Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Οι Βασικές αρχές για έναν καλό Espresso

Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό turbakias!!! » 12 Αύγ. 2014, 02:15

Ο σκοπός αυτού του νήματος είναι ένας μίνι οδηγός ώστε κάθε αρχάριος να μπαίνει και να διαβάζει τις βασικές πληροφορίες και τα πρώτα βήματα για ένα ''καλό'' εσπρεσσάκι...Όντας και εγώ αρχάριος είχα και έχω πολλές απορίες που διαβάζοντας άλλοτε τις λύνω και άλλοτε λύνοντας τις υπάρχουσες δημιουργούνται καινούργιες πιο σύνθετες.

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας το ιδανικό εσπρεσσάκι αλλά υπάρχουν και οι αντικειμενικοί παράγοντες που πρέπει να τηρούνται για να πετύχουμε κάτι πολύ κοντά στο καλό...

Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε εξοπλισμό ικανό να βγάλει ένα αξιοπρεπές ποτήρι. Εξοπλισμό εννοούμε:
1) Μια καλή καφετιέρα
2) Έναν αξιοπρεπή μύλο
3) Τάμπερ κατάλληλο για τη μηχανή μας
4) Το βασικότερο πολύ διάθεση και όρεξη για διάβασμα...

Σε γενικές γραμμές ένα καλό εσπρεσσάκι γίνεται όταν είμαστε κοντά σε αυτά τα χαρακτηριστικά:

1) 18-20γρ σπεσιάλιτυ καφέ
2) 25-30 δευτερόλεπτα χρόνος εκχύλισης*
3) 60ml ρόφημα

*ως χρόνος εκχύλισης ορίζεται ο χρόνος από το πάτημα του κουμπιού της μηχανής που ενεργοποιεί την αντλία

Τα στάδια για να πετύχουμε ένα καλό εσπρεσσάκι μπορούν να χωριστούν στα ακόλουθα:

1) Δοσολογία
2) Πάτημα του καφέ
3) Εκχύλιση

Δοσολογία

Η σωστή δοσολογία του καφέ πρέπει να είναι πάντα ακριβής. Για το λόγο αυτό η χρήση ψηφιακής ζυγαριάς είναι η ιδανική. Πρέπει να μετράμε τη ποσότητα του καφέ που κόβουμε για να μπορούμε να έχουμε έλεγχο ώστε να έχουμε σωστή εποπτεία όλης της διαδικασίας.

Βάζουμε το κομμένο καφέ στο φίλτρο του πορταφίλτερ σωστά κατανεμημένο ώστε να έχουμε ποσότητα καφέ παντού και ειδικότερα στα τοιχώματα για να γίνει σωστά η εκχύλιση. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να γεμίσουμε το φίλτρο με καφέ και με το δάκτυλο μας να το ισιώσουμε όπως κάνουν με το ξυλάκι στις κρέπες. (αυτό μου ήρθε!!).



Πάτημα του καφέ

Το πάτημα του καφέ είναι περισσότερο θέμα συνήθειας του τάμπερ στο χέρι. Προσωπικά από όλες τις τεχνικές που είδα με βολεύει να πιάνω το τάμπερ με αντίχειρα δείκτη και μέσο ώστε να σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο πιάνοντας το τάμπερ από τη βαση του με τέτοιο τρόπο ώστε η λαβή του να ακουμπάει τη παλάμη μας. Πατάμε με το χέρι να σχηματίζει κάθετη γωνία με τον αγκώνα με δύναμη 15 κιλών περίπου. Στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε το κλείστρο να είναι ίσια στην επιφάνεια που ακουμπάει ώστε να μην πατηθεί στραβά ο καφές.

Το πάτημα είναι σημαντικό γιατί βοηθάει ώστε να γίνει ένα ενιαίο κομμάτι ο καφές μέσα στο κλείστρο και να μην υπάρχουν κενά αέρα και να είναι συμπαγές το κεκάκι μας. Ακόμη εξυπηρετεί στο να είναι ομοιογενές το κέικ και το νερό να περνάει από όλα τα σημεία του βγάζοντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερο από τα αρώματα και τις γεύσεις του.



Εκχύλιση

Η διαδικασία της εκχύλισης είναι ο κριτής των ανωτέρω καθώς και το αν κόψαμε σωστά τον καφέ. Η σωστή εκχύλιση θα πρέπει να γίνει σε σωστό χρόνο που όπως είπαμε είναι 25-30 δευτερόλεπτα.

Αν η εκχύλιση γίνει σε λιγότερο από 25 δευτερόλεπτα τότε το κόψιμο του καφέ μας είναι πολύ χοντρό και θα πρέπει να ανατρέξουμε σε πιο λεπτό κόψιμο. Αντιστρόφως αν η ροή της εκχύλισης είναι μεγαλύτερη των 30 δευτερόλεπτων θα πρέπει να ανατρέξουμε σε πιο χοντρή ρύθμιση του μύλου.

Πάντα πρέπει να αλλάζουμε μια παράμετρο και όχι πολλές μαζί ώστε να οδηγούμαστε πιο γρήγορα σε σωστά συμπεράσματα. π.χ μπορούμε να αλλάξουμε μόνο το κόψιμο κρατώντας τα γραμμάρια του καφέ σταθερά και το πάτημα. Αν αλλάξουμε τα γραμμάρια του καφέ και το κόψιμο την ίδια στιγμή τότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πως το ένα επηρέασε το άλλο.

Η σωστή εκχύλιση είναι αυτή που βγαίνει στον προαναφερθέντα χρόνο και η ροή του καφέ μας θυμίζει το τρόπο που τρέχει το ζεστό μέλι. Θέλουμε να βλέπουμε ομαλή ροή καφέ και από τα δυο spouts του κλείστρου και με σταθερή ροή χωρίς τρεμοπαίγματα και ροή βρύσης.



Διαβάζοντας διάφορα βιβλία και φόρουμ εγώ προσωπικά κατέληξα ότι πιο σωστή μέθοδος να μετράς το ρόφημα καφέ είναι τα γραμμάρια και όχι τα ml και αυτό γιατί κάθε καφές έχει διαφορετική συμπεριφορά και άλλος μπορεί να έχει πολύ κρέμα ενώ άλλος πολύ λίγη οπότε ακολουθώ την εξής αναλογία:

Για κάθε 19γρ καφέ βγάζω 30γραμμαρια εσπρέσσο το οποίο αντιστοιχεί σε αναλογία 1.55 . Έτσι με βοηθάει ώστε να έχω ένα πιο ακριβές μέτρο σύγκρισης με τους καφέδες που δοκιμάζω.

Αυτά.. Ελπίζω να βοήθησα και όχι να μπέρδεψα...Δεκτές παρατηρήσεις και προσθήκες ώστε να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερος...

Δημήτρης
turbakias!!!
Member
 
Δημοσιεύσεις: 48
Εγγραφή: 29 Ιουν. 2014, 01:04
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Νεα Αρτακη, Μαντσεστ
Μηχανη: LSM 95
2η μηχανη: Gaggia Classic PID
Μυλος: LSM SM90t
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: HasBean
{ TAGS }παρασκευή espresso, espresso forum, συνταγή εσπρεσσο, φόρουμ εσπρέσσο,

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Edesso » 12 Αύγ. 2014, 08:08

:Yeah: :Yeah:
espresso junkie...
Άβαταρ μέλους
Edesso
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 14 Φεβ. 2014, 17:24
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Έδεσσα
Μηχανη: Espresso Baby DIY
2η μηχανη: V60/Bonavita
Μυλος: Compak K10
2ος Μυλος: porlex more steps
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: cup10 mokka

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 12 Αύγ. 2014, 08:36

Μπραβο Δημητρη..πολυ ωραιος οδηγος ...θα γινει sticky :Yeah:
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 855
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:55
Ονομα: Arrow - Νικος
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: DIY WoodsmanDB
Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster: GeneCafe Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Single Origin Fresh Roasted

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 12 Αύγ. 2014, 08:43

Πολύ καλό και χρήσιμο Δημήτρη :headbang3:

Όπως μου είπε (φίλη μεταφράστρια), δεν μου είπε βασικά, με διόρθωσε, :dancing: specialty λέγεται και όχι speciality, δεν υπάρχει τέτοια λέξη. :tooth:
Άβαταρ μέλους
Googlis
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό turbakias!!! » 12 Αύγ. 2014, 08:48

ναστε καλα παιδια... :Yeah: :Yeah:
turbakias!!!
Member
 
Δημοσιεύσεις: 48
Εγγραφή: 29 Ιουν. 2014, 01:04
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Νεα Αρτακη, Μαντσεστ
Μηχανη: LSM 95
2η μηχανη: Gaggia Classic PID
Μυλος: LSM SM90t
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: HasBean

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Spiderdim » 23 Ιαν. 2017, 18:30

Πανω κατω σε τι αναλογια πρεπει να βρισκομαστε; Υπαρχει μια στανταρ γραμμη πχ βαση scae και αναλογα εμεις πειραματιζομαστε; Πχ εγω σημερα ζυγισα 8 γρ καφε πριν τα βαλω στο pf και στο τελος πηρα 20 γρ espresso. Γευστικα κ οπτικα μου αρεσει αλλα ρωταω για να δω που βρισκομαι
Spiderdim
Member
 
Δημοσιεύσεις: 58
Εγγραφή: 13 Νοέμ. 2014, 19:24
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ηρακλειο
Μηχανη: Wega concept evd 2
Μυλος: Simonelli nuova mdx
2ος Μυλος: Eurogat Grinder K3
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Edesso » 23 Ιαν. 2017, 18:59

Φιλε, ενημερωσε και προφιλ αν θες, μονο καλαθακι δε χρησιμοποιουμε, ολοι διπλο, εκει δε ειμαστε σε ratio κατω απο 2 μη σου πω κατω απο 1,5 ;)

Βλεπωντας τα ποσταρισματα παραπανω, φιλε gouglis χαθηκες, δε στα πε καλα η μεταφραστρια και τα δυο σωστα ειναι, specialty κανουν χρηση σε usa και αυστραλια, speciality στην Αγγλια, offtopic :lol:
espresso junkie...
Άβαταρ μέλους
Edesso
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 14 Φεβ. 2014, 17:24
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Έδεσσα
Μηχανη: Espresso Baby DIY
2η μηχανη: V60/Bonavita
Μυλος: Compak K10
2ος Μυλος: porlex more steps
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: cup10 mokka

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Spiderdim » 23 Ιαν. 2017, 23:38

Στην δουλεια χρησιμοποιω μια wega evdp/2-cw με 2 group
Spiderdim
Member
 
Δημοσιεύσεις: 58
Εγγραφή: 13 Νοέμ. 2014, 19:24
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ηρακλειο
Μηχανη: Wega concept evd 2
Μυλος: Simonelli nuova mdx
2ος Μυλος: Eurogat Grinder K3
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ultra » 11 Ιαν. 2018, 23:35

Πολυ ωραιος ιδηγος. Ευχαριστω!
Το κακο ειναι οτι το κοιταζω απο ταμπλετ android και δεν μπορω να δω τα συννημενα βιντεο.
ultra
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 07 Ιαν. 2018, 20:16
Ονομα: Άγγελος
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Gaggia baby class
Μυλος: Ascasso i2 mini
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:


Επιστροφή στο Για τον Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot], Google [Bot]

cron