Σελίδα 2 από 2

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Ιουν. 2018, 23:36
από gtone:1
Παραθετω και εγω τη δικη μου παρασκευη και συνταγη για ColdBrew at Home..

Υλικα παρασκευης: 1) Γυαλινο Βαζο, 2) Γυαλινο μπουκαλι (700ml και ανω), 3) Χωνι, 4) Φιλτρα Chemex, 5) Σουρωτηρι, 6) Τουλπανι, 7) Ζυγαρια.

Η παρασκευη είναι πανευκολη…
Βαζουμε την αναλογια καφε-νερου που επιθυμουμε μεσα στο γυαλινο βαζο και το αφηνουμε στο ψυγειο για 12ωρες. Σουρωνουμε στο γυαλινο μπουκαλι και ειναι ετοιμο..
Η συγκεκριμενη συνταγη επειδη ειναι λιγο 'μεστη' (1λιτρο νερου με 250γρ καφε) μπορει να αραιωθει με παγο ή κρυο νερο ή και τα δυο....
Προσωπικα βαζω 2~3 παγακια στο ποτηρι και τα σκεπαζω με καφε.

resized_resized_1.jpg

resized_resized_1α.jpg

resized_resized_2.jpg

resized_resized_3.jpg

resized_resized_4.jpg

resized_resized_5.jpg

resized_resized_6.jpg

resized_resized_7.jpg

resized_resized_8.jpg

resized_resized_9.jpg

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Ιουν. 2018, 22:37
από mymenhir1971
Ελπιζω να σας βοηθησω……δουλευω και πυργο για drip και hario bottle για immersion.Η αναλογια καφε-νερου πρεπει να είναι περιπου 1 προς 15.Εγω "παιζω' με 67.5-80gr/1000ml.Με συμβατικο μυλο κοβω για French press και περναω τον καφε από κοσκινο ετσι ώστε να πεταξω τα fines 300-350μm(αν μεινουν θα πικρισουν το τελικο συμπυκνωμα).Με μυλο ditting κοβω στο 9-10 και δεν κοσκινίζω(σαφως καλυτερο αποτέλεσμα).Το μπουκαλι στο ψυγειο για 24-28 ωρες και τελος.Το αποτέλεσμα που στοχευω είναι 2.5-3 tds ενδειξη στο refractometer.Με δυνατο παγακι που λιωνει αργα ριχνω τα tds στο 1.9......Εκει είναι και το ιδανικο για τα δικα μου παντα γευστικα κριτήρια.

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Ιουν. 2018, 00:33
από gtone:1
Στέλιο η αναλογια που παιζεις για τα δικα μου γουστα ειναι παρα πολυ light..
Η διαφορα μας νομιζω ειναι στο οτι εαν πιει καποιος αλλος, μπορει να το αραιωσει οσο θελει, οποτε μπορει να φτασει και στα δικα σου γευστικα κριτηρια...επισης βολευει στην ποσοτητα ;)
με τοσες πολλες ωρες ψυγειο βεβαια εαν δεν επαιζες τοσο light θα επερνες πικραδα..
Το κοψιμο μου ειναι σε EK43 κοντα στο 7,5 (εξαρταται τον καφε) αναμεσα σε V60 και French press αν δεν κανω λαθος..
Εχω παιξει με πολλους παραμετρους (με τον ιδιο καφε εννοειται και αλλαζα μια καθε φορα) και το καλυτερο αποτελεσμα το εχω παρει με αυτη τη συνταγη..
οποιος φιλος, γνωστος, συγγενης το εχει δοκιμασει του αρεσει πολυ και προχθες μαλιστα ενας φιλος ειπε: 'αυτο ειναι σαν λικερ...'

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Ιούλ. 2018, 10:30
από cosini
Γιώργο μετά το σούρωμα το μπουκάλι με τον καφέ διατηρείτε στο ψυγείο για πόσο χρονικό διάστημα ?

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιούλ. 2018, 16:59
από gtone:1
Δημητρη το τοπ που τον εχω καταναλωσει ειναι μιαμιση εβδομαδα περιπου.. γενικα τον πινω γρηγορα 4-5 μερες max και εχω και ενα φιλο που τον πινει σαν νερο :)
Πρεπει να κανω ενα τεστ μια φορα να τον αφησω να δω μεχρι που φτανει, αλλα σιγουρα θα εξαρταται και απο τον καφε (Συνηθως φτιαχνω Κενυα)

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιούλ. 2018, 17:49
από cosini
Οκ , θα δοκιμασω κι εγώ να δω τι θα βγει :D

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιούλ. 2018, 22:02
από gtone:1
Οκ! Εαν χρειαστεις οτιδηποτε μιλα!
Στο σουρωμα μονο αλλαζω 2-3 φιλτρα chemex (μπορει και 4 εξαρταται) αφου τα βρεξω πρωτα εννοειται για να φυγει η 'χαρτιλα'..

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Ιούλ. 2018, 19:34
από cosini
Λοιπόν Γιώργο , έφτιαξα χθες 215γρ που είχα πρόχειρα (ΑΙΘΙΟΠΙΑ) σε 850 γρ νερό , με μια άλεση περίπου για French press
( o sette στο 25 ) , δεν γνωρίζω ομως κατά πόσο είναι αυτή που πρέπει.

Τώρα στα της διαδικασίας το σούρωμα πήγε να με παιδέψει , οπότε έκανα το εξής , έκοψα ένα κομμάτι πανί και έβαλα στο χωνί , έτσι έκανα το σούρωμα παιχνιδάκι και μετά ένα ακόμη σούρωμα με ένα φίλτρο chemex ( το οποίο τελικά δεν είχε κάτι για να κρατήσει και μάλλον ήταν αχρείαστο ) .

Με τα 215 γρ καφέ που χρησιμοποίησα παίρνω περίπου 12 εσπρέσο (36γρ-40γρ έκαστος ), με τα 850 γρ. νερό που έβαλα πήρα καθαρά 510 γρ που πάλι είναι περίπου 12 φλιτζάνια εσπρέσο οπότε σαν αναλογία είμαστε στα ίδια .
01.jpg


Η γεύση τώρα που είναι και το ζητούμενο δεν μου έδωσε κάτι ιδιαίτερο και εκεί πρέπει να το ψάξω σχετικά με το κόψιμο του καφέ πιστεύω .

Εάν μπορέσω να κάνω και άλλες δοκιμές θα αναφέρω τα αποτελέσματα .

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Ιούλ. 2018, 21:45
από gtone:1
Δημητρη το σουρωμα θελει λιγο υπομονη και φιλτρα τα αλλαζω διοτι οπως βλεπεις και στις φωτο 'μπουκωνουν' και μετα απο λιγο χαμηλωνει η ροη (ειδικα το πρωτο το αλλαζω γρηγορα). Το κοψιμο το κανω στο εκαστοτε μαγαζι, που μεχρι τωρα εχουν ολοι ΕΚ43 και τους λεω να το κοψουν στο 7,5. Για τον ΕΚ43 αυτο το κοψιμο ειναι περιπου αναμεσα σε V60 και Frensh Press εαν δεν κανω λαθος... Στις αναλογιες ειμαστε στα ιδια περιπου.. Εαν δεν σου εδωσε τπτ ο καφες, δοκιμασε εαν θες και με αλλο κοψιμο, αλλα μετα θα σου προτεινα να παιξεις με καμια Κενυα. Αγαπω Κενυα σε coldbrew... Επισης την επομενη και πολλες φορες την μεθεπομενη μερα απο το σουρωμα, ο καφες γινεται πιο ωραιος, σαν να 'ολοκληρωνεται'...

Re: Cold Brew at Home

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Ιούλ. 2018, 21:57
από cosini
Το σούρωμα με το πανί τώρα είναι παιχνιδάκι , απλά τώρα πρέπει να βρω κάπου να έχει ΕΚ43 να μου κόψει και να ξαναδοκιμάσω, και να δω αποτελέσματα.