης, αλληλεπίδραση με φάρμακα, οστεοπόρωση, υπερχοληστεριναιμία). Επομένως μη ξεπερνάτε τα 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ μετά το μεσημέρι θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που υποφέρουν από αϋπνία. Είναι επίσης προτιμότερο να πίνετε τον καφέ σας πριν το φαγητό, καθώς δεν δυσκολεύει έτσι την διαδικασία της πέψης.
Θερμίδες και λιπαρά
Ο σκέτος καφές δεν έχει καθόλου θερμίδες ούτε λιπαρά. Για κάθε κουταλάκι ζάχαρη που προσθέτετε να υπολογίζετε 20 θερμίδες, για κάθε κουταλιά κρέμα γάλακτος να υπολογίζετε περίπου 50 θερμίδες. Στους κρύους καφέδες μπορείτε να προσθέσετε και δύο κουταλιές παγωτό βανίλια, αυξάνοντας όμως τις θερμίδες κατά 65 και τα λιπαρά κατά 4 γ. περίπου.  Εάν είστε προσεκτικοί στην προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος ή εάν αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με κάποια γλυκαντική ουσία χωρίς θερμίδες, ο καφές μπορεί άνετα να ενταχθεί στην καθημερινή διατροφή διαιτώμενων και μη, δεδομένου φυσικά ότι βρίσκεται στα πλαίσια της ασφαλούς πρόσληψης καφεΐνης (μέχρι 4 φλιτζάνια την ημέρα). Η κατανάλωση καφέ με μέτρο έχει τα μεγαλύτερα οφέλη και τη μεγαλύτερη απόλαυση.
Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, PGDip Διατροφής Αθλητών
Πηγή
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Άρθρα για τον καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 26 Ιαν. 2014, 15:26

Μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έναν πολύ συνηθισμένο τύπο καρκίνου του δέρματος αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που πίνουν καφέ. Σύμφωνα με έρευνα σε δείγμα 113.000 ανθρώπων... εκείνοι που έπιναν τρεις ή και τέσσερις καφέδες την ημέρα είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

«Πιστεύω θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για τις ωφέλιμες συνέπειες της κατανάλωσης καφέ», σημείωσε η εκ των συντακτών της έρευνας Jiali Han, καθηγήτρια δερματολογίας κι επιδημιολογίας στο Boston’s Brigham and Women’s Hospital και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με την ίδια, διαπιστώνεται επίσης σύνδεση με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη και νόσο του Πάρκινσον. «Δεν θα συνιστούσα κατανάλωση καφέ, βάσει μόνο αυτής της μελέτης, αλλά προσθέτει κάτι καλό στον κατάλογο», πρόσθεσε.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιθεώρηση Cancer Research ρίχνει φως σε ένα τύπο καρκίνου του δέρματος που πλήττει 2,8 εκατ. Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ δεν είχε τις ίδιες ωφέλειες, αναδεικνύοντας την καφεΐνη σε προστατευτικό παράγοντα.
Πηγή:
medicalnews.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/0 ... _4484.html
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Άρθρα για τον καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 26 Ιαν. 2014, 15:28

Ο πολύς καφές συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Σε αυτό το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα κατέληξε μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση τεσσάρων ή πέντε καφέδων καθημερινά συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, αν και δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει. Όμως το κέρδος αυτό υπάρχει, εφόσον ο καφές δεν συνοδεύεται με τσιγάρο.

Οι ερευνητές, μΆ επικεφαλής τον επιδημιολόγο Νιλ Φρίντμαν του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λος ¶ντζελες», συσχέτισαν την κατανάλωση καφέ με την κατάσταση της υγείας άνω των 400.000 ατόμων ηλικίας 50 έως 71 ετών για μία μεγάλη περίοδο σχεδόν 14 ετών. Όσο περισσότερο καφέ έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες (ακόμη περισσότερο αυτές), τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο καφές είναι αυτός στον οποίο οφείλεται η μείωση της πιθανότητας θανάτου, όμως διαπιστώνει ότι -για κάποιο λόγο- υπάρχει σαφώς σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του καφέ που πίνει κανείς και στο πότε θα πεθάνει. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω σε ένα γευστικό, αλλά επίμαχο ρόφημα, το οποίο στο παρελθόν έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Όπως είπε ο Φρίντμαν, «εδώ και καιρό έχουν υπάρξει ανησυχίες πως ο καφές μπορεί να συνιστά μία ριψοκίνδυνη συνήθεια, όμως τα νέα ευρήματα παρέχουν κάποια καθησύχαση ότι δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κάποια μελλοντική πάθηση».

Αναλύοντας τα στοιχεία των 402.260 ανθρώπων, αρχικά οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καφές έχει αρνητική επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής. Όμως αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όσοι πίνουν καφέ, συνήθως καπνίζουν κιόλας. Όταν οι επιστήμονες απομόνωσαν τον ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου, δηλαδή το κάπνισμα (όπως και άλλους δημογραφικούς παράγοντες κινδύνου), τότε προέκυψε το ακριβώς αντίθετο: ότι ο καφές αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Σε σύγκριση με όσους άνδρες δεν έπιναν καθόλου καφέ στη διάρκεια των 14 ετών που διήρκεσε η μελέτη, όσοι έπιναν κατά μέσο όρο ένα καφέ την ημέρα, είχαν κατά μέσο όρο 6% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο και όσοι έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες, είχαν ακόμα μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (μείον 12%). Όμως πέρα από αυτό το όριο, δηλαδή από τους έξι καφέδες και πάνω τη μέρα, υπήρχε μεν μείωση του κινδύνου, αλλά ήταν μικρότερη (της τάξης του 10%).

Η ωφέλεια του καφέ σε σχέση με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου είναι ακόμα μεγαλύτερη στην περίπτωση των γυναικών: η μείωση του κινδύνου ήταν 5% για όσες έπιναν ένα καφέ τη μέρα, 13% για όσες έπιναν δύο έως τρεις, 16% για όσες έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες και 15% για όσες έπιναν έξι και πάνω κάθε μέρα.

Η μείωση του κινδύνου αφορούσε ένα μεγάλο αριθμό αιτιών θανάτου, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, αναπνευστικά προβλήματα και διαβήτη, αλλά όχι τον καρκίνο (ο πολύς καφές σε αυτή την περίπτωση δεν φαίνεται να δρα προστατευτικά). Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι η μείωση του κινδύνου αφορά κυρίως όσους πίνουν καφέ, αλλά δεν καπνίζουν ταυτόχρονα, και ακόμα καλύτερα όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, διότι το τσιγάρο, όταν συνοδεύει τον καφέ, λειτουργεί αρνητικά για την υγεία.

Από την άλλη, η ωφέλεια σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής αφορά και αυτούς που πίνουν κυρίως καφέ χωρίς καφεϊνη, μία ένδειξη ότι όποιος και αν είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο καφές σχετίζεται θετικά με τη διάρκεια της ζωής, δεν έχει να κάνει με τη βασική ουσία του, την καφεϊνη, αλλά πιθανώς με κάποια άλλη από τις περίπου 1.000 διαφορετικές ουσίες που ο καφές περιέχει.

Εξάλλου, οι αμερικανοί ερευνητές δεν προχώρησαν σε ανάλυση της επίπτωσης στο προσδόκιμο ζωής για κάθε ξεχωριστό είδος καφέ κι έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα μείνουν με την απορία αν ένας καλός ελληνικός καφές, ένας φραπές, ένας καπουτσίνο ή ένα εσπρέσο θα τους χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής.
Ο καφές έλκει την καταγωγή του από την Αιθιοπία πριν από τουλάχιστον 500 χρόνια και, στη συνέχεια, σταδιακά εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αμερική.

Πηγή ΑΠΕ

Το βρήκα στο newsLetter της Otenet 28/5-5/6/2012 Τεύχος 273
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Άρθρα για τον καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 26 Ιαν. 2014, 15:30

«Ο μαθηματικός είναι μια μηχανή που μετατρέπει τον καφέ σε θεωρήματα» έλεγε ο Πάουλ Ερντις, ένα από τα πιο εξαιρετικά μυαλά στην επιστήμη των αριθμών, τονίζοντας τη στενή σχέση του σκουρόχρωμου υγρού με τη διανοητική εργασία. Με τη βοήθεια των μορίων επιχειρούμε ένα ταξίδι ανάμεσα σε καβουρδισμένους κόκκους, αρώματα και φλιτζάνια που αχνίζουν.


