Τιγρε εμφανιση στο φλυτζανι

Οι Βασικές αρχές για έναν καλό Espresso

Τιγρε εμφανιση στο φλυτζανι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 01 Φεβ. 2014, 23:53

Πολυσηζητημενο ισως το θεμα αλλα και πολυποθητο αποτελεσμα για πολλους απο εμας ειναι η τιγρε εμφανιση του ροφηματος μας στο φλυτζανι.
Δεν το συζηταμε βεβαια πως αποτελει αποδειξη καλης εγχυλισης και ενα αισθημα ικανοποιησης οτι το ξεσκισαμε το πραμα οσο δεν παει.Ισχυει ομως αυτο;Ειναι πραγματι συμβατη η τιγρε εμφανιση με την "σωστη" και ικανοποιητικη γευση που διαθετει τα αρωματα του cup profile και ισορροπια στο φλυτζανι;
Πραγματικα θα ηθελα πολυ να ακουσω την αποψη σας στο θεμα και να αναλυσουμε τον "μυθο" της τιγρε εμφανισης οπως και το που οφειλεται αυτη μιας και αποτελει και για μενα αναζητηση και ποθος.

φωτογραφία 2.JPG
Τιγρε εχει.Ειναι ομως καλος;
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Τιγρε εμφανιση στο φλυτζανι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 02 Φεβ. 2014, 02:54

woodsman43 έγραψε: αποτελει αποδειξη καλης εγχυλισης και ενα αισθημα ικανοποιησης οτι το ξεσκισαμε το πραμα οσο δεν παει.Ισχυει ομως αυτο;Ειναι πραγματι συμβατη η τιγρε εμφανιση με την "σωστη" και ικανοποιητικη γευση που διαθετει τα αρωματα του cup profile και ισορροπια στο φλυτζανι;


Έχω την αίσθηση, ότι "τιγρέ εμφάνιση" ή "tiger stripes" ή αλλιώς κάποιες βούλες - σημεία πιο κοκκινοκαφέ-έντονα στην κρέμα του καφέ, δεν είναι άλλο παρά το επιτυχές καραμέλωμα των σακχάρων του καφέ. Όταν δεν έχουμε αυτήν την εμφάνιση τότε δεν έχουμε καταφέρει να τα ψήσουμε - ενεργοποιήσουμε και δεν έχουμε εκμεταλλευτεί αυτά τα φυσικά γλυκαντικά του καφέ, έτσι ο καφές δεν είναι γλυκόπιοτος. Θα μας είναι πιο ξινός ή πικρός.

Απ' την άλλη πάλι, αν το παρακάνουμε και τα παραψήσουμε έχω παρατηρήσει πως ο καφές χάνει τα αρώματά του ή γίνεται πιο βαρύς - πικάντικος γευστικά και χάνει την ισορροπία του και όλα αυτά τα πιο διακριτικά του χαρακτηριστικά.
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Τιγρε εμφανιση στο φλυτζανι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 03 Φεβ. 2014, 11:17

Νομίζω ότι το περιγράψατε πολύ εύστοχα, άλλωστε το αποτέλεσμα της διαδικασίας παραγωγής και σωστής εκχύλισης είναι για εμάς (που έχουμε το μικρόβιο) το "ταξίδι" και η γεύση απλά η "Ιθάκη μας". Ίσως η πολυπόθητη εμφάνιση του καφέ (καιμάκι, υφή, χρώμα και η τιγρέ εμφάνιση) είναι η αναγνώριση του κόπου μας και της λαχτάρας μας για να το πετύχουμε.

Αλήθεια όμως πως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας την πολυπόθητη ισσοροπία και την αναγνωρισμοτήτα των γεύσεων ? ή την πανδαισία των γεύσεων που διαβάζουμε σε κριτικές του καφέ που αναφέρουν μια λίστα από εσπεριδοειδή, σοκολάτας, κερασίου κ.α.

Μήπως πρέπει να προσπαθήσουμε να αναγνωρίζουμε τα απλά πράγματα πρώτα στη γεύση και μετά να πηγαίνουμε στα σύνθετα ?

Ως ανάλογο παράδειγμα με το δικό μας μικρόβιο, είναι οι φανατικοί του βινυλίου, θυμάμαι φίλους οι οποίοι έχουν τρελλό κόλημμα με το βινύλιο και την όλη διαδικασία (θήκη δίσκου, καθάρισμα, προσμονή να τον ακούσουν κ.α.). Από πλευράς σύγκρισης ποιότητας ήχου cd και του δίσκου ? (εγγραφής, εκτέλεσης, πικάπ, κεφαλής, βραχίονα, ψυχοακουστική κ.α) εκεί θα καταλάβετε τι σημαίνει Debate! :2funny:

Τουλάχιστον στο δικό μας μικρόβιο είναι απλά τα πράγματα ως προς τις σταθερές παραμέτρους που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Δεν είναι Rocket Science!!
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Τιγρε εμφανιση στο φλυτζανι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 03 Φεβ. 2014, 11:43

Σιγουρα το bull"s eye της εκχυλισης ειναι οι πολυποθητες tiger stripes...
Ειναι η αναγνωριση του κοπου σου για την ολη διαδικασια..
Προσωπικα πιστευω οτι αν εχουμε οπτικα μια σωστη εκχυλιση ο καφες θα ειναι καλος...σιγουρα μπορει να μην ειναι god shot αλλα θα πινεται ευχαριστα..
Στο αναποδο ομως , δηλαδη να μην ειναι καλη οπτικα (υποεκχυλιση κυριως) τοτε η γευση θα ειναι σιγουρα χειροτερη απο την εμφανιση..
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 866
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:55
Ονομα: Arrow - Νικος
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Lelit Bianca PL162T
Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster: GeneCafe Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Single Origin Fresh Roasted

Re: Τιγρε εμφανιση στο φλυτζανι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konn4312 » 03 Φεβ. 2014, 15:24

Ερωτημα:Δεν μπορει η τιγρε εκχυληση να ειναι αποτελεσμα απλα πολυ λεπτης αλεσης και ενω οπτικα να φενεται ωραια γευστικα να εχουμε πχ πικρη γευση λογω ας πουμε λαθος θερμοκρασια;
Άβαταρ μέλους
konn4312
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: 12 Δεκ. 2013, 23:17
Ονομα: Κωστας
Τοποθεσια: Κυψελη
Μηχανη: Black Evolution
2η μηχανη: euromatic ese pods
Μυλος: macap m4 stepless
2ος Μυλος: Αγιου Γεωργιου
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: απο τρακα

Re: Τιγρε εμφανιση στο φλυτζανι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 03 Φεβ. 2014, 15:43

Με λαθος θερμοκρασια πχ χαμηλη θα παρεις ξανθια κρεμα..
Δεν νομιζω οτι θα παρεις tiger stripes..
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 866
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:55
Ονομα: Arrow - Νικος
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Lelit Bianca PL162T
Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster: GeneCafe Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Single Origin Fresh Roasted

Re: Τιγρε εμφανιση στο φλυτζανι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 04 Φεβ. 2014, 13:59

Με tiger stripes δεν θυμάμαι να είχα ποτέ κακό φλυτζάνι, όμως έχω πάρει κακό φλυτζάνι ενώ εμφανισιακά υπόσχοταν πολλά..

Φίλε μου καλέ πικρή γεύση θα πάρεις και από υψηλή θερμοκρασία, αν είσαι over-extraction, roasting profile (αν είναι τόσο πολύ dark και βγάζει γεύση άνθρακα απλά δεν πίνεται).

Έχω καταλήξει ό,τι η θερμοκρασία και το κόψιμο είναι τις περισσότερες φορές υπεύθυνοι. Τι λέτε ?
(Έχοντας ως παραδοχή ότι κρατάμε σωστούς χρόνους εκχύλισης, γραμμάρια και σωστό πάτημα)
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Τιγρε εμφανιση στο φλυτζανι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό mymenhir1971 » 04 Φεβ. 2014, 23:29

Αφου λοιπον καταφερα να σταθεροποιησω τη θερμοκρασια κοντα στους 93C συμφωνω ότι η σταθεροτητα της παιζει πολύ μεγαλο ρολο.Πηρα,απλα, άλλο φλυτζανι.....
Your Friend Caffeine
Άβαταρ μέλους
mymenhir1971
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 734
Εγγραφή: 03 Φεβ. 2014, 10:53
Ονομα: Στέλιος
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Vbm/Pressure Profile
2η μηχανη: Gaggia Classic Mod
Μυλος: HG-one Motorized
Coffee Roaster: Την πηρε ο Μανος
Αγαπημένοι Καφέδες: Αφρικη κι ας ειναι και Εμπολα

Re: Τιγρε εμφανιση στο φλυτζανι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 05 Φεβ. 2014, 14:07

Με τιγράτο κρέμα, αποκλείεται να έχεις υποεκχύλιση. Υπερεκχύλιση γίνεται, αλλά σημάδια υπερεκχύλισης με τιγκράτο, είναι οι μαυρίλες, η λευκή κηλίδα στο τέλος και μάλιστα η απότομη αλλαγή σε blonding της εκχύλισης και αφού διαλυθεί η κρέμα, έλαια στην επιφάνεια.
Σε γενικές γραμμές, μαρτυρά σωστή εκχύλιση. Η ποιότητα του νερού ήταν καλή και μπόρεσε να τραβήξει πράγματα από το καφέ, η ροή ήταν η σωστή, ο καφές φρεσκοαλεσμένος κλπ. Μία θεωρία λέει ότι οι αποχρώσεις είναι τα πολύ ψιλά fines. Δε μπορώ όμως να είμαι εγώ προσωπικά σίγουρος ότι πρόκειται περί fines.
Honest coffees, drink what you were promised...
https://g.co/kgs/RojC2k
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: SanRemo Opera
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος: Mahlkonig E80GBW
2ος Μυλος: Mahlkonig EK43
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffee Developers


Επιστροφή στο Για τον Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη