Σελίδα 1 από 1

Οι καφέδες του νεροχύτη και το ύδωρ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 30 Νοέμ. 2017, 15:50
από Tanner
Έχοντας ολοκληρώσει το αγροτικό μου (@edesso ακούς?) και έχοντας αποκτήσει κάποιες γνώσεις μετά από λάθος αρχικές αγορές έμεινα για αρκετό καιρό σε απραγία γιατί ότι και αν δοκίμαζα οι καφέδες μου κατέληγαν στο εν λόγω οικιακό αδηφάγο είδος.
Πεπεισμένος πως ο συνδυασμός αυτός που είχα,gaggia baby modded & ascaso i-steel, έφταιγε, έπινα καφέ όπου έβρισκα.
Λίγο καιρό πριν αγόρασα έναν mazzer major και συνόδευσα και την αγορά μου με μία lelit pl41 plust. Μολονότι ένας σοφός ενημέρωσε πως, όπως είναι λογικό, στην αρχή θα πίνω μέταλλο, μπορώ να πω οι καφέδες που έγιναν με το που βγήκε από το κουτί της, χωρίς φίλτρο,με spouted portfilter και το mano του παιδικού μου φίλου και συμφορουμίτη έφτιαξαν γεύσεις υπέροχες.
Έχοντας πάρει μια αρχική γεύση και όλος χαρά, προμηθεύτηκα μια κανάτα της brita με maxtra φίλτρα, ένα γυμνό portafilter και 40€ σε σακουλάκια καφέδων speciality.
Η μια χάλια εκχείλιση διαδεχόταν την άλλη με άφθονο channeling και όλοι οι καφέδες κατέληγαν στο νεροχύτη. Ακόμα και το mano του φίλου δεν τα κατάφερνε πλέον.
Γεμάτοι απογοήτευση ψάχναμε να βρούμε τι φταίει. Εγώ, κλασικά, μέσα στα νεύρα δεν έβρισκα λύση μέχρι που την βρήκε,ο φίλος, λέγοντας μου ότι ήταν κάτι απλό,το νερό.
Επιστρέψαμε στο αρχικό εμφιαλωμένο,το ΖΑΡΟ, και τότε όλα φτιάξανε, ότι και αν έκανα όλα βγάζανε το προφίλ τους και δεν το πίστευα εδώ που τα λέμε.
Μοιράζομαι μαζί σας αυτή την εμπειρία μπας και κάποιος έχει κάτι ανάλογο και τον βοηθήσω.
Κωνσταντίνος.

Re: Οι καφέδες του νεροχύτη και το ύδωρ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 30 Νοέμ. 2017, 18:02
από Barista
Το να μην σου άρεσε γευστικά ο καφές λόγω του νερού παίζει, το να έχεις channeling λόγω του νερού δε παίζει όμως.
Μήπως ο major είχε καινούρια μαχαίρια και απλά άρχισαν να στρώνουν?

Re: Οι καφέδες του νεροχύτη και το ύδωρ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 30 Νοέμ. 2017, 19:38
από Tanner
Barista έγραψε:Το να μην σου άρεσε γευστικά ο καφές λόγω του νερού παίζει, το να έχεις channeling λόγω του νερού δε παίζει όμως.
Μήπως ο major είχε καινούρια μαχαίρια και απλά άρχισαν να στρώνουν?


οχι δεν είχε καινούρια. Ακριβώς ίδια άλεση,ίδια γραμμάρια,ταμπάρισμα με espro,ocd,ίδια θερμοκρασία,ίδιο πορταφιλτερ,ίδιος καφές,ίδια μέρα. Άδειασμα όλου του νερού από το μποιλερ, και φλασαρισμα 4 λίτρων σταδιακά με το καινούριο νερό.
Εγώ δεν βλέπω άλλη λογική εξήγηση αλλά δεν είμαι ειδήμων. Θα χαρώ πολύ να βρεθεί κάπου αλλού η λύση γιατί ούτε και σε μένα φαίνεται λογικό.
υγ. το νερό μετά από την κανάτα με το φίλτρο maxtra(που αναγράφει +20% περισσότερη κατακράτηση αλάτων) ήταν υπερβολικά στυφό σε σημείο που δεν πινόταν.

Re: Οι καφέδες του νεροχύτη και το ύδωρ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 30 Νοέμ. 2017, 23:35
από KostasBarista
Πριν πάρουμε φίλτρο, καλό είναι να ξέρουμε τι νερό έχουμε, για να διαλέξουμε σωστό φίλτρο ΚΑΙ να το ρυθμίσουμε μετά.

Το ότι κρατάει παραπάνω άλατα από άλλα φίλτρα (απ΄ότι κατάλαβα), το δικό σου, μόνο κακό είναι για τη γεύση.

Ασβέστιο και μαγνήσιο (άλατα) είναι ζωτικής σημασίας για την εκχύλιση. Δοκίμασε με απιονισμένο και θα καταλάβεις...

Re: Οι καφέδες του νεροχύτη και το ύδωρ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 01 Δεκ. 2017, 11:28
από Tanner
KostasBarista έγραψε:Πριν πάρουμε φίλτρο, καλό είναι να ξέρουμε τι νερό έχουμε, για να διαλέξουμε σωστό φίλτρο ΚΑΙ να το ρυθμίσουμε μετά.

Το ότι κρατάει παραπάνω άλατα από άλλα φίλτρα (απ΄ότι κατάλαβα), το δικό σου, μόνο κακό είναι για τη γεύση.

Ασβέστιο και μαγνήσιο (άλατα) είναι ζωτικής σημασίας για την εκχύλιση. Δοκίμασε με απιονισμένο και θα καταλάβεις...


Ναι ναι. Μετέπειτα το κατάλαβα και εγώ. Απλώς το ανέφερα γιατί μπορεί κάποιος όπως και εγώ να μη δώσει σημασία στο νερό που
πλέον θεωρώ ότι είναι από τα πιο βασικά,εάν όχι το πιο βασικό.

Άρα καλώς καταλήξαμε ότι το channeling ήταν λόγω νερού, σωστά?

Re: Οι καφέδες του νεροχύτη και το ύδωρ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 01 Δεκ. 2017, 14:22
από KostasBarista
Όχι, δεν αναφέρομαι σε αυτό. Γευστικά μιλάω