από petridis nikos » 27 Δεκ. 2017, 23:54
Χριστός γεννάται δοξάσατε......
Θεός ών ειρήνης, Πατήρ οικτιρμών....
Καλές υπόλοιπες γιορτές σε όλους. Ότι ποθείτε κατάμουτρα να το βρείτε. Συμφορουμίστες φίλοι
Θέλησα να ανταποκριθώ στην υπόσχεσή μου έστω και αργοπορημένα, για ένα κείμενο που να αφορά το pressure profile.
Πριν μπω στο θέμα θέλω να διαχωρίσω αν γίνεται δύο έννοιες μεταξύ τους.
Εκφράζοντας πάντα την άποψή μου, θέλω να τονίσω την κατ'εμέ διαφορά μεταξύ pressure profile,και pre infusion, για τον λόγο και μόνον της συννενόησης μεταξύ μας.
Pre infusion θεωρώ πως κάνουν όλες οι μηχανές που μπορούν να στέλνουν με την πίεση του δικτύου, για κάποια δευτερόλεπτα το νερό (από 3sec και πάνω), έπειτα κατόπιν εντολής η όχι ανεβαίνουν στα 9 bar για όσο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί η εκχύλιση, και αφού συμπληρωθεί ό χρόνος που εμείς επιθυμούμε σταματάμε την ροή και τελειώνει η εκχύλιση. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με μηχανικό ή ΄με ηλεκτρονικό τρόπο. Αρα αναγνωρίζουμε 2 στάδια.
Pressure profile,κάνουν όλες εκείνες οι μηχανές όπου μπορούν να ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε 4 διαφορετικά στάδια πίεσης καθ' όλη την διάρκεια της εκχύλισης, και πάνω. Αυτά τα 4 τουλάχιστον στάδια πίεσης, μπορούν να επιτευχθούν είτε με μηχανικό είτε με ηλεκτρονικό (ή και με τα δύο) τρόπο. Βέβαια εξαιρούνται οι lever μηχανές οι οποίες δεν έχουν αντλία πίεσης, και κάνουν pressure profile και pre infusion, με καθαρά χειροκίνητο τρόπο ή μηχανικό κατά τα λεγόμενα.
Επίσης να εξαιρέσουμε και τις μηχανές όπου έχουν γκρουπ Ε61 με μοχλουδάκι, διότι καταφέρνουν να κάνουν κατά έναν τρόπο pressure profile, αφού εκτελούν μηχανικά 3 στάδια εκχύλισης. (δύο στάδια ανόδου πίεσης και ένα στάδιο πτώσης πίεσης στην πίεση του δικτύου, όταν κατεβάσουμε τον μοχλό στο προτελευταίο στάδιο καθόδου του).
Η διαφορά μεταξύ pressure profile και pre infusion είναι όχι μόνον τα 2 στάδια, αλλά στις εξελιγμένες μηχανές που κάνουν pressure profile (θα αναφερθώ αμέσως πιο κάτω σε εταιρείες), τα πράγματα διαφοροποιούνται, οι αποστάσεις μεγαλώνουν, καθώς και τα αποτελέσματα, και κυρίως αυτά όλα βρίσκουν ανταπόκριση στους specialtys coffees κυρίως.
Πάω απ'ευθείας στις μηχανές που κάνουν pressure profile (παίρνω χαραχτηριστικά παραδείγματα μηχανών, συγνώμη που θα παραλείψω κάποιες), για να γίνω κατανοητός.
Synesso mvp, Vesuvius, cimbali m 100, m39 HD, έχουν θα λέγαμε περίπου την ίδια φιλοσοφία. Δηλαδή, χωρίζουν την εκχύλιση το λιγότερο σε 4 στάδια όπου δίνεις εντολή (στην αντλία φυσικά) από ηλεκτρονικό πίνακα στα εν λόγω στάδια, να έχεις χρονικά, τις πιέσεις που εσύ θέλεις στην διάρκεια της εκχύλισης .(η Vesuvius έχει 7 στάδια αν δεν απατώμαι).
Τώρα πηγαίνοντας σε ότι πιο καλό και εξελιγμένο κατ'εμέ που ακούει στο όνομα marzoco ep, εκεί όπως όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε, το pressure profile δεν έχει σταθερά στάδια προεπιλογής, αλλά είναι στο χέρι του barista - μεταφέροντας το ''κουπί'' που βρίσκεται στο πάνω μέρος του κάθε γκρούπ, - να έχει την άνοδο και την κάθοδο της πίεσης σε όλο το χρονικό διάστημα της εκχύλισης. Δηλαδή όσα στάδια, άρα και άπειρη γνώση του barista προκειμένου να πετύχει το ανώτερο ποιοτικό αποτέλεσμα, και που άν η γνώση και εμπειρία είναι ελλιπείς, τότε τα αποτελέσματα θάναι το λιγότερο από απαράδεκτα μέχρι φρικτά. Όπως ήδη έχω γράψει, αυτές οι μηχανές είναι χειρουργικά εργαλεία. Αν δεν είχαν την ικανότητα να αποθηκεύουν το καλύτερο κατά τον barista profil,και να μπορεί να εκτελεί εκχυλίσεις σύμφωνα με το πρότυπο αποθήκευσης, τότε νάστε σίγουροι πως πολύ λίγοι barista θα μπορούσαν να καταφέρουν κορυφαία αποτελέσματα, και μάλιστα κάτω από την πίεση της δουλειάς στο κατάστημα.
Αυτή η μηχανή με την φιλοσοφία που την διέπει,κατ'εμέ, αποτελεί σημείο αναφοράς για το pressure profile. Είναι σάν ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό αυτοκίνητο που για να γράψει κορυφαίους χρόνους, βασίζεται αποκλειστικά και μόνον στις ικανότητες του οδηγού, και όχι στα τεχνολογικά βοηθήματα, που παρέχουν οι εταιρείες και που καταργούν την αξία του οδηγού σε μεγάλο ποσοστό.
Tώρα το γιατί είναι καλύτερη σε σχέση με μια synesso mvp, ή από οποιαδήποτε άλλη μηχανή που εκτελεί pressure profile σε 4,5,ή 7 στάδια,θέλει χρόνο για να καταθέσω την άποψή μου,(που δεν γνωρίζω βέβαια αν είναι θεωρητικά σωστή), όμως θεωρώ πως έχω κάποια απάντηση που θα καταθέσω κάποια στιγμή, και θα χρειαστούμε την άποψη καθαρά των ψαγμένων για να οδηγηθούμε σε σωστά συμπεράσματα (θα πέσει πολύ ξύλο τότε στο forum. Γουστάρω!!).
Εχω αφήσει ασχολίαστο τον τρόπο λειτουργίας της kees van der westen idromatic (μηχανάρα) του φίλου G.F.
Εκεί όπου η έκφραση ''χειροποίητο γλυπτό'', είναι αυτό που την αντιπροσωπεύει. Έχω όμως μια έκπληξη. Φίλε σου έχω βρεί, τον πρόγονο (τρόπον τινά) του συστήματος εκχύλισης της μηχανής σου, και σε ποια μηχανή μπορεί να τοποθετηθεί σήμερα. Αν το γνωρίζεις γράψτο πρώτος. Έτσι για να γινώμαστε όλοι μας σοφότεροι φίλε. Βέβαια αν ρωτήσεις τον woodsman,είμαι σίγουρος πως γνωρίζει, αλλιώς δεν θα έγραφε για ''κουστουμάτα, παλιά ξινά σταφύλια''.
Τέλος έπρεπε να γράψω για εκχυλίσεις, χρόνους, θερμοκρασίες, καφέδες, και κυρίως τον τρόπο που σχεδιάζουμε ένα pressure profile, σε συνδυασμό με τα προλεγέντα. Να το αφήσουμε για πιο μετά?
Ελπίζω αυτό το κείμενο να μην είναι βαρετό στους φίλους εκείνους, που είτε δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου, είτε δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για pressure profile.
Άλλωστε και γω έχω τρέλλα με αγωνιστικά αυτοκίνητα, τα παρακολουθώ συνεχώς, όμως αδυνατώ να αγοράσω έστω και μία ζάντα από αυτά τα τέρατα!!