Καφές φίλτρου με V60

Συζητήστε εδώ τεχνικές παρασκευής και tips για τον καφέ φίλτρου- Brew

Καφές φίλτρου με V60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Loizos » 27 Ιαν. 2014, 19:26

Στο παρακάτω video θα δούμε πως φτιάχνουμε μία κούπα καφέ φίλτρου με το v60 της Hario.

Η αναλογία καφέ προς νερό παραμένει η ίδια 7γρ ανά 100 ml νερό. Το κόψιμο του καφέ είναι χονδρότερο από τον espresso αλλά ψιλότερο από την πρέσα. Ελαφρώς ψιλότερο από τον καφέ για μηχανή φίλτρου.



Ο καφές είναι ο Konga natural από yirgacheffe Αιθοπίας με αρκετά light ψήσιμο. Με το v60 θεωρώ ότι παίρνουμε περισσότερα αρώματα αλλά λιγότερο σώμα από ότι με το aeropress.

Μουσική: "Take the A train" του Duke Ellington
Άβαταρ μέλους
Loizos
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 108
Εγγραφή: 25 Δεκ. 2013, 21:04
Ονομα: Λοΐζος
Τοποθεσια: Αιγάλεω
Μηχανη: Rancilio Silvia mod
2η μηχανη: V60 & Aeropress
Μυλος: Anfim Best mod
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Γλυκόπιοτος και φρέσκος
{ TAGS }Hario V60, γαλλικός καφές, καφές φίλτρου, τεχνικές παρασκευής καφέ,

Re: Καφές φίλτρου με V60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 30 Μάιος 2015, 01:50

Προμηθευτηκα ενα hario brew system 02 για την συζυγο και πριν μαθω εκεινη, πρεπει φυσικα πρωτα να μαθω εγω
Ημουν αναμεσα σε aeropress και v60 και τελικα κατεληξα σε αυτο, για λογους λιγοτερων εξαρτηματων και γιατι ηθελα καθαροαιμο drip για μεγιστο αρωμα(απο οτι λενε...), οποτε ηθελα να το διαπιστωσω και εγω
Στο τελος βεβαια με βλεπω να καταληγω με καθε πιθανη εκδοση brew υπαρχει, αλλα απο καπου επρεπε να αρχισω :tooth:

Παμε λοιπον

Επειδη το drip θα φτιαχνει μια δοση καφε καθε φορα(κατα 90%), δεν ηθελα να πειραματιστω με 20γρ καφε, αλλα με 15γρ
Χρησιμοποιηθηκαν 220γρ νερου θερμοκρασιας 85 βαθμων με καφε ψημενο για εσπρεσσο γιατι αυτον ειχα τωρα

Οπως ειπα θα το χρησιμοποιει η γυναικα, οποτε εψαξα την ευκολοτερη μεθοδο που δεν ειναι αλλη απο την full immersion με ενα αρχικο preinfusion 30''
Επειτα απο πολλους πειραματισμους, απο την αλεση που χρησιμοποιω για espresso επρεπε να μετακινησω προς το χοντρο μονο 5 δοντια τον major μου για να παρω μια εκχυλιση 2.5'(30'' preinfusion + 2' brew)
Σε περιπτωση που εκανα πιο σωστο brew με κυκλικες κινησεις μεσα εξω κτλ και χωρις να ξεπερνα το υψος των κοκκων, τοτε η αλεση μπορει να γινει πιο χοντρη, συγκεκριμενα +10 δοντια απο εσπρεσσο

Γευστικο αποτελεσμα που για την ωρα με ικανοποιει, πηρα και με τις δυο μεθοδους, φυσικα με την δευτερη μεθοδο πιο δυνατο αρωμα

Καμια μα καμια σχεση με οτιδηποτε εχω δοκιμασει απο αυτοματη μηχανη φιλτρου ακομα και αν δοκιμασα καφε ψημενο για εσπρεσσο :headbang3:
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Καφές φίλτρου με V60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό cadm8 » 31 Μάιος 2015, 10:03

Τα 15γρ ίσως να είναι λίγα για το 02.Θεωρητικά το ύψος του καφέ που δημιουργείς στον κώνο είναι σχετικά χαμηλό οπότε η εκχυλιση γίνεται λίγο διαφορετικά; Επίσης και σε σχέση με το πρώτο βίντεο είναι πολύ καλό να έχουμε ένα κατάλληλο σκεύος για νερό τύπου hario buono για καλή θερμοκρασιακή σταθερότητα και να μας βοηθά να ρίχνουμε το νερό σωστά.

https://prima-coffee.com/blog/v60-brewmethod-review
Άβαταρ μέλους
cadm8
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 103
Εγγραφή: 25 Ιαν. 2015, 11:08
Ονομα: Δημήτρης
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: V60, aeropress
Μυλος: LSM 91
2ος Μυλος: Porlex
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Taf, mokka

Re: Καφές φίλτρου με V60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 31 Μάιος 2015, 11:32

Οντως ειναι λιγα για το 02 αλλα τις περισσοτερες φορες θα φτιαχνει ενα φλιτζανι οποτε γιατι να βαζει πχ 24γρ?
Τελικα κατεληξα +15 δοντια στον major μου και με ελεχομενη εκχυλιση νερου πηρα το καλυτερο αποτελεσμα με 4 λεπτα εκχυλιση(45'' preinfusion+3'15'' brew)
(15γρ καφε, 220γρ νερου 90 βαθμων)
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Καφές φίλτρου με V60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό cadm8 » 31 Μάιος 2015, 16:18

Τώρα βλέπω ότι ο τελικός καφές είναι 220, οπότε μάλλον χρειάζεσαι το 01 ή aeropress :tooth: Τουλάχιστον να δοκίμαζες να ανέβεις στα 17-18γρ;
Άβαταρ μέλους
cadm8
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 103
Εγγραφή: 25 Ιαν. 2015, 11:08
Ονομα: Δημήτρης
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: V60, aeropress
Μυλος: LSM 91
2ος Μυλος: Porlex
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Taf, mokka

Re: Καφές φίλτρου με V60

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 31 Μάιος 2015, 18:09

Τον έκανα και με 18,εμένα μου φάνηκε καλύτερος αλλά άλλος θα τον πίνει που τον προτιμά με 15....για αυτό έκανα την αλεση πιο λεπτή, για να μην γίνει underextracted
Εμένα μου άρεσε το σώμα με τα 18 αλλά τον βρήκε βαρύ.... Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας :banghead:



Λίγο μεγαλύτερο το 02 αλλά μικρό το κακό
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica


Επιστροφή στο Τεχνικές & Tips για τον καφέ Φίλτρου - Brew

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot]

cron