Σελίδα 1 από 6

Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Νοέμ. 2016, 03:33
από supperclub
Σχεφτηκα να ανοιξω αυτο το θεμα μιας και πιστευω οτι θα βοηθουσε αρκετα να καταλαβω και να καταλαβουμε τις αλλαγες που μπορουμε να παρουμε στον καφε απο το pressure profile .
Για να ειμαι ειλικρινης , δεν ξερω ακομα το πως να διαχειριστω εναν καφε με το pressure profile , και αν ασχολειθω θα το κανω με εναν καφε που τον ξερω , τουλαχιστον γευστικα , για να μπορω να καταλαβω διαφορες .
Για παραδειγμα με τον παρακατω καφε , τον θεωρω και ευκολο σαν καφε και ξεκαθαρω γευστικα .
ο καφες ειναι brazil daterra sweet blue
18 γραμμαρια σε vst 25 sec με 9bar , πολυ γλυκοπιοτος .
Σημερα μιας και τελειωνε και το δευτερο σακουλακι και ,ειπα να πειραματιστω δειλα-δειλα .
Οι παραμετροι ηταν οι εξης ;
18 gr σε VST
5 sec /2bar
10 sec/ 3bar
10 sec /9bar
3sec /5bar
ΟΙ διαφορες που τουλαχιστον διεκρινα εγω ηταν η εξης , πολυ πιο εντονη η σοκαλατα , πολυ περισσοτερη η κρεμα και με διαρκεια στο φλυτζανι και πολυ smoothie , δεν ξερω πως αλλιως να το πω .

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 25 Νοέμ. 2016, 03:46
από G.F.
Μπράβο Πάνο που είδες διαφορές τόσο ευδιάκριτες.

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 25 Νοέμ. 2016, 08:38
από supperclub
Οτι ειδα διάφορες ειδα . Το θέμα ειναι Γιώργο να μάθω , αν μάθω να βάζω και να κατανοώ τους παραμέτρους που βάζω και οχι να τους βάζω στην τύχη όπως τους έβαλα .

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 25 Νοέμ. 2016, 17:36
από G.F.
Προσπάθησε να κρατάς όσο περισσότερο μπορείς σταθερές παραμέτρους (γραμμάρια κοψίματος, γραμμάρια εκχύλισης, θερμοκρασία και το κυριότερο μείνε στον καφέ που σου αρέσει περισσότερο και πειραματίσου).

Μη βιάζεσαι να βγάζεις συμπεράσματα... έχεις όλο το χρόνο με τη μηχανάρα σου

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 25 Νοέμ. 2016, 18:57
από supperclub
Τέλικα Γιώργο για να μην χάσω τον μπούσουλα θα κάνω αυτο που λες.

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Νοέμ. 2016, 14:26
από woodsman43
Οσο περισοτερο μενεις στην αρχη της εκχυλισης στα λιγα bar πχ. στα 2 ή στα 3 ,τοσο πιο γρηγορη εκχυλιση θα εχεις.Σε αυτες τις περιπτωσεις θα πρεπει να αλλαζεις ή το κοψιμο σε πιο λεπτο ή περισσοτερα γρ. εαν βεβαια τα χωραει το καλαθακι.
Δεν υπαρχει μπουσουλας σε αυτο το παιχνιδι.Εξαρταται απο τον καφε και την φρεσκαδα του.
Το ομαλο σβησιμο στο τελος της εκχυλισης σε βοηθα για πιο γλυκοπιοτα φλυτζανια σε σχεση με το ποτε ξεκιναει αυτο το σβησιμο και ποσα δευτερολεπτα κρατα και για ποσα γρ. στο φλυτζανι.Αλλο αποτελεσμα θα παρεις με μια εκχυλιση 1/1 αλλο 1/2 και παει λεγωντας.Μεχρι και αρνητικα αποτελεσματα μπορει να εχεις.
Αν ειναι δε και πολυ φρεσκος ο καφες τοτε θελει και στην αρχη της εκχυλισης περισσοτερο χρονο στα 3-4 bar.
Eμπειρικα ειναι ολα αυτα παντως.
Ωστοσο με τις μηχανες που ο ελεγχος της πιεσης δεν γινεται με steplles ρυθμιση αλλα με ελεγχο ροης νερου ,τοτε οι αλλαγες πιεσης στο πακ γινονται με καπως αποτομο τροπο πραγμα οχι και τοσο ιδανικο.
Θεωρω οτι πιο πολυ μετρα η ομαλη αλλαγη στις διαφοροποιησεις της πιεσης σε σχεση με το προφιλ.
Μας ενδιαφερει κυριως η προσομειωση μιας lever με πιο ελεγχομενο τροπο και δυστηχως σε αυτην την κατηγορια τιμης δεν ειναι ακομα διαθεσιμη αυτη η δυνατοτητα.

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Νοέμ. 2016, 22:34
από supperclub
Πολυ κατατοπιστικη η απαντηση σου Δημητρη και σε αυχαριστω πολυ.

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Νοέμ. 2017, 00:25
από Rallakias
Μια απο τις πρώτες μου προσπάθειες για pressure profiling με mod στην Unica-σίγουρα οχι η πιο πετυχημένη!



Σε ''γήινους'' καφέδες μέχρι στιγμής 2-3 φορές το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο ,αλλά τις περισσότερες φορές ήταν το ίδιο ή χειρότερο της κανονικής εκχύλισης με 9 Bar flat πίεση.Πολύ φοβάμαι μήπως το preinfusion ειναι περισσότερο για light ψησίματα και ''λουλουδάτες'' αιθιοπίες.

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Νοέμ. 2017, 09:32
από mymenhir1971
Βασιλη,voltage regulator σε παλμικη αντλια δεν είναι και ότι πιο αξιοπιστο....ισως γι'αυτο και δεν σου αρεσαν τα αποτελέσματα.

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Νοέμ. 2017, 13:06
από Rallakias
Οταν λες αξιόπιστο εννοείς για την ίδια την αντλία ή για το αποτέλεσμα της διαδικασίας επι του εσπρέσσο?