Pressure Profiling Espresso

Οι Βασικές αρχές για έναν καλό Espresso

Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό supperclub » 24 Νοέμ. 2016, 03:33

Σχεφτηκα να ανοιξω αυτο το θεμα μιας και πιστευω οτι θα βοηθουσε αρκετα να καταλαβω και να καταλαβουμε τις αλλαγες που μπορουμε να παρουμε στον καφε απο το pressure profile .
Για να ειμαι ειλικρινης , δεν ξερω ακομα το πως να διαχειριστω εναν καφε με το pressure profile , και αν ασχολειθω θα το κανω με εναν καφε που τον ξερω , τουλαχιστον γευστικα , για να μπορω να καταλαβω διαφορες .
Για παραδειγμα με τον παρακατω καφε , τον θεωρω και ευκολο σαν καφε και ξεκαθαρω γευστικα .
ο καφες ειναι brazil daterra sweet blue
18 γραμμαρια σε vst 25 sec με 9bar , πολυ γλυκοπιοτος .
Σημερα μιας και τελειωνε και το δευτερο σακουλακι και ,ειπα να πειραματιστω δειλα-δειλα .
Οι παραμετροι ηταν οι εξης ;
18 gr σε VST
5 sec /2bar
10 sec/ 3bar
10 sec /9bar
3sec /5bar
ΟΙ διαφορες που τουλαχιστον διεκρινα εγω ηταν η εξης , πολυ πιο εντονη η σοκαλατα , πολυ περισσοτερη η κρεμα και με διαρκεια στο φλυτζανι και πολυ smoothie , δεν ξερω πως αλλιως να το πω .
Άβαταρ μέλους
supperclub
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 251
Εγγραφή: 14 Νοέμ. 2014, 06:09
Ονομα: Panos
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: Rocket R60V
Μυλος: HG-ONE 83mm
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Taresso , Taf

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 25 Νοέμ. 2016, 03:46

Μπράβο Πάνο που είδες διαφορές τόσο ευδιάκριτες.
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό supperclub » 25 Νοέμ. 2016, 08:38

Οτι ειδα διάφορες ειδα . Το θέμα ειναι Γιώργο να μάθω , αν μάθω να βάζω και να κατανοώ τους παραμέτρους που βάζω και οχι να τους βάζω στην τύχη όπως τους έβαλα .
Άβαταρ μέλους
supperclub
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 251
Εγγραφή: 14 Νοέμ. 2014, 06:09
Ονομα: Panos
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: Rocket R60V
Μυλος: HG-ONE 83mm
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Taresso , Taf

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 25 Νοέμ. 2016, 17:36

Προσπάθησε να κρατάς όσο περισσότερο μπορείς σταθερές παραμέτρους (γραμμάρια κοψίματος, γραμμάρια εκχύλισης, θερμοκρασία και το κυριότερο μείνε στον καφέ που σου αρέσει περισσότερο και πειραματίσου).

Μη βιάζεσαι να βγάζεις συμπεράσματα... έχεις όλο το χρόνο με τη μηχανάρα σου
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό supperclub » 25 Νοέμ. 2016, 18:57

Τέλικα Γιώργο για να μην χάσω τον μπούσουλα θα κάνω αυτο που λες.
Άβαταρ μέλους
supperclub
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 251
Εγγραφή: 14 Νοέμ. 2014, 06:09
Ονομα: Panos
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: Rocket R60V
Μυλος: HG-ONE 83mm
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Taresso , Taf

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 27 Νοέμ. 2016, 14:26

Οσο περισοτερο μενεις στην αρχη της εκχυλισης στα λιγα bar πχ. στα 2 ή στα 3 ,τοσο πιο γρηγορη εκχυλιση θα εχεις.Σε αυτες τις περιπτωσεις θα πρεπει να αλλαζεις ή το κοψιμο σε πιο λεπτο ή περισσοτερα γρ. εαν βεβαια τα χωραει το καλαθακι.
Δεν υπαρχει μπουσουλας σε αυτο το παιχνιδι.Εξαρταται απο τον καφε και την φρεσκαδα του.
Το ομαλο σβησιμο στο τελος της εκχυλισης σε βοηθα για πιο γλυκοπιοτα φλυτζανια σε σχεση με το ποτε ξεκιναει αυτο το σβησιμο και ποσα δευτερολεπτα κρατα και για ποσα γρ. στο φλυτζανι.Αλλο αποτελεσμα θα παρεις με μια εκχυλιση 1/1 αλλο 1/2 και παει λεγωντας.Μεχρι και αρνητικα αποτελεσματα μπορει να εχεις.
Αν ειναι δε και πολυ φρεσκος ο καφες τοτε θελει και στην αρχη της εκχυλισης περισσοτερο χρονο στα 3-4 bar.
Eμπειρικα ειναι ολα αυτα παντως.
Ωστοσο με τις μηχανες που ο ελεγχος της πιεσης δεν γινεται με steplles ρυθμιση αλλα με ελεγχο ροης νερου ,τοτε οι αλλαγες πιεσης στο πακ γινονται με καπως αποτομο τροπο πραγμα οχι και τοσο ιδανικο.
Θεωρω οτι πιο πολυ μετρα η ομαλη αλλαγη στις διαφοροποιησεις της πιεσης σε σχεση με το προφιλ.
Μας ενδιαφερει κυριως η προσομειωση μιας lever με πιο ελεγχομενο τροπο και δυστηχως σε αυτην την κατηγορια τιμης δεν ειναι ακομα διαθεσιμη αυτη η δυνατοτητα.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό supperclub » 27 Νοέμ. 2016, 22:34

Πολυ κατατοπιστικη η απαντηση σου Δημητρη και σε αυχαριστω πολυ.
Άβαταρ μέλους
supperclub
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 251
Εγγραφή: 14 Νοέμ. 2014, 06:09
Ονομα: Panos
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: Rocket R60V
Μυλος: HG-ONE 83mm
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Taresso , Taf

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Rallakias » 23 Νοέμ. 2017, 00:25

Μια απο τις πρώτες μου προσπάθειες για pressure profiling με mod στην Unica-σίγουρα οχι η πιο πετυχημένη!



Σε ''γήινους'' καφέδες μέχρι στιγμής 2-3 φορές το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο ,αλλά τις περισσότερες φορές ήταν το ίδιο ή χειρότερο της κανονικής εκχύλισης με 9 Bar flat πίεση.Πολύ φοβάμαι μήπως το preinfusion ειναι περισσότερο για light ψησίματα και ''λουλουδάτες'' αιθιοπίες.
Rallakias
Member
 
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: 04 Οκτ. 2016, 13:34
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Πειραιας
Μηχανη: Bezzera unica
Μυλος: Quamar M80e
2ος Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό mymenhir1971 » 23 Νοέμ. 2017, 09:32

Βασιλη,voltage regulator σε παλμικη αντλια δεν είναι και ότι πιο αξιοπιστο....ισως γι'αυτο και δεν σου αρεσαν τα αποτελέσματα.
Your Friend Caffeine
Άβαταρ μέλους
mymenhir1971
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 734
Εγγραφή: 03 Φεβ. 2014, 10:53
Ονομα: Στέλιος
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Vbm/Pressure Profile
2η μηχανη: Gaggia Classic Mod
Μυλος: HG-one Motorized
Coffee Roaster: Την πηρε ο Μανος
Αγαπημένοι Καφέδες: Αφρικη κι ας ειναι και Εμπολα

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Rallakias » 23 Νοέμ. 2017, 13:06

Οταν λες αξιόπιστο εννοείς για την ίδια την αντλία ή για το αποτέλεσμα της διαδικασίας επι του εσπρέσσο?
Rallakias
Member
 
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: 04 Οκτ. 2016, 13:34
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Πειραιας
Μηχανη: Bezzera unica
Μυλος: Quamar M80e
2ος Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Επόμενο

Επιστροφή στο Για τον Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη