Cold Brew at Home

Συζητήστε εδώ τεχνικές παρασκευής και tips για τον καφέ φίλτρου- Brew

Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konmax » 24 Μάιος 2016, 14:09

Για όσους ενδιαφέρεστε για ένα κρύο καφεδάκι πέρα απο κρύο Espresso, πολύ γευστικό αποτέλεσμα δίνει η οικονομικότατη μέθοδος του cold brew με full immersion.
Στην δική μου περίπτωση το σκεύος που χρησιμοποιώ είναι ένα ταπεινό French Press .

Υπάρχουν και άλλες επιλογές, απο τις οποίες έχω δοκιμάσει μόνο της Hario (Hario cold brew bottle), το οποίο ήταν εξίσου καλό.

Υπάρχουν διάφοροι χρόνοι και ratios για τη διαδικασία του brewing, το οποίο μπορεί να γίνει είτε μέσα στο ψυγείο είτε εκτός, με τις ανάλογες προσαρμογές (πχ στο ψυγείο χρειάζεται περισσότερο χρόνο). Αν και έχω δοκιμάσει διάφορα δεν είμαι σε θέση να καταλάβω ακόμα τις διαφορές γευστικά αλλά είναι μέσα στα αποδεκτά πλαίσια και όσο πίνεις τόσο σου αρέσει αυτός ο τρόπος εκχύλισης για κρύο καφέ.
Γενικα φαίνεται να "συγχωρεί" ακόμα και μεγάλες αποκλίσεις, εξάλλου ακόμα τίποτα δεν είναι δεδομένο για αυτή τη μέθοδο.

Στα γρήγορα: Αλέθεις τον καφέ 35 γρ. σε μια γαλλική πρέσσα, το γεμίζεις με νερό σε 2 βήματα και σε 12 ώρες πιέζεις το έμβολο.

Αυτή θα είναι η διαδικασία μετά απο την πρώτη φορά που θα διαβάσεις τα παρακάτω βήματα καθώς είναι πολύ απλό.

Διαδικασία με brew ratio ~ 1/7 (35gr καφέ με 250 gr νερό):
Αλέθω 30-40 γραμμάρια φρέσκου καφέ με άλεση για French press (για να αποφύγω το ίζημα) κατευθείαν μέσα στο σκεύος.
Προσθέτω 50 γρ νερό, ανακατεύω ελαφρά για να σιγουρευτώ ότι ο όλος καφές βρέχεται και το αφήνω 1 λεπτό να φύγει το διοξείδιο του άνθρακα.
Προσθέτω το υπόλοιπο νερό 200-250 γρ
Τοποθετώ το έμβολο πιέζοντας ελάχιστα, ίσα για να πιέσω τον καφέ απο την επιφάνεια μέσα στο νερό και να σταθεροποιήσω ουσιαστικά το έμβολο στο σκεύος.
Είναι έτοιμος να τον απολαύσω! Το επόμενο πρωι..
Αφήνω να περάσουν 10-14 ώρες (το έχω αφήσει και 8 αλλά και 24 χωρίς να πω ότι ήταν άσχημο, ναι στις 24 ήταν πιο πικρό)
Πιέζω το έμβολο προς τα κάτω και τοποθετώ τον καφέ σε ένα ποτήρι με 4-5 παγάκια (ακόμα και αν είναι κρύος απο το ψυγείο καθώς "σηκώνει" λίγη αραίωση, αλλά και για να είναι περισσότερος :headbang3: )
Βάζω καλαμάκι..
.
.
Σιχτιρίζω που έχω μόνο μια ατομική πρέσσα και δεν έφτιαξα 1 λίτρο.
Πίνω 1 διπλό εσπρέσσο να ηρεμήσω
konmax
Member
 
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: 12 Οκτ. 2015, 16:32
Ονομα: Κωνσταντίνος
Τοποθεσια: Νέα Σμύρνη
Μηχανη: Expobar Brewtus IV
2η μηχανη: Chemex
Μυλος: Quamar Q13E Flat
2ος Μυλος: Hario Skerton
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Kudu,Handpickers

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 24 Μάιος 2016, 17:05

Το έχω κάνει και δεν εντυπωσιάστηκα με το αποτέλεσμα, θέλω να πιστεύω ότι κάτι έκανα λάθος εγώ

Αυτό που θέλω να δοκιμάσω είναι να φτιάξω station, με σταγονοδοτη ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο κάνοντας στο καπάκι μια πολύ μικρή τριπιτσα ή βάζοντας βρισουλα που έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί για το κάτω μέρος διότι αν είναι ανοιχτό και δεν βραχουν πρώτα όλοι οι κόκκοι πριν ανοίξεις τη ροή εξόδου τότε το αποτέλεσμα θα είναι αίσχος

Πολύ καλός κύλινδρος για την τοποθέτηση του καφέ είναι το aeropress
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 542
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konmax » 25 Μάιος 2016, 09:23

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ όταν ήπια πρώτη φορά είπα ότι είναι σαν χαλασμένος καφές στο ψυγείο. Απο την 2η φορά κιόλας τον συνήθισα και μου αρέσει αρκετά μπορώ να πω. Μέχρι τώρα έχω δοκιμάσει μόνο με καφέδες Αιθιοπίας και μια Κένυα, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο και αυτό μιας και είναι πιο αρωματικοί, αλλά σίγουρα βγαίνει στον καφέ!
Όσο για τον πύργο δεν ξέρω να σε βοηθήσω σε κάτι αλλά ενδιαφέρομαι να δω το αποτέλεσμα :coffee:
konmax
Member
 
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: 12 Οκτ. 2015, 16:32
Ονομα: Κωνσταντίνος
Τοποθεσια: Νέα Σμύρνη
Μηχανη: Expobar Brewtus IV
2η μηχανη: Chemex
Μυλος: Quamar Q13E Flat
2ος Μυλος: Hario Skerton
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Kudu,Handpickers

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 25 Μάιος 2016, 09:58

Δεν θέλω να γίνω κακός αλλά από 5 μαγαζιά που έχω δοκιμάσει cold brew μόνο το ένα ήξερε να το φτιάχνει πραγματικά, οι περισσότεροι το φτιάχνουν underextracted και νομίζουν ότι έτσι πρέπει να είναι

Αν για κάποιο λόγο δεν έφτιαχνα πια εσπρέσο, θα έπινα μόνο cold brew, το άρωμα του με τρελαίνει
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 542
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konmax » 25 Μάιος 2016, 16:07

Εγώ ξεκίνησα να φτιάχνω λίγο πριν το Coffee Festival. Εκεί ήπια όπως καταλαβαίνεις απο όλους cold brew αλλά όλοι μου φάνηκαν σαν αραιωμένος και παγωμένος καφές φίλτρου (οποιουδήποτε). Πραγματικά σπίτι μου με τον τρόπο που περιέγραψα κάνω πολύ καλύτερο καφέ. Γενικά ότι είναι σε μπουκάλι, και ας λένε οτι διατηρείται μέχρι και 4 μέρες, δεν κάνει..
konmax
Member
 
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: 12 Οκτ. 2015, 16:32
Ονομα: Κωνσταντίνος
Τοποθεσια: Νέα Σμύρνη
Μηχανη: Expobar Brewtus IV
2η μηχανη: Chemex
Μυλος: Quamar Q13E Flat
2ος Μυλος: Hario Skerton
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Kudu,Handpickers

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό gigantas » 25 Μάιος 2016, 23:02

Λοιπόν με πείσατε έβαλα στο aeropress 220 gr nero 30 gr καφέ με άλεση (αν το πέτυχα για french press) στις 1020 .
Στις 630 θα μπει σε ποτήρι με παγάκια. Μπορεί να μην κλείσει 8 με 10 ώρες γεμάτες ,αλλά λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας να γίνει δουλειά.
Ο καφές από coffeeguru Αιθιοπία Yirgacheffe ψημένος την προηγούμενη εβδομάδα.
Εντυπώσεις αύριο το βράδυ.
gigantas
Member
 
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: 10 Δεκ. 2014, 15:47
Τοποθεσία: ΘΕΡΜΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ονομα: ΓΙΑΝΝΗΣ
Τοποθεσια: Greece
Μηχανη: RANCILIO SILVIA
2η μηχανη: V60 - Aeropress
Μυλος: Mazzer Mini E mod A
2ος Μυλος: Porlex Tall
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό gigantas » 26 Μάιος 2016, 21:32

Λοιπόν ο καφές ήταν καλός.Είχε κρατήσει τα αρώματα του και άφηνε στο στόμα μια ωραία επίγευση (στρογγυλεμένη χωρίς καθόλου οξύτητες ).
Θα επαναληφθεί και σήμερα.
gigantas
Member
 
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: 10 Δεκ. 2014, 15:47
Τοποθεσία: ΘΕΡΜΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ονομα: ΓΙΑΝΝΗΣ
Τοποθεσια: Greece
Μηχανη: RANCILIO SILVIA
2η μηχανη: V60 - Aeropress
Μυλος: Mazzer Mini E mod A
2ος Μυλος: Porlex Tall
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό aromacafe » 26 Μάιος 2016, 23:16

Ωπα.Τι ωραια ιδεα.Και πολυ καλη παρουσιαση.Μπραβο.Παω να παρω french press.Ευχαριστω πολυ :yourock:
aromacafe
Member
 
Δημοσιεύσεις: 44
Εγγραφή: 21 Ιαν. 2016, 15:01
Ονομα: ΜΑΝΟΥΣΟΣ
Τοποθεσια: ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μηχανη: POEMIA saeco
Μυλος: DELONGHI KG79
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: tracafe,tzambacinno

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Michalis_cy » 27 Μάιος 2016, 09:57

http://www.thecoffeecompass.com/how-to- ... nch-press/

Στο λινκ πιο πάνω υπάρχει ένας καλός οδηγός για παρασκευή cold brew coffe με French press.

Γενικά είναι μια εύκολη διαδικασία που δίνει συνήθως καλά αποτελέσματα. Η αναλογία 7:1 νερού προς καφέ που αναφέρεται δεν είναι απόλυτη, αφού σε διάφορους άλλους οδηγούς αναφέρονται κι άλλες αναλογίες όπως 5:1 ή 4:1. Άρα αυτός είναι ένας τομέας που ο καθένας μπορεί να πειραματιστεί ώστε να πετύχει το επιθυμητό γι' αυτόν αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για τον χρόνο, συνήθως προτείνεται χρόνος μεταξύ 12-16 ωρών.

Επίσης ο παραγώμενος καφές είναι συμπυκνωμένος και χρήζει αραίωσης με νερό ή και με γάλα. Η συνήθως προτεινόμενη αναλογία νερού προς καφέ για αραίωση είναι 1:1.

Προσωπικά για παρασκευή cold brew coffee χρησιμοποιώ 100 γραμμάρια φρεσκοαλεσμένου καφέ σε French press και προσθέτω 700 ml νερού. Αφού ανακατέψω μ' ένα κουτάλι σφραγίζω με νάιλον το στόμιο της πρέσας και την αφήνω για 16 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Στην συνέχεια τοποθετώ το έμβολο και το πιέζω προς τα κάτω. Ρίχνω τον καφέ σε μπουκάλα, αφού τον περάσω και από χάρτινο φίλτρο καφε, για έξτρα φιλτράρισμα. Ο cold brew coffee μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μερικές μέρες. Δεν συνιστάται, ωστόσο, να ζεσταίνεται, καταναλώνεται πάντα κρύος.
Michalis_cy
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 10 Φεβ. 2015, 13:33
Ονομα:
Τοποθεσια: Cyprus
Μηχανη: Gaggia Classic
Μυλος: Ascaso i-mini
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konmax » 30 Μάιος 2016, 14:22

Nα σαι καλά Μανούσο! Ελπίζω να σου αρέσει αλλά και να σε βολέψει. Για αυτό ακριβώς έκανα τον "οδηγό" γιατί είναι πολύ απλό και αξίζει να το δοκιμάσει κανείς σαν εναλλακτική του Freddo Espresso.

Γίγαντα χαίρομαι που σου άρεσε, περιμένουμε και περισσότερες εντυπώσεις μετά τους απαραίτητους πειραματισμούς.

Κάτι που θα ήθελα να προστεθεί απο τους Mod και στο αρχικό post μου, "Oι καφέδες με προφίλ όπως αυτοί απο Νότια Αμερική (σοκολάτες, ξηροί καρποί, καραμέλα) σοκολατίζουν έντονα και δίνουν ένα αρκετά διαφορετικό, πιο γλυκό, αποτέλεσμα απο ότι οι καφέδες απο Αφρική που είναι συνήθως πιο αρωματικοί και με floral στοιχεία".

Μιχάλη πράγματι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να γίνει η όλη διαδικασία και, όπως ανέφερα και προηγουμένως, όλα είναι παραμετροποιήσιμα και επιδέχονται μεγάλες αποκλίσεις.
konmax
Member
 
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: 12 Οκτ. 2015, 16:32
Ονομα: Κωνσταντίνος
Τοποθεσια: Νέα Σμύρνη
Μηχανη: Expobar Brewtus IV
2η μηχανη: Chemex
Μυλος: Quamar Q13E Flat
2ος Μυλος: Hario Skerton
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Kudu,Handpickers

Επόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικές & Tips για τον καφέ Φίλτρου - Brew

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Google [Bot]