Σελίδα 1 από 1

flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Δεκ. 2023, 20:43
από gsisr
Πόσο σημαντικό είναι το flow rate της μηχανής για τη παρασκευή ενός σωστού espresso; άλλες μηχανές δίνουν πάνω από 300ml στα 30 sec αλλες κάτω από 200 και άλλες ενδιάμεσα. υπάρχει ιδανικό flow rate; βλέπω πως πολλοί βάζουν κάτι σαν ζιγκλερ μέσα στην 3οδη και μειώνουν τη ροή. αυτό δεν επηρεάζει κάπου αλλού την μηχανή καθώς κατασκευάστηκε χωρίς αυτό;

Re: flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Δεκ. 2023, 08:18
από woodsman43
Ειναι γενικο και αοριστο το ερωτημα.Καλυτερα να ρωτησεις για συγκεκριμενη μηχανη για καλυτερη απαντηση.
Γενικα παντως το ζιγκλερ επηρεαζει την προδιαβροχη του μπισκοτου το preinfusion και τη θερμοκρασια του νερου σε θερμοσυφωνικες μηχανες.

Re: flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Δεκ. 2023, 17:33
από gsisr
Αναφέρω στην Όσκαρ μου συγκεκριμενα. Έχω δει να τοποθετούν ruby jet synesso μέσα στην οπή της 3οδης για μείωση του flow rate.

Re: flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Δεκ. 2023, 20:55
από woodsman43
Θα έχεις μια πιο αργή άνοδο στα 9 bar στο πακ με ένα λιγο μεγαλύτερης διάρκειας preinfusion και ελαφρά μικρότερη θερμοκρασία κατά την διάρκεια της εκχυλισης1-2 βαθμούς περίπου.Θα χρειαστεί να πας σε πιο λεπτή άλεση για να διατηρήσεις τους χρόνους σου.Είναι χρήσιμη παρέμβαση αυτή πάντως.

Re: flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Δεκ. 2023, 22:34
από gsisr
Ενδιαφέρον. Έχοντας αλλάξει την μαμά αντλία ex5, αφού τα έφτυσε, με μια ex4 έχω μικρότερη ροή και τελικά δεν ήταν ιδέα μου πως οι εκχυλισεις είναι καλύτερές. Με την ex5 ξεκινούσε ωραία και ομαλά η εκχύλιση και μετά είχα channeling. Δημήτρη θεωρείς πως θα είχε νόημα μια τέτοια παρέμβαση στη 3οδη έχοντας βάλει αντλία μικρότερης ροής;(μετραω 220ml στα 30 sec). Τέλος διάβασα αναφορές βάζοντας τα ruby jet στη 3οδη πως ο σωλήνας hx χρειάζεται συχνότερη αφαλάτωση. Έχει νόημα κάτι τέτοιο;

Re: flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Δεκ. 2023, 08:26
από woodsman43
Θα είσαι οριακά στο να σου πικρίζουν οι καφέδες πιστεύω.Το ότι είναι 0.6 αντισταθμίζει κάπως την αλλαγή της αντλίας.Θα προτιμούσα πάντως την ΕΧ5 ή την ΕΚ5.
Συχνότερη αφαλάτωση χρειάζεται όταν προσθέτεις ζιγκλερ θερμοσυφωνισμου όχι ροής.Αυτές οι τοποθετήσεις αφορούν άλλες χώρες και άλλο νερό προφανώς.

Re: flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Φεβ. 2024, 20:14
από gsisr
μπήκε το ζιγκλερ στη 3οδη και κατευθείαν παρατήρησα προφανώς πιο σωστή ροή στο γκρουπ(μετρημένο 170γρ στα 30 sec), ανάγκη για μεγαλύτερο φλας και επίσης 3 εκχυλίσεις που έκανα με το γυμνό ήταν άψογες χωρίς πολλά πολλά χαϊδέματα στη προετοιμασία του πακ που πριν αυτό δεν συνέβαινε. τέλος με θερμοζεύγος μέσα στο κλείστρο με καφέ η θερμοκρασία είναι στα επιθυμητά όρια. θα επανέλθω εν καιρώ με πιο ολοκληρωμένες εντυπώσεις.