Το εγκεφαλικό καύσιμο


Ενα από τα πιο παράξενα πειράματα που έχουν γίνει ποτέ είναι αυτό του βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύου Γ´, γύρω στο τέλος του 18ου αιώνα, με δύο καταδικασμένους σε θάνατο δολοφόνους. Ο Γουσταύος ήταν πολύ σίγουρος για τα δεινά που ο καφές προξενεί στο ανθρώπινο σώμα αλλά ήθελε να το αποδείξει και στους υπηκόους του. Διέταξε λοιπόν ο ένας από τους καταδίκους να πίνει ακατάπαυστα καφέ ώσπου να πεθάνει και ο άλλος να πίνει τσάι, ένα ρόφημα που πίστευε ότι ήταν πολύ πιο ακίνδυνο. Τη συνέχεια πρέπει ο αναγνώστης να διαθέτει πολλή φαντασία για να τη μαντέψει. Διότι πρώτα απεβίωσαν οι δύο υπεύθυνοι γιατροί για τη διεξαγωγή του πειράματος, μετά ο Γουσταύος δολοφονήθηκε, ο τεϊοπότης κατάδικος σε ηλικία 83 ετών έγινε μακαρίτης και στα πιο βαθιά γεράματα έφθασε εκείνος που κάποτε έτρεξε στο αίμα του ποτάμι ο καφές. Γι' αυτό μάλιστα ακούγεται ακόμη πιο ειρωνικό, σε σχέση με τις απόψεις του παλιού βασιλιά τους, το ότι σήμερα οι Σουηδοί κατά κεφαλήν είναι παγκοσμίως οι μεγαλύτεροι καταναλωτές καφέ φίλτρου. Στις ημέρες μας πάντως ο καφές έχει αποενοχοποιηθεί αρκετά και το βασικό συστατικό του, η καφεΐνη, μέχρι που θεωρείται ότι κάνει και καλό. Ενα από τα πιο έγκυρα αμερικανικά περιοδικά, μάλιστα, ο «New Yorker», έφθασε να χτυπήσει τίτλο στο εξώφυλλό του πριν από έξι χρόνια (30.7.2001) σχετικό με την καφεΐνη που, όπως έγραφε, «δημιούργησε τον (σημερινό) κόσμο μας».

Ο δρόμος για τον εγκέφαλο

Η καφεΐνη εύκολα γλιστράει από το στομάχι στα έντερα και από εκεί στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και με άλλες ουσίες αλλά υπάρχει ένας φραγμός σε σχέση με τον εγκέφαλο. Εκεί λίγες ουσίες επιτρέπεται να εισχωρήσουν και αυτό έτσι πρέπει να συμβαίνει πάντα για να είναι δύσκολο σε ιούς και τοξικές ουσίες να πλήξουν εύκολα το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η καφεΐνη όμως πανεύκολα ξεπερνά αυτό το φράγμα και μία ώρα το πολύ μετά την είσοδό της στο ανθρώπινο σώμα έχει φθάσει στη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα στον εγκέφαλο, όπου και αρχίζει να γίνεται αισθητή η παρουσία της. Γιατί σταματά τη δράση της αδενοσίνης. Τι κάνει η αδενοσίνη; Είναι ένας νευρομετατροπέας που μας κάνει να νυστάζουμε, ρίχνει την πίεση του αίματος και επιβραδύνει τα χτυπήματα της καρδιάς. Να γιατί αισθανόμαστε ότι ένας καφές μάς ανεβάζει, μόνο που η καφεΐνη γρήγορα μας εγκαταλείπει. Το πόσο γρήγορα εξαρτάται από το βάρος, από το φύλο(!) και το... χάπι. Στις γυναίκες φεύγει πιο αργά από ό,τι στους άνδρες και όταν έχουν πάρει και το αντισυλληπτικό τους χάπι μπορεί να φθάσουν να τρέμουν αρκετά έντονα, ενώ η εγκυμοσύνη φέρνει ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στις γυναίκες να απαλλαγούν από την καφεΐνη. Από τις τρεισήμισι ώρες που είναι ο μέσος όρος για όλους τους άλλους στις εγκύους φθάνει τις 18 ώρες. Το χειρότερο είναι ότι η καφεΐνη περνάει από τον πλακούντα κατευθείαν στο έμβρυο, αυτό δεν έχει ακόμη μηχανισμούς αποβολής της καφεΐνης, γίνεται πολύ νευρικό και οι κινήσεις του μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αποβολή.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι γραμμένο στα γονίδιά τους να μην μπορούν να απαλλαγούν γρήγορα από την καφεΐνη και έτσι αν πιουν περισσότερα από ένα φλιτζάνια καφέ, κοντά το ένα στο άλλο μέσα στην ημέρα, διατρέχουν κατά 36% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα. Επίσης δεν θέλει πολλή εξυπνάδα για να καταλάβεις ότι οι καφέδες για την παρασκευή των οποίων δεν παρεμβάλλεται φίλτρο περιέχουν αρκετά περισσότερα λιπαρά συστατικά.

Ο καφές, εκτός από το να συστέλλει τα αγγεία, οπότε ενεργεί καταπραϋντικά στον πόνο του κεφαλιού, ύστερα από κατάχρηση του αλκοόλ βοηθάει το συκώτι να αντιμετωπίσει τις βλάβες από αυτό. Δημιουργεί όμως σίγουρα και εξάρτηση και, όταν σταματούμε για λίγο την κατανάλωσή του, εμφανίζονται εξαιτίας της στέρησής του πόνοι στο κεφάλι για λίγες ημέρες. Η κατανάλωση καφεΐνης σε ποσότητες οδηγεί σε ελαττωμένη ευαισθησία απέναντι σε αυτήν. Πιστεύεται ότι το μόριο της καφεΐνης πηγαίνει και κάθεται στους νευροδιαβιβαστές που παίρνουν κανονικά τα σήματα της αδενοσίνης. Ετσι η αδενοσίνη δεν μπορεί να δράσει ως επιβραδυντικό της κυτταρικής δραστηριότητας και αυξάνεται η έκκριση αδρεναλίνης. Οταν η καθημερινά λαμβανόμενη ποσότητα καφεΐνης ελαττώνεται, το σώμα γίνεται υπερευαίσθητο στην αδενοσίνη. Αυτό οδηγεί σε πτώση της πίεσης του αίματος, το αίμα κατακλύζει το κεφάλι και εμφανίζεται ισχυρός πονοκέφαλος σαν ένα από τα πιο χτυπητά φαινόμενα στέρησης. Τέλος, υπάρχει και η λεγόμενη θανατηφόρα δόση καφεΐνης (που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον το 50% αυτών που θα την πάρουν), είναι γύρω στα 150 μιλιγκράμ ανά κιλό σωματικού βάρους, άρα για ανθρώπους γύρω στα 80 κιλά βάρους είναι περίπου 12 γραμμάρια.

Εσπρέσο ή ελληνικός αλλά με καϊμάκι

Ο καφές γεννήθηκε στην Αιθιοπία. Σήμερα δύο φυτά χρησιμοποιούνται: η Coffea Arabica με 44 χρωμοσώματα και η Coffea Canephora, γνωστή ως Robusta, με 22 χρωμοσώματα. Γι' αυτό η Arabica, που δίνει καλύτερο καφέ, δεν μπορεί να διασταυρωθεί με άλλα είδη. Ο καφές Arabica διαθέτει περισσότερο άρωμα και ο Robusta περισσότερη καφεΐνη, λιγότερο άρωμα και είναι φθηνότερος γιατί το φυτό είναι ανθεκτικότερο και δίνει μεγαλύτερη απόδοση ανά στρέμμα. Υστερα από 210 ημέρες που θα ανθίσουν τα φυτά εμφανίζονται οι καρποί. Ο κάθε καρπός περιέχει δύο σπόρους αλλά οι σπόροι πρέπει προτού καβουρδιστούν να ξεχωρίσουν από τον υπόλοιπο καρπό και να καθαριστούν. Η φρύξη, δηλαδή το καβούρδισμα, ξεκινά με σπόρους πράσινους. Το νερό στο εσωτερικό του σπόρου μετατρέπεται σε ατμό και προωθεί διάφορες αντιδράσεις αφού εκεί μέσα συνυπάρχουν σάκχαρα, πρωτεΐνες, λιπίδια και μεταλλικά άλατα. Αναπτύσσονται θερμοκρασίες από 185 ως και 240 βαθμούς Κελσίου, σάκχαρα αντιδρούν με αμινοξέα, πεπτίδια και πρωτεΐνες στις γνωστές αντιδράσεις Μαγιάρ και προκύπτουν ενώσεις με χρώμα καφέ (γλυκόπικρες γλυκοσιλαμίνες, και μελανοϊωδίνες). Μαζί προκύπτουν 12 λίτρα διοξειδίου του άνθρακα για κάθε κιλό φρυγμένου καφέ. Συνήθως η διαδικασία κρατάει 12 λεπτά, ενώ τα όρια είναι από 1,5 ως και 40 λεπτά. Η πίεση ανεβαίνει στις 20-25 ατμόσφαιρες καθώς τα χοντρά και καλυμμένα από ένα στρώμα λαδιού τοιχώματα δεν υποχωρούν εύκολα. Οι σπόροι χάνουν το 1/5 της μάζας τους. Αν η φρύξη είναι πολύ σύντομη, και το κάνουν αυτό για να μη χαθεί μεγάλη μάζα, αφήνει μια πικράδα από τις πολυφαινόλες που δεν έχουν προλάβει να αντιδράσουν και ο σπόρος θα έχει περισσότερα οξέα. Αν, αντίθετα, η φρύξη έχει μεγάλη διάρκεια που την προτιμούν όταν υπάρχει κακής ποιότητας σπόρος, χάνονται τα περισσότερα αρώματα και ο καφές που φτιάχνεται είναι πικρός στη γεύση. Στον καφέ του φίλτρου, επειδή το νερό περνάει αργά, προλαβαίνουν να διαλυθούν όλες οι ουσίες που διαλύονται στο νερό. Αντίθετα, στον εσπρέσο μόλις το 70% της καφεΐνης περνάει μαζί με λιγότερα οξέα, καθώς η πίεση ανεβαίνει στις 9 ατμόσφαιρες, η θερμοκρασία φθάνει τους 92-94 βαθμούς Κελσίου και το ζεστό νερό δεν μένει παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα. Είναι μάλιστα λάθος που μερικοί νομίζουν ότι στον εσπρέσο περνάει ατμός και όχι νερό μέσα από τους κόκκους. Ο ντεκαφεϊνέ για να χαρακτηρίζεται έτσι πρέπει να περιέχει λιγότερη από 1,36% καφεΐνη. Ο καφές φίλτρου περιέχει σε ένα φλιτζάνι 115-175 μιλιγκράμ, ο εσπρέσο 100, ο ελληνικός 80-135, ο στιγμιαίος 65-100, ο ντεκαφεϊνέ 2-4, το τσάι 60-70, το τσάι από φακελάκι 30.

Το περίφημο «καϊμάκι» του καφέ είναι φυσαλίδες που περιβάλλονται από ένα πλέγμα μορίων λαδιού και μέσα βρίσκονται αρκετές αρωματικές ουσίες. Είναι περιζήτητο από κάποιους φίλους του καφέ αλλά έχει και τη φυσιολογία του. Ανοιχτόχρωμο καϊμάκι στον εσπρέσο σημαίνει πιο χοντρούς από ό,τι έπρεπε κόκκους καφέ, πιο χαμηλή θερμοκρασία νερού και πιο λίγο χρόνο. Αν είναι σκούρο το χρώμα του, σημαίνει αντίθετα ότι οι κόκκοι ήταν πολύ λεπτοί και η ποσότητα μεγαλύτερη από την απαιτούμενη. Εχει επίσης σημασία οι κόκκοι να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. Στον εσπρέσο μετράει το ότι το νερό ακολουθεί όχι ευθεία πορεία αλλά τεθλασμένη. Διότι τότε είναι μεγαλύτερη η διανυόμενη απόσταση και ο καφές γίνεται πιο αρωματικός.

Η καλύτερη θερμοκρασία για να δώσει ο κόκκος ό,τι περισσότερο και καλύτερο διαθέτει είναι 95-98 βαθμοί Κελσίου. Για χαμηλότερη θερμοκρασία του νερού από αυτήν δεν εξάγονται όλη η καφεΐνη και τα αιθέρια έλαια, ενώ σε υψηλότερη η οξύτητα αυξάνεται κατακόρυφα. Γι' αυτό και ο παλιός μικρασιατικός τρόπος παρασκευής ήθελε μόλις άρχιζε το φούσκωμα και ακριβώς προτού ξεσπάσουν οι πρώτες φυσαλίδες, λίγο νερό φυλαγμένο από πριν στο φλιτζάνι να ρίχνεται στο μπρίκι. Καθυστερώντας έτσι τον βρασμό και αναγκάζοντας το νερό με τους κόκκους του καφέ να μείνει εκεί κοντά στους 100 βαθμούς αλλά να μην τους φθάνει. Και έτσι να βγουν όσο γίνεται περισσότερο οι ουσίες από τον κάθε κόκκο.

Οι έρευνες για την ωφελιμότητα ή τις βλάβες από τον καφέ, που κάποτε οι χωρικοί της Αιθιοπίας απλά ανακάτευαν στη σούπα τους για να έχουν περισσότερη αντοχή, συνεχίζονται και η ζυγαριά πότε γέρνει προς τη μία και πότε προς την άλλη πλευρά...

