Πως να φτιάξω έναν καλό ελληνικό καφέ!

Καφέδες και σύνεργα για τον πιο αρωματικό Ελληνικό!

Πως να φτιάξω έναν καλό ελληνικό καφέ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konn4312 » 06 Φεβ. 2014, 22:54

Τον οδηγο τον βρηκα εδω:
http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/04/ ... t_278.html

Πως να φτιάξω έναν καλό ελληνικό καφέ!
Δοκιμάστε να φτιάξετε τον ελληνικό καφέ σωστά και δείτε το αποτέλεσμα! Ίσως ένας άλλος καφές από αυτός που... έχουμε συνηθίσει... Ας δούμε! Στην εποχή μας σπανίζει ο καλός ελληνικός καφές, ιδιαίτερα έξω στις καφετέριες. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιά λογική πολλοί τον φτιάχνουν στη μηχανή!

Αυτό δεν είναι ελληνικός καφές, αλλά... χώμα! Είναι σα να φτιάχνουμε... τοστ βραστό! (εύστοχο - ατυχές παράδειγμα δεν ξέρω, πάντως καταλάβατε!) Γι’ αυτό μην προτιμάτε καφετέριες που σας πασάρουν καφέ φτιαγμένο για... σκύλους! Τόσο σας σέβονται κι αυτοί, τόσο να τους προτιμήσετε κι εσείς!


Επι του θέματος τώρα! Για να φτιάξουμε έναν σωστό λοιπόν τέτοιο καφέ, δεν είναι δύσκολο, αρκεί να προμηθευτούμε τα σωστά προϊόντα και να τον κάνουμε με το σωστό τρόπο.

Αρχικά, το ιδανικότερο είναι να προμηθευτείτε μπρούτζινο μπρίκι και όσο πιο μικρό γίνεται. Αυτό θα βοηθήσει να ψηθεί με καλύτερο τρόπο ο καφές.

Αν το μπρίκι σας δεν είναι μπρούτζινο ή είναι μεγάλο, τότε το καφεδάκι δεν θα βγει καλό.

Επίσης, αν και ο καλύτερος καφές γίνεται στη χόβολη, είναι λιγάκι δύσκολο να έχουμε τέτοιο πράγμα σπίτι μας. Οπότε προμηθευτείτε καλύτερα ένα γκαζάκι και μην προτιμήσετε το μάτι της κουζίνας σας!

Τώρα, βάλτε ένα φλιτζανάκι νερό στο μπρίκι σας (αν πρόκειται για μονό), ή δύο αν πρόκειται για διπλό ή 2 καφεδάκια.

Το νερό να μην είναι κρύο, αλλά ούτε και πολύ ζεστό, να είναι θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Βάλτε το μπρίκι στο γκαζάκι και ανάψτε το. Όσο αυτό θα αρχίσει να ζεσταίνει το νερό, βάλτε μία κουταλιά του γλυκού γεμάτη με ελληνικό καφέ (για μονό καφέ) και τη ζάχαρη που θέλετε (2 κουταλίτσες κοφτές για γλυκό, 1 για μέτριο).

Προσοχή τώρα εδώ:
♦ μην βιάζεστε, ψήστε τον σε χαμηλή φωτιά

♦ ανακατέψτε καλά μόνο στην αρχή και έπειτα ενώ ψήνεται, μην ξανα-ανακατέψετε!

♦ βγάλτε τον καφέ ακριβώς τότε που πρέπει: όταν πάει να κάνει την πρώτη φουσκάλα, βγάλτε τον αμέσως! Μην αφήσετε να κάνει φουσκάλα/ες.

Αν πρόκειται για 2 καφέδες, σερβίρετε λίγο στο πρώτο φλυτζάνι, λίγο στο δεύτερο, λίγο ακόμα στο πρώτο, κοκ. Εναλλάξ δηλαδή μέχρι να γεμίσουν τα φλυτζάνια, κι όχι να γεμίσετε πχ το πρώτο και μετά να γεμίσετε το δεύτερο.

Επίσης, υπάρχει διαφορά από μάρκα σε μάρκα. Γι’ αυτό δοκιμάστε ποικιλία ώστε να δείτε ποια θα σας κάνει τον πιο καλό ελληνικό καφέ.

Να ξέρετε και ότι ο καφές ξεθυμαίνει. Οπότε για να τον απολαύσετε καλύτερα, φροντίστε να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται και να τον φυλάγετε σε συσκευασία ερμητικά κλειστή.

Έτσι λοιπόν θα φτιάξετε έναν καλό ελληνικό καφέ, απλά δοκιμάστε τα παραπάνω και δεν ξέρετε, μπορεί να τον λατρέψετε μιας και ο πραγματικά καλός ελληνικός καφές, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτόν που έχουμε συνηθίσει...
Άβαταρ μέλους
konn4312
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: 12 Δεκ. 2013, 23:17
Ονομα: Κωστας
Τοποθεσια: Κυψελη
Μηχανη: Black Evolution
2η μηχανη: euromatic ese pods
Μυλος: macap m4 stepless
2ος Μυλος: Αγιου Γεωργιου
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: απο τρακα

Re: Πως να φτιάξω έναν καλό ελληνικό καφέ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό black_sheep » 30 Απρ. 2015, 22:23

Λοιπόν παιδιά επιδή εδώ στα Βόρεια πίνουμε πολύ Ελληνικό/Τουρκικο αυριο αν θυμηθω θα σας κανω ενα βιντεακι και θα σας πω μερικα πράγματα για ενα καλό Ελληνικο .
Καταρχην με βάση την εμπιρεία μου στο θεμα θα χρειαστουμε :

α) ΚΑΛΟ ΚΑΦΕ (σκουρο)
β) Μπρικι χαλκινο μικρό
γ) κουταλάκι μεταλικό
δ)κλεβουμε ενα φλυτζανακι καλό απο το σερβιτσιο της Γιαγια σας.

Γεμίζουμε το φλυντζανάκι με νερό στα 3/4 και το αδειάζουμε στο μπρίκι μας ενω εχουμε βάλει πρώτα τον καφέ και μετα την ζάχαρη, βαζουμε 1 κουταλακι γιομάτο οχι φουλαριστό αλλα οχι κοφτο ανακατεύουμε (ενας μυθος λέει 70 φορές) ανάβουμε το γκαζάκι χαμηλη φωτιά δεν βιαζόμαστε.. ανακατευουμε μια φορά στην αρχή μολις αρχίσει ο καφές να φουσκώνει προσθετουμε λιγο νερό και παρατήνουμε την βράση . βγαζουμε το μπρικι απο την φωτια και ριχνουμε το καφέ με την μια και γρήγορα και αφήνουμε να κάτσει το κατακάθι 4 λεπτά .
Στην υγειά σας!

Αυριο θα σας φτιαξω και ενα καφεδάκι να το δείτε στην πράξη!
black_sheep
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 28 Απρ. 2015, 22:33
Ονομα: Απόστολος
Τοποθεσια: Κομοτηνη
Μηχανη: wega atlas
Μυλος: super joly
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Πως να φτιάξω έναν καλό ελληνικό καφέ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Σιδηρούς » 01 Νοέμ. 2015, 00:37

Τον καφέ τον ψήνω σε μπρίκι είτε αλουμινίου, είτε μπακιρένιο στο γκαζάκι. Ο δικός μου τρόπος είναι η ελάχιστη δυνατή ένταση φλόγας με παράλληλο συνεχές ανά τακτά διαστήματα ανακάτεμα του καφέ στο μπρίκι. Έχω καταφέρει περί τα 20 λεπτά τον μονό με ελάχιστη ένταση φλόγας, το σύνηθές μου είναι γιά τον μονό είναι περί τα 15 λεπτά. Γιά τον διπλό ανεβαίνει στα 20 - 25.
Βέβαια αυτούς τους χρόνους τους κάνω όταν έχω την πολυτέλεια χρόνου.

Ακολουθώ την εξής διαδικασία:

Βάζω την ποσότητα του νερού με θερμοκρασία βρύσης στο μπρίκι.
Προσθέτω καφέ και ζάχαρη. Ή σκέτο καφέ.
Ανάβω το γκαζάκι σε ελάχιστότατη ένταση φωτιάς.
Αρχίζω να ανακατέβω πολύ καλά.
Τακτικά αλλάζω την φορά του ανακατέματος.
Μετά από εύλογο χρονικό διάστημα σταματώ το ανακάτεμα και αφήνω τον καφέ να "ξεκουραστεί".
Ελέγχω εάν μπορώ να ελαττώσω και άλλο την ένταση της φωτιάς στο γκαζάκι.
Αφού ξεκουραστεί ο καφές κάνω ένα τελευταίο ανακάτεμα, πιό απαλό σε σχέση με τα προηγούμενα ανακατέματα και στο τέλος κτυπω το κουταλάκι ή το αναδευτήρι στον πάτο και στα τοιχώματα εσωτερικά του μπρικιού.
Αφήνω πλέον τον καφέ να ξεκουραστεί πλήρως και να σιγοψηθεί.
Όταν αρχίζει να φουσκώνει τον σηκώνω τρεις φορές από την φωτιά. Κάθε φορά από τις συγκεκριμένες τρεις φορές που ανασηκώνω και απομακρύνω το μπρίκι από την φωτιά το χρονικό διάστημα που αναλογεί στο κράτημα του μπρικιού μακρυά από την φωτιά είναι όλο και μεγαλύτερης διάρκειας. Μετά και την τρίτη και τελευταία φορά που απομακρύνω το μπρίκι από την φωτιά το τοποθετώ γιά τελευταία φορά στο γκαζάκι και μόλις φουσκώσει το καϊμάκι όσο θέλω απομακρύνω το μπρίκι εντελώς από την φωτιά.
Αφήνω γο μπρίκι με τον καφέ σε μία επιφάνεια (τραπέζι - μάρμαρο, νεροχύτη κλπ) γιά 10 περίπου δευτερόλεπτα και μετά κτυπώ το μπρίκι απαλά αλλά σταθερά στην επιφάνεια που το ακούμπησα περίπου 13 φορές ώστε να πέσει το καϊμάκι.
Κατόπιν αυτού σερβίρω τον καφέ σε παραδοσιακά φλυτζάνια ελληνικού καφέ τύπου "αυτί", τα γνωστά λευκά φλυτζάνια με το αρκετό πάχος πορσελάνης.
Άριστον είναι να έχουμε ζεστάνει πολύ καλά το φλυτζάνι μας με καυτό νερό, και να το σκουπίσουμε, ώστε να μην είναι υγρό αλλά να παραμένει ζεστό στα τοιχώματά του όταν σερβίρουμε τον καφέ σε αυτό.


Οπως τον φτιαχνει ο φιλος μου ο Δημητρης Ποθητος γνωστος και ως Deimitori,ειναι καπνιστης πιπας.
Blog για τον Νεο καπνιστη Πιπας:
Pipes and Tobaccos: http://pipe-smoke.blogspot.gr/
Youtube Channel: https://www.youtube.com/channel/UC33ney ... xFeSQ/feed
Άβαταρ μέλους
Σιδηρούς
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 37
Εγγραφή: 05 Αύγ. 2015, 23:56
Ονομα:
Τοποθεσια: Αθηναι
Μηχανη: Silvercrest
Μυλος: Hario Skerton
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Στο ψαξιμο...

Re: Πως να φτιάξω έναν καλό ελληνικό καφέ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Σιδηρούς » 29 Μαρ. 2017, 00:07

Εχω αγορασει και χρησιμοποιω αναλογως 3 χαλκινα μπρικια για τον Ελληνικο καφε,αυτη ειναι η προσφατη αγορα μου:

Εικόνα
Blog για τον Νεο καπνιστη Πιπας:
Pipes and Tobaccos: http://pipe-smoke.blogspot.gr/
Youtube Channel: https://www.youtube.com/channel/UC33ney ... xFeSQ/feed
Άβαταρ μέλους
Σιδηρούς
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 37
Εγγραφή: 05 Αύγ. 2015, 23:56
Ονομα:
Τοποθεσια: Αθηναι
Μηχανη: Silvercrest
Μυλος: Hario Skerton
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Στο ψαξιμο...


Επιστροφή στο Καφέδες & Σύνεργα για τον Ελληνικό

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot]