Pressure Profiling Espresso

Οι Βασικές αρχές για έναν καλό Espresso

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 03 Ιαν. 2018, 22:50

Ανεξάρτητα απο την "αξιοπιστία" της Slayer, οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε ότι έκανε δυνατό μπαμ στην αγορά.

Φίλε Νίκο,
Η ευγένεια σου είναι υποδειγματική η οποία δυστυχώς λείπει σε αρκετά forum του χώρου και ένοιωσα την ανάγκη να σε ευχαριστήσω για αυτό.

+1 στην κατάθεση της πολύτιμης εμπειρίας του Κώστα ο οποίος παρακολουθεί και επεμβαίνει διακριτικά στα διάφορα θέματα που αναλύονται!

+1 στους αγαπητούς φίλους που συμμετέχουν και καλό θα είναι να αρχίσουμε ξανά να μαζευόμαστε όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Νίκος.

Για τον οικοδεσπότη δεν έχω να γράψω τίποτα.Είναι ιδιαιτέρως γνωστή η συμβολή του εντός και εκτός forum!
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1024
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη: Speedster Idromatic
2η μηχανη: Arrarex Caravel
Μυλος: Woodsman - Conical
Coffee Roaster: GAS Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Semeon Abay Ethiopia Ninety...

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 04 Ιαν. 2018, 00:36

Να καταθέσω κάποια δεδομένα προς όφελος της συζήτησης.

Τα bar που είναι ρυθμισμένη η αντλία ή η πίεση του δικτύου, όπου πολλές φορές αυτό βλέπουμε στο barόμετρο, δεν αντικατοπτρίζει τι γίνεται στο puck.

1.Στη Slayer πχ. ας θεωρήσουμε ότι η αντλία είναι ρυθμισμένη στα σταθερά 9bar. Μέχρι να γεμίσει το group νερό (κ όσο χαμηλότερη ροή έχουμε ρυθμίσει, τόσο πιο πολύ αργεί), η πραγματική πίεση στο puck ανεβαίνει σταδιακά.

2. Με μετρήσεις αποδεδειγμένο, η πίεση που δέχεται το puck στην επιφάνειά του, είναι πάρα πολύ διαφορετικό με τη πίεση στο μέσο κ στο τέλος του. Η καινούργια σχολή των χαμηλών πιέσεων σε όλο το brew, το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για πιο ομοιογενή εκχύλιση.

3. Η πραγματική πίεση που δέχεται το puck επίσης καθορίζεται από την άλεση. Όσο πιο ψιλή άλεση, τόσο μεγαλύτερη αντίσταση. Το ίδιο συμβαίνει και με το basket. Πχ με το VST λόγω κάθετων τοιχωμάτων και μεγαλύτερης διαμέτρου εξόδου, η πίεση εκτονώνεται πιο εύκολα.

Γιώργο η Slayer αυτό που κατάφερε, είναι να βάλει τη ροή στη συζήτηση. Κατά τ'άλλα έγινε ένα μικρό μπαμ (σε σχέση με άλλες εταιρίες, δεν έκαναν ποτέ τρελές πωλήσεις, ούτε είχαν ποτέ τη δυνατότητα παραγωγής να ανταποκριθούν) σε κάποιες χώρες, κυρίως Ασία κ μετά κάνανε τεράστια βουτιά. Το τελευταίο τους μοντέλο είναι δείγμα ότι οι πωλήσεις δε πήγαιναν καλά. Εκεί που έλεγαν ότι ποτέ δε θα φτιάξουν volumetric γιατί ο μπαρίστα πρέπει να φτιάχνει το καφέ και άλλα τέτοια μάρκετινγκ, την έφτιαξαν...
Honest coffees, drink what you were promised...
http://kostasbaristasideris.blogspot.gr/
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη:
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος:
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffees

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό pollux » 04 Ιαν. 2018, 01:06

pollux
Member
 
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: 10 Ιαν. 2017, 16:56
Ονομα: Σόλων
Τοποθεσια: Αθήνα Paris
Μηχανη: SylviaWoodsmanMod
2η μηχανη: La Pavoni Europiccol
Μυλος: tΑlΩs 63 conical
2ος Μυλος: Compak E5 od
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 04 Ιαν. 2018, 09:20

Σολων ανοησια ειναι αυτο το βιντεο.Μας υποτιμανε την νοημοσυνη αυτοι που το τραβηξαν.Δεν υπαρχει ροη νερου σε αυτο γκρουπ.Τυφλη μετρηση ειναι και φυσικα θα δειξει το ιδιο και στα δυο μανομετρα.
Μονο με καφε μεσα και μανομετρο που να μετραει το πακ θα φανει η διαφορα αυξησης της πιεσης πριν και μετα το ζιγκλερ.
Ολες οι needle valve δεν δουλευουν καλα και με σταθεροτητα οταν εξομοιωνουν ενα ζιγκλερ τοσο μικρο που εχει κυλινδρικη ομαλη διαδρομη του νερου ενω αυτες ενα σχημα ακανονιστης κωνικοτητας.Αντιθετα δουλευουν τελεια με αερα και απο εφαρμογες αερα περασαν εδω και κανουνε εμας τωρα να ασχολουμαστε με πραγματα που δεν βοηθανε το brew in home.
Slayer απο tailor,underdog,ιωαννινα(δεν θυμαμαι πως λενε το μαγαζι) κατα καιρους φευγουν για επισκευη τρομου και οι ιδιοκτητες να επικαλουνται τακτικο servise με εμας να τρωμε βλητα αναλατα.
Καλο για το νημα βεβαια θα ηταν να μενουμε στο θεμα του τιτλου κυριε woodsman και αγαπητοι κυριοι. :coffee:
Μοιάζω με Doctor αλλά δεν είμαι.Μοιάζω με ειδικό αλλά δεν είμαι.Γι αυτό προτεiνω:Μην με ακούτε μην με μιμήστε μην με αντιγράφετε γιατί ίσως και να κινδυνεύετε απο επικίνδυνες τάσεις εκρηκτικές πιέσεις και υψηλές θερμοκρασίες.ΑΠΛΑ.Δημιουργήστε και μοιραστείτε το μαζί μας με δική σας ευθύνη γιατι εγώ δεν έχω καμία...
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 1863
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Gataros » 05 Ιαν. 2018, 18:43

Και ένα βίντεο από εκχύλιση μιας Strada 1 Group:

http://www.dailymotion.com/video/x6cofd8

Αφού πρώτα αλλάξετε στις ρυθμίσεις του βίντεο πάνω δεξιά την ποιότητα σε 1080p για να βλέπεται το βίντεο, παρατηρήστε πάνω αριστερά τα δευτερόλεπτα της εκχύλισης αλλά και τη σταδιακή αύξηση και μείωση της πίεσης. Ωραία πράγματα.
Άβαταρ μέλους
Gataros
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 351
Εγγραφή: 25 Απρ. 2014, 16:58
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Bέλγιο
Μηχανη: LM GS3 MP 2017
2η μηχανη: V60
Μυλος: Monolith Flat
2ος Μυλος: Porlex
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό petridis nikos » 09 Ιαν. 2018, 20:51

Πραγματικός''Gataros''. Εκχύλιση που χρήζει αναλύσης.
petridis nikos
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 04 Μαρ. 2015, 22:39
Ονομα: petridis nikos
Τοποθεσια: koridallos
Μηχανη: astoria rapallo
Μυλος: fiorezzato
Coffee Roaster: toper kafemino
Αγαπημένοι Καφέδες:

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Για τον Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot]

cron