Πηγή
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Άρθρα για τον καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 04 Φεβ. 2014, 01:40

Ο ελληνικός καφές «κλειδί» για την προστασία των αρτηριών και τη μακροζωία


Η μακροζωία έχει διάφορα μυστικά και ένα από αυτά φαίνεται πως είναι τόσο απλό όσο ο ελληνικός καφές. Μια νέα έρευνα ελλήνων επιστημόνων, που εστιάστηκε ιδιαίτερα στα καρδιοαγγειακά μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι φημίζονται διεθνώς για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής τους (από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα φλιτζάνι βραστού ελληνικού καφέ κάθε πρωί παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ηλικιωμένων του νησιού.

Οι ερευνητές από την πρώτη καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο και με τη συμμετοχή του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Vascular Medicine".

Μόνο το 0,1% των Ευρωπαίων ζουν πάνω από τα 90, όμως στην Ικαρία το ποσοστό είναι περίπου 1%, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Μάλιστα, οι Ικαριώτες φημίζονται ότι δεν ζουν μόνο πολλά χρόνια, αλλά και με καλή υγεία.

Οι έλληνες επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. Το ενδοθήλιο επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα.

Οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στον καφέ, επειδή άλλες πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει ελαφρά τον κίνδυνο παθήσεων της στεφανιαίας αρτηρίας, ενώ μπορεί και να λειτουργεί προστατευτικά για το ενδοθήλιο.

Η μελέτη αφορούσε ένα δείγμα 71 ανδρών και 71 γυναικών σε σύνολο 673 μονίμων κατοίκων της Ικαρίας ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν την υγεία αυτών των 142 κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση καφέ. Η μεγάλη πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό βραστό ελληνικό καφέ.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.
«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», σύμφωνα με τον Γεράσιμο Σιάσο.

Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει μια ακόμα ψηφίδα στο «παζλ» διατροφής - υγείας καρδιάς, αν και, σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές ασκεί την προστατευτική δράση του για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ο καφές επίσης απομακρύνει τα εγκεφαλικά και τα τροχαία

Δύο ακόμα νέες διεθνείς έρευνες αναδεικνύουν την αξία του καφέ (αν και όχι κατ’ ανάγκη του ελληνικού). Η πρώτη, που έγινε από ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Stroke" του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, βρήκε ότι ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Η έρευνα -η μεγαλύτερη έως τώρα για το θέμα- έγινε σε πάνω από 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74 ετών, τους οποίους παρακολούθησε επί 13 χρόνια.

Όσο περισσότερο καφέ και πράσινο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με όσους σπάνια έπιναν καφέ. Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο.

Η δεύτερη έρευνα από αυστραλούς ερευνητές, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, δείχνει ότι ο καφές παρέχει σημαντική προστασία στους οδηγούς φορτηγών, κρατώντας τους ξύπνιους στα μακρινά ταξίδια. Ο καφές βρέθηκε να μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος για όσους οδηγούν επαγγελματικά οχήματα άνω των 12 τόνων.


Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Άρθρα για τον καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 02 Ιουν. 2014, 22:15

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την ασθένεια "coffee rust" του καφέ, που έχει πλήξη σημαντικά την παγκόσμια παραγωγή Arabica καθώς και για τις κοινωνικές επιπτώσεις της. Επίσης αναφέρετε και εξηγεί τον λόγο που η Αμερική δαπανεί 5 εκατομμύρια δολάρια για το Texas A&M University's World Coffee Research center ώστε να γίνουν έρευνες για να βρεθεί λύση για την ασθένεια coffee rust.

http://www.huffingtonpost.com/2014/05/1 ... 47222.html
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Άρθρα για τον καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 18 Ιουν. 2014, 13:31

Ένα άρθρο για την κλιματική αλλαγή που βοηθά την εξάπλωση των ασθενειών στα φυτά του καφέ και πως επηρεάζεται εξαιτίας αυτών οι οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

http://www.latinpost.com/articles/14814 ... onomic.htm
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Άρθρα για τον καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 23 Ιούλ. 2014, 22:47

Brew Coffee από το χέρι του πελάτη! Ξεκίνησε στην Αμερική :headbang3:


http://www.koutipandoras.gr/article/118 ... oy-saronei
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Άρθρα για τον καφέ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 23 Ιούλ. 2014, 23:43

Δηλ για να καταλαβω.Ψησιμο αλεση extraction σε 4 με 5 λεπτα :new_shocked: Ασε ....σου το λεω τωρα...Δεν ειναι καλος ο καφες αυτος :lol:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Επόμενο

Επιστροφή στο Άρθρα για τον καφέ

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη