"Τεχνικες" κατανομης

Οι Βασικές αρχές για έναν καλό Espresso

"Τεχνικες" κατανομης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xristaras » 21 Οκτ. 2016, 08:28

Καλημερα σε ολους.Ειπα να ανοιξω αυτο το θεμα γιατι δεν υπαρχει αλλο που να μιλαει συγκεκριμενα για τον τροπο που ριχνουμε τον καφε στο portafilter, μιας και θα μπορεσει να βοηθησει νεους στην παρασκευη espresso και οχι μονο.(αν υπαρχει κατι αντιστοιχο σε θεμα και δεν το ειδα ζητω συγνωμη και αν ειναι ευκολο ας μεταφερθει εκει).
Πολυς κοσμος κανει WDT η οποια κυριως ειναι για να σπαει το clumping και οχι τοσο για την κατανομη του καφε.Ακομα και αυτος ο Weiss που την "ανακαλυψε" απ' οσο διαβασα σταματησε να την χρησιμοποιει οταν πηρε καλυτερο μυλο.Εγραφε οτι εχει και καποια αρνητικα αυτη η τεχνικη αλλα στην μεταφραση που εκανε το google δεν εβγαλα και πολυ ακρη.
Μια πολυ καλη "τεχνικη" χωρις να βαζουμε ξυλακια, συρματακια, δαχτυλακια κ.τ.λ ειναι αυτη : https://www.youtube.com/watch?v=yF7e0cMGUfs πολυ γρηγορα και ευκολα.Τι κανουμε ομως οταν ο μυλος μας ειναι doser?
Σε πολλα καφε που δουλευουν με doser βλεπω ριχνουν την πρωτη δοση, πατανε, ριχνουν μετα και την δευτερη δοση και ξαναπατανε.Δεν ξερω κατα ποσο αυτο ειναι σωστο και καλο αλλα ουτως ή αλλως στο σπιτι που βαζουμε specialty και τα γραμμαρια δεν ειναι στανταρ νομιζω απομακρυνεται αυτη η "τεχνικη".
Δεδομενου οτι σε μυλους doserless οπως αυτος ο πολυ καλος μυλος του βιντεο, αυτη η "τεχνικη" μοιαζει η καλυτερη, σε μυλους doser τι κανετε? Τι κανει ο καθενας απ' οσας και ποιος θεωρειται ο καλυτερος - σωστοτερος τροπος?
Επισης υπαρχουν tamper τελειως επιπεδα και tamper με καμπυλη που ειναι λιγο πρησμενα στο κεντρο.Ποια ειναι καλυτερα? Σε αυτα με την καμπυλη μηπως ειναι καλυτερα οταν παταμε στο κεντρο να εχουμε λιγο παραπανω καφε ή οχι?
xristaras
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: 05 Οκτ. 2016, 22:37
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: "Τεχνικες" κατανομης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό panoss » 21 Οκτ. 2016, 13:26

ακου φιλε,
το βιντεο ειναι μια παρα πολυ ωραια διαφημιση της Nuova Simonelli για τον καινουριο μυλο της που πραγματικα κανει υπεροχη δουλεια στο θεμα κατανομης!!
φυσικα και θα συμφωνησω πως η καλυτερη κατανομη ειναι αυτη που προτεινει ο παγκοσμιος πρωταθλητης.
αυτη που προερχεται απο τον μυλο.. γρηγορη ευκολη απλη και αποτελεσματικη ταυτοχρονα, ουτε δαχτυλα ξυλακια οδοντογλυφιδες και ανακατεματα.
Βεβαια εδω θα επισημανω μιαα πααααρα πολυ σημαντικη λεπτομερεια.
το ανακατεμα και το leveling που κανουν πολλοι οταν αλεθουν κατα παραγγελια γινεται για διαφορετικους λογους και χωριζεται σε περιπτωσεις.
1ον. Αν εχεις φλατ μαχαιρια στο μυλο ειτε ειναι ντοσερ ειτε ειναι ντοσερλες οταν αλεθεις κατα παραγγελια εχεις μια πολυ μεγαλη ανομοιομορφια στην αλεση. εχεις μια παρα πολυ κακη αλεση για μενα!! :banghead:
αυτο οφειλεται στο οτι δεν εχεις γεματο χοπερ με κοκους και δεν υπαρχει πιεση στους κοκκους.
αυτο ειναι μεγαλο θεμα που δεν εχει συζυτηθει διεξοδικα νομιζω. για να το συνδεσω με το θεμα μας λοιπον σ αυτη τη περιπτωση το ανακατεμα γινεται για να παρεις σωστο αποτεελεσμα με γυμνο στο φλιτζανι σου γιατι οσο στοιχημα θελετε οτι εφοσον αλεθεις με ζυγισμενες δοσεις αν με το που κοψεται καφε και γεμισετε απευθειας τον καλαθακι, αν κανετε οτι κανει ο τυοος στο βιντεο στο τελος-δηλαδη πατησετε χωρις ανακατεμα κλπ- θα παρετε μια γελοια εκχυλιση με τρελο channeling.
2ον Αν εχεις κωνικα μαχαιρια ειτε νοτσερ ειτε ντοσερλες τοτε συγχαρητηρια εχετε ενα μεγαλο πλεονεκτημα. οι μυλοι δεν απαιτουν γεματο χοπερ λογο της διαταξης των μαχιαριων και της λειτουργιας κοπης τους. η αλεση παραμενει η ιδια καλη με την περιπτωση να ειχατε γεματο χοπερ.
σ αυτη τη περιπτωση λοιπον με κωνικα μαχαιρια για μενα δεν χρειαζεται καθολου ανακατεμα,απλα προσοχη στην κατανομη
α) αν εχεις ντοσερλες να αλεθεις απευθειας στο καλαθακι και να στρωνεις ομοιομορφα..τελος μονο πατημα και εισαι κομπλε.
β)αν εχεις ντοσερ απλα αλεθεις ολη τη δοση,σκουπιζεις το τουνελ και μετα με πολλα τραβηγματα του μοχλου γεμιζεις καλαθακι ομορφα και ωραια..και στην περιπτωση σου φιλε που εχεις Κ10 τοτε η κατανομη δεν θα ειναι θεμα ακομα και με ντοσερ

Στην περιπτωση Νο 1 με φλατ μαχαιρια για μενα η λυση ειναι γεματο χοπερ και επειτα σωστη κατανομη απευθειας στο καλαθακι ειτε με ντοσερ ειτε με ντοσερλες(εκ των πραγματων)

Το ανακατεμα με οδοντογλυφιδα σε μια καλη αλεση δεν βοηθαει σε τιποτα..αν δηλαδη εχεις φλατ και χοπερ γεματο,στρωμενα καλιμπραρισμενα μαχαιρια, η λυση αυτη του να μην κανεις τιποτα και να προσεξεις την βελτιωση της απευθειας κατανομης στο καλαθακι θα σου δωσει τελεια αποτελεσματα και οπτικα και γευστικα.

σε καμια περιπτωση εννοειται δεν ριχνεις μια δοση πατας και μετα ριχνεις και την αλλη και ξαναπατας.. :jerking:
ΠΟΤΕ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ;;; η καλυτερη κατανομη ειναι αυτη που γινεται απο τον μυλο,ναι συμφωνω με τον τυπο στο βιντεο.
απο εκει κ περα τιποτε αλλο δεν βοηθαει. το παν ειναι να πεσει σωστα ο αλεσμενος καφες μεσα στο καλαθακι-->πατημα--> και ΤΕΛΟΣ
φλατ μαχαιρια και αλεση κατα δοση με ανακατεμα= μεσοβεζικες λυσεις..


αυτα απο μενα ελπιζω να εγινα κατανοητος γιατι εχω ενα θεματακι μ αυτο.. :Yeah:
Άβαταρ μέλους
panoss
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 297
Εγγραφή: 24 Μαρ. 2014, 23:02
Ονομα: Παναγιώτης
Τοποθεσια: Πάτρα
Μηχανη: Rocket r58 V2
2η μηχανη: Gaggia Baby Twin Mod
Μυλος: Mazzer Major Doser
2ος Μυλος: Ascaso iSteel mini 2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Taf, Tailor Made

Re: "Τεχνικες" κατανομης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xristaras » 21 Οκτ. 2016, 14:05

Εγινες κατανοητος μην ανυσυχεις γι' αυτο :Yeah:

Αυτο με τα κωνικα οτι δεν θελουν γεματο hopper ή κατι να πιεζει τους κοκκους ελαφρα δεν το ηξερα, νομιζα οτι ηταν οπως με τα επιπεδα.
Το βιντεο αυτο το εβαλα γιατι ηταν οτι πιο σωστο, λογικο και πειστικο απο ολα που ειχα δει.Μιλαμε ψαχνοντας ειδα κατι τυπους κανανε απιστευτα καραγκιοζιλικια στο θεμα κατανομης, απορω γιατι τα δειχνανε.τεσπα.
Με τον παλιο μου μυλο εκανα πολυ ευκολα πολυ καλη κατανομη αλλα αυτος επειδη κοβει πολυ πιο γρηγορα ριχνει πολυ καφε και δεν στρωνει πολυ καλα.Με την συμβουλη του φιλτατου Μανου να ανακατεψω, δεν το εκανα πολυ καλα, οκ ηταν και πρωτη φορα θελω προπονηση ειτε με τον εναν ειτε με τον αλλο τροπο..
Για τα tamper που ανεφερα πιο πανω...υπαρχουν τα τελειως επιπεδα και αυτα που ειναι λιγο φουσκομενα στο κεντρο που εχουν μια μικρη καμπυλη, κυρτα αν δεν κανω λαθος λεγονται..ποια θεωρουνται καλυτερα και αν χρησημοποιουμε τα καμπυλωτα μηπως στο κεντρο να εχουμε πιο πολυ καφε οταν παταμε γιατι ετσι ειναι το σχημα τους?
xristaras
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: 05 Οκτ. 2016, 22:37
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: "Τεχνικες" κατανομης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Edesso » 21 Οκτ. 2016, 17:15

Μια ένσταση και τα κωνικα θελουν ανακατεμα, οσες φορες επιχειρησα να αφησω την οδοντογλυφιδα για να κανω πιο συντομη τη ρουτινα μου τα αποτελεσματα ηταν αποθαρρυντικα.
Οσων αφορα τη κατανομη του τυπου στο βιντεο για συνθηκες εργασιας και με ενα ευκολο blend να συγχωρει τα παντα ειναι σουπερ. Δεν υπαρχει περιπτωση ομως η πυκνοτητα του στο κεντρο να ειναι ιδια με την περιφερεια με οτι αυτο συνεπαγεται στην ομοιομορφια της εκχυλισης.
Ο κοσμος πληρωνει το ocd γι αυτη τη δουλεια οχι γιατι θελει να προσθεσει ενα ακομη μπιχλιμπιδι στη ρουτινα του.
Θεωρω καλυτερη κατανομη θα κανεις με χτυπημα στο πλαι του κλειστρου με το χερι, για πιο γρηγορα και απλα, παρα μ αυτο που κανει στο βιντεο.
Για τον Κ10 και το ντοσερ, γυρνα τον αστερια του ντοσερ να κατσει το χωρισμα δυο διαδοχικων θεσεων κατω απο το τουνελ ετσι ωστε να χωριστει ο αλεσμενος καφες σε δυο θεσεις, βρισκω τη χρηση του πολυ ευκολη, ισως ακομα δεν εχεις εξοικειωθεί με τη χρηση του και το ανακετεμα με την οδοντογλυφιδα μεσα στο καλαθακι γινεται χωρις να ριχνεις καφε εξω.

Για τις βασεις των ταμπερ ειναι θεμα προσωπικου γουστου για μενα και τα δυο κανουν σωστη δουλεια, η κατανομη του καφε στο καλαθακι ειναι παντα το θεμα. Με το convex μπορεις να σπρωξεις πιο ευκολα ευκολα καφε στη περιφερεια κατα το πατημα και να κανεις πιο ευκολα και σωστα nutation
espresso junkie...
Άβαταρ μέλους
Edesso
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 580
Εγγραφή: 14 Φεβ. 2014, 17:24
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Έδεσσα
Μηχανη: Espresso Baby DIY
2η μηχανη: V60/Bonavita
Μυλος: Compak K10
2ος Μυλος: porlex more steps
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: cup10 mokka

Re: "Τεχνικες" κατανομης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xristaras » 21 Οκτ. 2016, 17:44

Ευχαριστω Βασιλη για την απαντηση.Κατατοπιστικος και πολυ λογικα αυτα που λες.Θα δοκιμασω αυτο που λες για τον Κ10 "εξυπνο" θα βοηθησει πολυ.Σιγουρα ακομα δεν εχω εξοικειωθει μαζι του, που θα παει ομως... Να πω οτι σημερα εφτιαξα ενα αυτοσχεδιο πραγματακι για να ανακατευω.Η βαση ειναι ξυλακι απο σουβλακι και η ακρη που ανακατευω ειναι ενα πολυ λεπτο συρματακι.Ειναι πολυ καλυτερα γιατι ειναι πολυ λεπτο σε σχεση με την οδοντογλυφιτσα και γινεται καλη δουλεια χωρις να λερωνεις και ανακατευτηκε πολυ καλα ο καφες.
Αυτο το ocd κανει 150 ευρω περιπου.Κανει καλη δουλεια? δηλαδη απο θεμα ευκολιας στην ρουτινα και πανω απ' ολα στο θεμα κατανομης κανει δουλεια καλη? Φανταζομαι παντως θα πρεπει να στρωσεις καλα τον καφε πριν το βαλεις αυτο πανω.
Τα convex tamper ειναι αυτα με την καμπυλη?
Και οντως στο βιντεο δεν μας εδειξε ο τυπος μια εκχυλιση με γυμνο να δουμε τι γινεται με την κατανομη του...
xristaras
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: 05 Οκτ. 2016, 22:37
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: "Τεχνικες" κατανομης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Edesso » 21 Οκτ. 2016, 17:53

xristaras έγραψε:Και οντως στο βιντεο δεν μας εδειξε ο τυπος μια εκχυλιση με γυμνο να δουμε τι γινεται με την κατανομη του...


;)

Το ocd κατανομη κανει, δε το χω, το χρησιμοποιησα μια φορα μονο αλλα ολοι μιλανε για εξαιρετικη δουλεια.

Ναι convex το κοιλο ειναι
espresso junkie...
Άβαταρ μέλους
Edesso
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 580
Εγγραφή: 14 Φεβ. 2014, 17:24
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Έδεσσα
Μηχανη: Espresso Baby DIY
2η μηχανη: V60/Bonavita
Μυλος: Compak K10
2ος Μυλος: porlex more steps
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: cup10 mokka

Re: "Τεχνικες" κατανομης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xristaras » 22 Οκτ. 2016, 12:50

[quote="Edesso"]
Για τον Κ10 και το ντοσερ, γυρνα τον αστερια του ντοσερ να κατσει το χωρισμα δυο διαδοχικων θεσεων κατω απο το τουνελ ετσι ωστε να χωριστει ο αλεσμενος καφες σε δυο θεσεις, βρισκω τη χρηση του πολυ ευκολη, ισως ακομα δεν εχεις εξοικειωθεί με τη χρηση του και το ανακετεμα με την οδοντογλυφιδα μεσα στο καλαθακι γινεται χωρις να ριχνεις καφε εξω.

:yourock:
Μπραβο Βασιλη! Βοηθησε πολυ αυτο η κατανομη τωρα γινεται πολυ ωραια :Yeah:


:Oops!: Πως απομονωνουμε μια φραση απο την παραθεση χωρις να χαλασει η παραθεση?
xristaras
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: 05 Οκτ. 2016, 22:37
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: "Τεχνικες" κατανομης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 23 Οκτ. 2016, 12:29

Θα συμφωνήσω και εγώ με τους υπόλοιπους(σαν και εμένα) αρρώστους του φορουμ, Πάνο και Βασίλη!

Δυστυχώς δεν έχει συζητηθεί ιδιαίτερα το θέμα άδειο χοπερ, που για μένα είναι το"μυστικό μαγικό" των καλών καταστημάτων

Η λύση για το σπίτι είναι ανακάτεμα, τουλάχιστον για να πάρεις σωστή εκχύλιση, για την γεύση είναι θέμα αθροίσματος...τύχης, μιας και μπορεί να έχεις κορυφαίο μύλο αλλά με άδειο χοπερ να παίρνεις άλεση που θυμίζει χτύπημα γιαγιάς με γουδοχερι

Οι κωνικοι βελτιώνουν πολύ το θέμα, και μάλλον ταιριάζουν πιο πολύ σε speciality espresso, αλλά το πρόβλημα παραμένει

Λύση είναι ξαναλεω, το ανακάτεμα και η χρήση καλαθακιου με μικρές και λίγες τρύπες, όπως το διπλό της gaggia, για να μην περνάνε τόσα fines στον καφέ, που καταστρέφουν τα πάντα

Υ.Γ. Δεν θα πω δημόσια τι μύλο χρησιμοποιώ αυτή την στιγμή και δεν τον αλλάζω με τίποτα, για να μην ξεκινήσω νέα flame συζήτηση, πάντως έχω επιστρέψει στο καλαθάκι la marzocco(vst copy) και είμαι σούπερ ευχαριστημένος
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: "Τεχνικες" κατανομης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xristaras » 23 Οκτ. 2016, 13:51

Ok.Ευχαριστω.Ανακατεμα κανω ηδη, ισως να βαλω και κατι για βαρος πανω στους κοκκους (στον λαιμο) χωρις το hopper εννοειται.

Τον μυλο σου γιατι δεν μας τον λες? Δεν θα στον ματιαξουμε :lol:
xristaras
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: 05 Οκτ. 2016, 22:37
Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: "Τεχνικες" κατανομης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 23 Οκτ. 2016, 14:11

Δεν το γράφω για λόγους flame
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica


Επιστροφή στο Για τον Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη