από petridis nikos » 20 Δεκ. 2017, 03:20
Φίλε ''Rallakias'' καλημέρα,
Θα απαντήσω συνοπτικά αρχικά.
Εχει γίνει ένα πείραμα όσον αφορά το pressure profile.
Σε ένα porta filter με 19γρ. καφέ specialty, άρχισε να πέφτει με 1 bar πίεση το νερό.
Παρατηρήθηκε πως μετα από 30 sec, το νερό είχε προβρέξει πολύ λίγα γραμμάρια καφε.
Το ίδιο έγινε ρίχνοντας το νερό με 2bar πίεση, με την διαφορά πως είχαν προβρεχθεί περισσότερα γραμμάρια καφέ.
Υπήρχε περίπτωση να δούμε τις πρώτες σταγόνες καφέ ίσως και μετά από 2 λεπτά σύμφωνα με τις προαναφερθείσες τιμές πίεσης.
Όπως καταλαβαίνεις είναι φυσικό να αποκλειστούν από κάθε προσπάθεια σχηματισμού προφίλ.
Όλα σχεδόν άλλαξαν (όσο και αν σου φαίνεται παράξενο), από τα 2,5 bar και πάνω. Και πρώτη τιμή μετά τα 2,5 είναι τα 3bar.
Eκεί προσαρμόσαμε τα πάντα. Γιατί?
Διότι αρχικά πρέπει να πάμε με την πίεση του δικτύου, αλλά και με αυτή την τιμή, μπορούμε να έχουμε πλούσια τα στοιχεία του καφέ που εκχυλίζονται στις πρώτες σταγόνες, χωρίς να έχουν υποστεί αλλοίωση από τους βαθμούς θερμοκρασίας του νερού και του μετάλλου του γκρούπ λόγω χρονοκαθυστέρησης (άρα και εγκλωβισμού του καφέ περισσότερη ώρα στο porta filter) που συμβαίνει όταν υπάρχει αρχική πίεση κάτω των 2,5 bar.
Aφού δούμε πως στα 7-10 sec, έχουμε τις πρώτες σταγόνες, τότε ανεβάζουμε αρμονικά αν γίνεται στα 9 bar, όπως έχω ήδη γράψει.
Αυτά όλα είναι προσωπικές εμπειρίες το ξαναλέω, που σε 8 στους 10 καφέδες απέδωσαν με πολύ καλά αποτελέσματα.
Τώρα θα γράψω σε άλλο κείμενο για το βίντεο που ανέβασες και που αν το μελετήσεις καλά χρονικά θα δεις πως τα χρονικά νούμερα εκχύλισης ακουμπούν αυτά που έχουμε προειπεί.
Πρέπει όμως πρίν αναλύσουμε το βίντεο να λάβεις υπ'όψιν σου τί σημαίνει needle valve, που είναι το βασικό εργαλείο μιας slayer μηχανής και που έχει να κάνει όχι στον περιορισμό ή την ανάπτυξη της πίεσης, αλλά μόνον έχει να κάνει με την ροή νερού. Ενα άλλο τεράστιο κεφάλαιο ακόμη πιο σημαντικό από το pressure profile (κατ'εμέ πάντα).
Επειδή ήσουν και πελάτης μου στο μαγαζί, θα γράψω όλες όσες γνώσεις έχω, με όποια μυστικά άν υπάρχουν.
Ενα μεγάλο καλημέρα καλή δουλειά σε όλους μας, καί έπεται συνέχεια, δυναμική μάλιστα.