Ποιοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που μας ωθούν να ασχοληθούμε με το Home Roasting ?
Είναι απόρροια της εξέλιξης και της προσπάθειας μας για καλύτερο γευστικό καφέ ?
Είναι το μεράκι (κοινώς μικρόβιο) που μας εκφράζει ?
Είναι μόδα ?
Είναι οικονομικού χαρακτήρα ?
Πολλά τα είναι..
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να το αναλύσουμε.
Παρόλο που τα πράγματα γύρω μας είναι πολύ δυναμικά, κάποιοι παράμετροι στην παραγωγή του καφέ (espresso) παραμένουν σταθεροί. Συχνά αναφερόμαστε όλοι μας στα 4Μ του καφέ τα οποία είναι :
1.Mano (δεξιότητες του Barista)
2.Macchina (μηχανή καφέ)
3.Macinacaffe (μύλος)
4.Miscela (καφές)
Ανεξάρτητα σε τι επίπεδο βρίσκεται ο καθένας από εμάς όλοι μας κάπως ξεκινήσαμε και εξελιχθήκαμε.. στην προσπάθεια αυτή ως αρχάριοι ψάχναμε για μηχανή μετά διαπιστώσαμε την ανάγκη για αγορά μύλου παράλληλα με την προσπάθειά μας να παράγουμε / έχουμε καλύτερο καφέ. Ολα καλά λοιπόν μόνο.. που είχαμε αγνοήσει ένα σημαντικό παράγοντα.. το φρέσκο καφέ!!
Μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν γνωρίζαμε τι είναι φρέσκος καφές και πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει, με την εξέλιξή μας και κυρίως λόγου του μικροβίου που έχουμε (όλοι γνωρίζουμε ότι ο καφές είναι εθιστικός ) μάθαμε / ακούσαμε περισσότερο για το φρέσκο καφέ.
Μήπως λόγω marketing λόγω third wave με τους coffees specialty οι καιροί "επιτάσουν" τον φρέσκο καφέ στην ζωή μας και αν ναι πως φτάσαμε εδώ ? δηλ. τόσα χρόνια που ασχολούμαστε και πίνουμε espresso μας κακοφαίνονταν ? πως μάθαμε αναρωτιέμαι..
Η αίσθηση που έχω αποκομίσει είναι ότι είναι συνδυασμός όλων είναι δηλαδή αθροιστικού χαρακτήρα, όλα συνετέλεσαν για να φτάσουμε στο επίπεδο που είμαστε.
Πριν ασχοληθώ με το Roasting αγόραζα φρέσκο καφέ και προσπαθούσα να το διατηρώ όσο περισσότερο φρέσκο μπορούσα, δοκιμάζοντας διάφορους τρόπους αποθήκευσης, τάπερ, αντλίες κενού αέρα κ.α. μέχρι που αποφάσισα να ψήσω καφέ.. δεν μου χρειάζονται πλέον όλα αυτά που ανάφερα.. (εύρεση αποθηκευτικού χώρου, δοχεία, σκοτάδι.. ούτε κρασί να ήταν!!) ψήνω και καταναλώνω 300γρ ανά εβδομάδα οπότε δεν προλαβαίνει να μπαγιατέψει ο καφές.
Είναι μια διαφορετική εμπειρία, συμπληρώνει το κόμματι που μου έλειπε από το γνωστό μου πάζλ. Τουλάχιτον για εμένα είναι περισσότερο ενδιαφέρον η διαδικασία του ψησίματος καφέ (είναι σαν τους δίσκους μουσικής και το cd) συγκριτικά με την διαδικασία της παραγωγής καφέ. Μπορείς να πειραματιστείς με την θερμοκρασία, την εικόνα, το χρόνο ακόμη και με την μυρωδιά μπορείς να καταλάβεις σε τι στάδιο είναι ο καφές που ψήνεις..
Aφού καταλήξεις στους καφέδες που σου αρέσουν/ ταιριάζουν περισσότερο.. υπεισέρχονται τα profiles όπου κυριολεκτικά μπορείς να "παίξεις" με τις γεύσεις π.χ. σώμα, οξύτητα, γλυκύτητα, after taste κ.α.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Home Roasting είναι η δημιουργία προσωπικών χαρμανιών!
Ωραία τα έτοιμα χαρμάνια.. εύκολα, συνήθως εύκολα διαχειρίσιμα διότι οι Roasters γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και τη γεύση να βγάλουν στους καφέδες τους αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι εύκολα εφικτό για τον απλό χρήστη, είναι όμως μια αρχή την οποία αν την υποστηρίξεις σωστά και έχεις διάθεση για πειραματισμούς και κριτική διάθεση προχωράς.. και τότε.. το Home Roasting σε ανταμείβει!!
Για να υπάρχει και ενδιαφέρον σύντομα θα παρουσιαστούν προτεινόμενοι καφέδες , χαρμάνια και δοσολογίες αυτών.