flow rate και espresso

Εδώ, θα βρείτε τα πάντα γύρω από τις καφετιέρες.

flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό gsisr » 19 Δεκ. 2023, 20:43

Πόσο σημαντικό είναι το flow rate της μηχανής για τη παρασκευή ενός σωστού espresso; άλλες μηχανές δίνουν πάνω από 300ml στα 30 sec αλλες κάτω από 200 και άλλες ενδιάμεσα. υπάρχει ιδανικό flow rate; βλέπω πως πολλοί βάζουν κάτι σαν ζιγκλερ μέσα στην 3οδη και μειώνουν τη ροή. αυτό δεν επηρεάζει κάπου αλλού την μηχανή καθώς κατασκευάστηκε χωρίς αυτό;
Άβαταρ μέλους
gsisr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: 13 Σεπ. 2014, 15:55
Ονομα: Αντώνης
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Nuova Simoneli Oscar
Μυλος: Eureka Atom 75
2ος Μυλος: Compak K10
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Φρέσκοι Specialty

Re: flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 20 Δεκ. 2023, 08:18

Ειναι γενικο και αοριστο το ερωτημα.Καλυτερα να ρωτησεις για συγκεκριμενη μηχανη για καλυτερη απαντηση.
Γενικα παντως το ζιγκλερ επηρεαζει την προδιαβροχη του μπισκοτου το preinfusion και τη θερμοκρασια του νερου σε θερμοσυφωνικες μηχανες.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό gsisr » 20 Δεκ. 2023, 17:33

Αναφέρω στην Όσκαρ μου συγκεκριμενα. Έχω δει να τοποθετούν ruby jet synesso μέσα στην οπή της 3οδης για μείωση του flow rate.
Άβαταρ μέλους
gsisr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: 13 Σεπ. 2014, 15:55
Ονομα: Αντώνης
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Nuova Simoneli Oscar
Μυλος: Eureka Atom 75
2ος Μυλος: Compak K10
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Φρέσκοι Specialty

Re: flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 20 Δεκ. 2023, 20:55

Θα έχεις μια πιο αργή άνοδο στα 9 bar στο πακ με ένα λιγο μεγαλύτερης διάρκειας preinfusion και ελαφρά μικρότερη θερμοκρασία κατά την διάρκεια της εκχυλισης1-2 βαθμούς περίπου.Θα χρειαστεί να πας σε πιο λεπτή άλεση για να διατηρήσεις τους χρόνους σου.Είναι χρήσιμη παρέμβαση αυτή πάντως.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό gsisr » 20 Δεκ. 2023, 22:34

Ενδιαφέρον. Έχοντας αλλάξει την μαμά αντλία ex5, αφού τα έφτυσε, με μια ex4 έχω μικρότερη ροή και τελικά δεν ήταν ιδέα μου πως οι εκχυλισεις είναι καλύτερές. Με την ex5 ξεκινούσε ωραία και ομαλά η εκχύλιση και μετά είχα channeling. Δημήτρη θεωρείς πως θα είχε νόημα μια τέτοια παρέμβαση στη 3οδη έχοντας βάλει αντλία μικρότερης ροής;(μετραω 220ml στα 30 sec). Τέλος διάβασα αναφορές βάζοντας τα ruby jet στη 3οδη πως ο σωλήνας hx χρειάζεται συχνότερη αφαλάτωση. Έχει νόημα κάτι τέτοιο;
Άβαταρ μέλους
gsisr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: 13 Σεπ. 2014, 15:55
Ονομα: Αντώνης
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Nuova Simoneli Oscar
Μυλος: Eureka Atom 75
2ος Μυλος: Compak K10
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Φρέσκοι Specialty

Re: flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 21 Δεκ. 2023, 08:26

Θα είσαι οριακά στο να σου πικρίζουν οι καφέδες πιστεύω.Το ότι είναι 0.6 αντισταθμίζει κάπως την αλλαγή της αντλίας.Θα προτιμούσα πάντως την ΕΧ5 ή την ΕΚ5.
Συχνότερη αφαλάτωση χρειάζεται όταν προσθέτεις ζιγκλερ θερμοσυφωνισμου όχι ροής.Αυτές οι τοποθετήσεις αφορούν άλλες χώρες και άλλο νερό προφανώς.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: flow rate και espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό gsisr » 08 Φεβ. 2024, 20:14

μπήκε το ζιγκλερ στη 3οδη και κατευθείαν παρατήρησα προφανώς πιο σωστή ροή στο γκρουπ(μετρημένο 170γρ στα 30 sec), ανάγκη για μεγαλύτερο φλας και επίσης 3 εκχυλίσεις που έκανα με το γυμνό ήταν άψογες χωρίς πολλά πολλά χαϊδέματα στη προετοιμασία του πακ που πριν αυτό δεν συνέβαινε. τέλος με θερμοζεύγος μέσα στο κλείστρο με καφέ η θερμοκρασία είναι στα επιθυμητά όρια. θα επανέλθω εν καιρώ με πιο ολοκληρωμένες εντυπώσεις.
Άβαταρ μέλους
gsisr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: 13 Σεπ. 2014, 15:55
Ονομα: Αντώνης
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Nuova Simoneli Oscar
Μυλος: Eureka Atom 75
2ος Μυλος: Compak K10
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Φρέσκοι Specialty


Επιστροφή στο Μηχανές Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη

cron