Ενα τόσο ευγενικό αγόρι ,όπως εγώ,επιβάλλετε να ξεκινήσει με ευχαριστίες(όχι τις γνωστές λόγο του Πάσχα).Λοιπόν στα κορίτσια,Ειρήνη και Σοφία,από το CHICCO VERDE που κουραστήκαν να με ακούν στο τηλέφωνο και κάποιον Δημήτρη τεχνικό που πρωτοψαχούλεψε με αγάπη και φροντίδα την δεσποινίδα DOMOBAR.Για τον Βασίλη τι να πει κανείς.Γουστάρει αυτό που κάνει,το γνωρίζει καλά το άθλημα και τέλος ο επαγγελματισμός και η ευγένειά του σε σκλαβώνουν.
Λοιπόν έχουμε και λέμε Vibiemme Domobar Super 2011 Double Boiler Pid (version 3.5) το όνομα αυτής.Οι διαφορές με την version 3: 1ον καλύτερη ποιότητα μονωτικού στα boiler,2ον face-lifting dip tray ( και όχι με το κλασσικό χερούλι) ,3ον ο λογότυπος VIBIEMME γραμμένος στην πρόσοψη του dip tray και όχι χαμηλά κάτω από το steam wand και 4ον ο διακόπτης με όμορφα σχεδιάκια αντί position 0-I –II.Την σημαντικότερη διαφορά,την άφησα για το τέλος . Κρατάει σχετικά χαμηλά την κατανάλωση ρεύματος εξαιτίας του Power Management Control System δουλεύοντας στα 15A.
Οι πρώτες εντυπώσεις ξεπακετάροντάς την ήρθαν από την …ουαου αστράφτει!!!Τι να πεις ..γυναίκες.Αλλά είχε δίκιο κι εγώ τυφλώθηκα από το innox.Ο όγκος της,το βάρος της και η ομορφιά της σε καθηλώνουν.Σου δίνει την εντύπωση ότι έχεις στα χέρια σου ένα τέλειο υπερσύχρονο πολεμικό όπλο ενώ τόσο καιρό πολεμούσες με σφεντόνες.Βούρκωσα..από τον ποιητικό μου λόγο…..
Τεχνικά χαρακτηριστικά:Coffee boiler 0,5 lt (χάλκινο),900watt αντίσταση ,τοποθετημένο κατακόρυφα-Steam boiler 1.9 lt(χάλκινο),1200watt αντίσταση, τοποθετημένο οριζόντια. Με κοινή χρήση και των 2 boilers καταναλώνει max 1600watt εξαιτίας του Power Management Control System (PMCS).Διαστάσεις:27x53x42 cm.Βάρος:27kg(θα της κάνω δίαιτα)Δεξαμενή:2,3 lt.Dip tray:1,6lt.
PID:Δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια αλλαγών(και καλά κάνει ,κατά τη γνώμη μου).Μπορείς στα settings να αλλάξεις από oF σε oC και φυσικά το offset(παράμετροι F.03 και F.04 αντίστοιχα) (centigrade F.04 value is 10) (fahrenheit F.04 value is 10)
Στο κυρίως θέμα τώρα.Μετά την σύνδεση στο δίκτυο έπρεπε να ρυθμίσω την πίεση για να βρεθώ στα 9 bar που επιθυμούσα, πράγμα πολύ εύκολο γιατί την δυνατότητα αυτή στην δίνει η ίδια η αντλία,αφού αφαιρέσεις φυσικά το ογκώδες καπάκι.Θεωρώ απαραίτητα τα φίλτρα και για καλή ποιότητα του νερού όπως και αυτό της ρητίνης.Επίσης ρυθμιστή πίεσης για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.Αφού άφησα να περάσει αρκετό νερό από τα boilers για να καθαριστούν και μετά από 30 λεπτά προθέρμανσης για να φτάσω στους 93C(κατόπιν μετρήσεων με το scase και οδηγιών του Δημήτρη)έφτασε η ώρα του καφέ.Αααα ..ξέχασα να σας πω…μην ακουμπήσετε το group…καίει.Δεν περίμενα και πολλά πράγματα….και ο λόγος απλός.Το portafilter της classic που χρησιμοποιούσα μικρό(58,05mm) ενώ τώρα χρειάζομαι μεγαλύτερο (58,35mm).Ας είναι καλά οι τορναδόροι….χρήσιμο επάγγελμα τελικά.Δεν πτοούμαι και συνεχίζω ενώ γνωρίζω πως το channeling είναι αναπόφευκτο.Τελικό συμπέρασμα..οι μηχανές τέτοιου ΄΄βελινεκούς΄΄ συγχωρούν λάθη.Θέλεις η ποιότητα κατασκευής τους λόγος ύπαρξης τους ,πάντως συγχωρούν λάθη.Εχωντας το σωστό tamper και τις σωστές συμβουλές του μάστορα,δια τηλεφώνου,για περισσότερα γραμμάρια στο καλαθάκι(μιας και δεν είναι classic το εργαλείο και συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά) πήρα καφέ μετά από 4 ημέρες.Οσο για αφρόγαλα ούτε λόγος.Δύο οι τρύπες του steam wand και δυσκολεύουν κάποιον που έχει μάθει στη ρουτίνα της classic.
Τώρα γενικά σχόλια και παρατηρήσεις.Πρέπει να συνδεθεί σε αποχέτευση γιατί ανά δύο μέρες θέλει άδειασμα το dip tray.Νομίζω ότι ζεσταίνεται καλύτερα και με τα δύο boilers σε λειτουργία.Πολύ καλή αίσθηση του lever.Αθόρυβη η λειτουργία της σε γενικές γραμμές.Το portafilter κουμπώνει αρκετά σφικτά.Χωροταξικά στο εσωτερικό της όλα σωστά τακτοποιημένα κάτι το όποιο μου το επισήμανε και ο Δημήτρης λέγοντας μου ότι είναι πιο εύκολα επισκευάσιμη από άλλες μηχανές.Εντύπωση μου προκάλεσε το πόσο σωστά τοποθετημένα είναι τα μανομετράκια και η ένδειξη του pid.Στο πάνω μέρος της μηχανής υπό κλήση 45 μοιρών.
Σαν επίλογο θα ήθελα να πω,εκφράζοντας προσωπική άποψη,πως για να εκτιμήσεις ένα τέτοιο εργαλείο θα πρέπει πρώτα να περάσεις από έναν low budget εξοπλισμό(βλέπε classic-ascaso).Μακάρι όλοι οι λάτρεις του espresso να μπορούσαν να είχαν μια τέτοια μηχανή στον πάγκο τους και να μιλούσαμε πλέον επί της ουσίας για παρασκευή espresso.